Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

albo tam dac przedwzmak high input i swoje kable do bagaznika a tam dopiero porządny wzmak.
I co to ma dać? High czy nie, jak sciszysz głośność blisko zera to i tak na tych kablach do tytułu zbierzesz szum/zakłócenia bliskie poziomu sygnału. Cała idea wzmaka z tyłu to jak w oryginake walić stale wysokim poziomem "dalekim" od poziomu szumów i regulacja dopiero z tyłu. Chyba że kable dziko ekranowane ale to i przedwzmak wtedy raczej zbędny. Tak mi się teoretycznie przynajmniej wydaje.

Zdradzisz ile dałeś za swoją? Co masz w wyposażeniu? Kiedy ją kupowałeś?

Tydzień temu odebrałem. Wszelkie formalności dwa tygodnie temu.
Moja specka:

Alfa Romeo STELVIO MY22 2.0 GME TURBO BENZYNA 280 KM AT Q4 VELOCE

19K Pakiet Asystent Kierowcy Plus
32C Pakiet Premium
3ET 21" Felgi aluminiowe Modale Dark
400 Dach przeszklony, rozsuwany elektrycznie 4TA Zaciski hamulców lakierowane na czerwono 5YWLakier perłowy złoty- GT Ocra

Cena po rabacie 259.428,00 PLN

Wychodzi 22% rabatu. Salony maja sztywna politykę rabatowa, pytałem w różnych i zawsze było podobnie.

Najbardziej zależało mi na to by auto było jeszcze niezarejestrowane - wtedy finansowanie w leasys było dużo lepsze niż w master.

Hmm, im lepsze audio w aucie tym bardziej słychać niedoskonałości stratnych kompresji, wiec raczej na odwrot niż piszesz. Ja mialem mid, potem zmiana głośników i tłumienie + ciut mocniejszy wzmak, potem jeszze lepszy wzmak i coraz bardziej słysze kompresję streamingu (mimo że mam ustawioną najlepsza jakość). mam wrażenie że części kawałków jest w lepszej jakości przez Spotify przechowywanych a część w gorszej i zmiana ustawienia niewiele daje. tidal czy Deezer niestety nie ma 80% kawałków z mojej playlisty.
Sam Carplay chyba tez nie oferuje top jakości - nie interesowałem się jak idzie dźwięk (czy dalej BT? a może jakoś przez "kabel"), ale mam wrażenie że jak miałem jeszcze telefony z Androidem, akurat LG z LDAC i innymi kodekami bardzo dobrej jakości ,to grało to lepiej. O ile czytałem iPhony tu leżą i kwiczą na czyms bliżej podstawowych A2DP (czyli kicha)- nie mam pojęcia jaki kodek jest w uzyciu ale obawiam się że nie do końca jest dobrze. Kiedyś muszę test zrobić porównawczy i wyjaśnić sprawę - pożycze od kogoś takiego andka z dobrymi kodekami i zepnę przez AA. A może ktoś tu się orientuje?

Co do samego HK w Giulii/Stelvio. Jakoś tam gra, ale cudów nie ma. Tanie woofery na plastikowych dystansach zintegrowanych z membranami, do tego w boczkach kratki średniotonowych po czasie moga rezonować. Szczerze to nie wiem czy nie lepiej brać jakiegoś base i sobie od razu do firmy car audio jechać za 10k zrobić coś co zagra 5x lepiej niż HK? na base łatwiej zrobić, bo tylko 4 kanały potrzeba, bezpośrednio wzmak przy radiu, albo tam dac przedwzmak high input i swoje kable do bagaznika a tam dopiero porządny wzmak.

Iphony maja kodek AAC do Bluetootha - całkiem niezły. Pytanie czy sam headunit potrafi to zdekodowac jak iPhone jest podłączony przez Bluetooth. Po CarPlay na bank po kablu idzie audio wiec teoretycznie nie powinno być straty…

Tydzień temu odebrałem. Wszelkie formalności dwa tygodnie temu.
Moja specka:

Alfa Romeo STELVIO MY22 2.0 GME TURBO BENZYNA 280 KM AT Q4 VELOCE

19K Pakiet Asystent Kierowcy Plus
32C Pakiet Premium
3ET 21" Felgi aluminiowe Modale Dark
400 Dach przeszklony, rozsuwany elektrycznie 4TA Zaciski hamulców lakierowane na czerwono 5YWLakier perłowy złoty- GT Ocra

Cena po rabacie 259.428,00 PLN

Wychodzi 22% rabatu. Salony maja sztywna politykę rabatowa, pytałem w różnych i zawsze było podobnie.

Najbardziej zależało mi na to by auto było jeszcze niezarejestrowane - wtedy finansowanie w leasys było dużo lepsze niż w master.

Fajna konfiguracja. Dach szklany mam w Giulietta QV i szczerze to w ciągu ostatnich 2 sezonów go nie używałem w sensie otwierania, bo kurtyny zdarza mi się używać aby doświetlić wnętrze. Najbardziej to mi brakuje w konfiguracjach haka-jest parę ogłoszeń z hakami- bo jakiś uchwyt na rowery itd. Do piątku muszę podjąć decyzję, bo do tego czasu mam zarezerwowane auto.

Iphony maja kodek AAC do Bluetootha - całkiem niezły. Pytanie czy sam headunit potrafi to zdekodowac jak iPhone jest podłączony przez Bluetooth. Po CarPlay na bank po kablu idzie audio wiec teoretycznie nie powinno być straty…
Dzięki za info.

I co to ma dać? High czy nie, jak sciszysz głośność blisko zera to i tak na tych kablach do tytułu zbierzesz szum/zakłócenia bliskie poziomu sygnału. Cała idea wzmaka z tyłu to jak w oryginake walić stale wysokim poziomem "dalekim" od poziomu szumów i regulacja dopiero z tyłu. Chyba że kable dziko ekranowane ale to i przedwzmak wtedy raczej zbędny. Tak mi się teoretycznie przynajmniej wydaje.
Tu miałem na myśli przypadek bez brania mid czy high tylko base i że duży wzmak (jesli taki chcesz dać) nie zmieścisz przy radiu. Kable oczywiście ekranowane jeśli elektryczne i o przedwzmaku myślałem aby podbić na większa amplitudę niż z radia wychodzi (żeby nie łapać zakłuceń przy niskim poziomie vol) a na finalnym wzmaku obniżyć dopiero. Nie uważasz że to lepsze rozwiązanie jakościowo a dalej dość tanie i proste w montażu?

Ewentualnie inny scenariusz to dać za radiem coś co skonwertuje sygnał od razu na jakiś cyfrowy jakości hi-fi i główny wzmak z takim wejsciem użyć?

Mid czy HK do rozbudowy jest o tyle gorszy że wymaga więcej wejść i wyjść wzmaka końcowego, więcej kabli trzeba rzeźbić w jednym miejscu a i potem trudniej to wystroić. Chyba lepiej z base wychodzić, głośniki dać z małymi zwrotnicami montażowymi już przy samych wooferach/tweeterach - taniej, grabniej itp. U siebie zaś mam zwrotnice na przód (mid) które też zajęły mi miejsce i ograniczyły max wielkość wzmaka (jesli ktoś chce duży - ten co mam u siebie jak dla mnie OK Musway M6 V3 czy jakoś tak)

W moim wzmaku mid ori przody mam rozdzielone pasma (nie wszyscy tak mają, chyba Ty pisałeś że masz inaczej)- jak podpinałem z wyjścia woofera to nie było wysokich a jak z wyjścia tweetera to niskich - stąd mam sumowanie we wzmaku DSP w jeden kanał i dopiero potem zwrotnica rozdziela znów na tweeter i woofer (to wynik akurat zestawu jaki oryginalnie kupiłem, bez wiedzy o problemach z pasmem i wtedy wzmaku tylko 4-o kanałowym in/out).

Wczoraj byłem w salonie AR porównać Giulie 2022 z 2023 po lifcie. Różnice są minimalne tzn. nowe światła Matrix Led z dynamicznymi kierunkami i wyświetlacz zamiast zegarów analogowych. Multimedia działają bardzo płynnie, bez żadnego laga. Wyświetlacz zamiast zegarów oceniam pozytywnie, najważniejsze że nie świeci po oczach, konfigurować za bardzo go nie można.
Na pytanie jaki rabat dla klienta fizycznego (rocznik 2023) - 11-12 % i to na auto zarejestrowane na dealera ale bez przebiegu. Na tą chwilę nie chcą dać nic więcej.

Wczoraj byłem w salonie AR porównać Giulie 2022 z 2023 po lifcie. Różnice są minimalne tzn. nowe światła Matrix Led z dynamicznymi kierunkami i wyświetlacz zamiast zegarów analogowych. Multimedia działają bardzo płynnie, bez żadnego laga. Wyświetlacz zamiast zegarów oceniam pozytywnie, najważniejsze że nie świeci po oczach, konfigurować za bardzo go nie można.
Na pytanie jaki rabat dla klienta fizycznego (rocznik 2023) - 11-12 % i to na auto zarejestrowane na dealera ale bez przebiegu. Na tą chwilę nie chcą dać nic więcej.

Te nowe zegary to największa porazka polifta - dlaczego nie dodali grafiki "starej Alfy" - zero na 18-tej ?? Grafika nawiązuje do lat 60, 70 - mnie się kojarzy z syrenką. Moje alfy zawsze miały 0 na dole i tak miąło zostać !!

Te nowe zegary to największa porazka polifta - dlaczego nie dodali grafiki "starej Alfy" - zero na 18-tej ?? Grafika nawiązuje do lat 60, 70 - mnie się kojarzy z syrenką. Moje alfy zawsze miały 0 na dole i tak miąło zostać !!

Ja jeździłem dwa razy Tonale i siedziałem w poliftowym Stelvio. Moim zdaniem dobrze to wygląda, mają super rozdzielczość i mają przede wszystkim odpowiednik analogowych zegarów a nie jak w BMW ala prędkościomierz z dużego fiata.

W związku z tym, że sytuacja z autami się uspokoiła i wszędzie tego mnóstwo zalega na placach, a popyt niewielki to jak myślice co się może wydarzyć z cenami/cennikiem alfy?

Spaśc pewnie nie spadnie, rosnąc też nie będzie, wrócą rabaty, jak wysokie?. Obecnie wypadło 200KM, co trochę winduje cenę, która nawet z max rabatami kiedyś za auto ze stocku to jest okolice 25% (ze słyszenia na te tansze wersje cięzko było o 25%) da nam ok 175k za podsawową wersje sport. Różnica taka, że sport ma teraz kompletne wyposażenie poza wyglądem zewn, materiałowe siedzenia (ale już elektryczne), plastik zamiast alu i brak lusterek elchrom. Realne?

Od polowy 2024 wszystkie niezarejestrowane auta muszą mieć połowe pakietu asystent kierowcy plus żeby można było je sprzedać, te bez potanieją te z zdrożeją? O innych zmianach do 2025, które bezpośrednio mogłyby wpłynąc na cenę samochodów nie słyszałem.

Na pewno nie bez znaczenia jest polityka, syt gospodarcza kurs złotowki i decyzje jastrzębia. Natomiast przy wysokiej inflacji ciężko liczyć na umacnianie sie pln do euro, to jest na niekorzyść.

Btw te wersje obecnie to się praktycznie niczym nie różnią, głownie fotelami, a reszta to detale.

Potanieją jak bankier glapiszon zadzwoni do Alfy i powie im że inflacja w Polsce już poniżona do zera i lada chwila na ulice wyjedzie izera.

A carambiszcze to nie wie ze szkoły, że jak inflacja spada, to złoty się osłabia, a jak rośnie to odwrotnie?

No to inaczej, bo lemingiszcze nie rozumiejom.
Wzrost inflacji to nadchodzący wzrost stóp procentowych.
Podwyżki stóp procentowych co do zasady pozytywnie wpływają na umocnienie krajowej waluty. Wyższe oprocentowanie to wyższy koszt pieniądza. To skutkuje zmniejszeniem jego ilości i przekłada się na spadek kursów walut obcych. Prościej - jak na targu jest mniej ziemniaków, to ich cena jest większa.

No to inaczej, bo lemingiszcze nie rozumiejom.
Wzrost inflacji to nadchodzący wzrost stóp procentowych.
Podwyżki stóp procentowych co do zasady pozytywnie wpływają na umocnienie krajowej waluty. Wyższe oprocentowanie to wyższy koszt pieniądza. To skutkuje zmniejszeniem jego ilości i przekłada się na spadek kursów walut obcych. Prościej - jak na targu jest mniej ziemniaków, to ich cena jest większa.

Pod warunkiem, ze to rynek dyktuje wzrost/spadek stop a nie zblizajace sie wybory. Podobnej logiki można szukac w cenach paliw i cudach na orlenie. Vat 15% w gore - cena niezmienna. Barylka blisko 90 dolarow, dolar 4.35 - u nas ropka tanieje. Cuda Panie, cuda..

Podobnej logiki można szukac w cenach paliw i cudach na orlenie. Vat 15% w gore - cena niezmienna. Barylka blisko 90 dolarow, dolar 4.35 - u nas ropka tanieje. Cuda Panie, cuda..

No właśnie :)
Zasady dotyczące wolnego rynku i kapitalizmu zaczynają szwankować w przypadku centralnego sterowania. Tymczasem frank zbliża się do 5zł... ale lemingiszcze nie rozumiejo, bo jak inflacja była na bezpiecznym poziomie to był tańszy :-O

Ale o co chodzi? Przecież lemingiszcze pośredniszcze wierzy w wygraną folksdojcza i powrót do warunków rynkowych. Jeszcze miesiąc przecież wytrzyma.

Amortyzatory
Powrót