Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 229

Temat: Giulia - wymiana klocków hamulcowych

Użytkownik Świeżak Avatar sVIRUSx
    Mieszka w
    Szczecin / Koszalin
    Auto
    AR Giulia Veloce, Abarth 124 Spider

Domyślnie

Problem był taki, że przy pierwszej próbie wyłączenia trybu serwisowego słychać było silniczki powracające tłoczki na pozycję do jazdy, ale zblokowały koła i tryb serwisowy sięnie wyłączył pomimo kilkunastu prób ponowienia. Dopiero cofnięcie tych tłoczków na krótko, a następnie powtórzenie procedury wyłączenia trybu serwisowego pomogło.
    Najważniejsze, że ogarnięte

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    FD
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo Q4 Veloce TI 280KM

Domyślnie

Witam. Może kogoś zainteresuje problem wymiany tarcz z przodu i klocków na obu osiach. Otóż, od kilku dni komputer nagabywał mnie po odpaleniu komunikatem "Check brake pads". Po wizycie u mechanika wiedziałem, że przednim klockom zostało ok. 3 mm okładziny, a tylnym ok. 5 mm. Przednie tarcze miały już spory wystający rant (ok. 1-1,5 mm), z tyłu rant jest nieznaczny. Wymieniłem przednie tarcze na Brembo Prime 330 mm, a klocki na przód+tył również Brembo Prime. Po wymianie hamowanie jest skuteczne, ale jakby bardziej płynne/wyczuwalne, a nie takie zero-jedynkowe, jak na poprzednich zestawach tarcza/klocek. A poprzednio miałem tarcze ATE i klocki tej samej firmy (nb. tarcze ATE zostały na tylnej osi). Zestawy ATE miały jedną irytującą cechę, zwłaszcza te na przedniej osi: po kilku mocnieszych hamowaniach z dużych predkości, krzywiły sie od temperatury i mocno czułem bicie na kierownicy (do tego stopnia, że czasami unikałem mocnego hamowania, aby nie rozgrzać za mocno tarcz i nie czuć tego bicia). Nowe zestawy tarcz/klocków Brembo zupełnie wyeliminowały ten problem. Hamują gładko i płynnie, nawet po mocnym pałowaniu. Jeżeli kogoś to zainteresuje to podaję numery tych podzespołów (kupowałem w sklepie Lewian):
    - tarcze Brembo Prime 330 mm typ 09.C497.11
    - klocki przód Brembo Prime typ P23187
    - klocki tył Brembo Prime typ P23180
    Do przednich klocków doszły jeszcze nowe tulejki prowadnic zacisków ATE typ 11.8171-0022-1 i zestaw montażowy Frenkit typ 901755. W trakcie wymiany serwis ASO zużyłł jeszcze niemal 0,5 litra płynu hamulcowego Tutela Brake Fluid Extreme HT DOT 4 (i dobrze, bo miałem go w nadmiarze).
    Mogę jeszcze dodać, iż na zestawach ATE tarcze/klocki przód przejechałem 20100 km.
    Ostatnio edytowane przez Julia280 ; 10-11-2024 o 00:13

Użytkownik Świeżak Avatar OTTO1
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Przeczytałem wszystkie 22 strony.
    Moja Giulia ma przejechane 20 tys, niestety na darmową wymianę w ASO się już nie załapie, o której tu piszecie, Spróbuję pohamować mocniej jak radzi Epsonix.
    Jednak jak patrzę przez Felgę to tylne klocki mają gdzies 3/4 mm grubości , sygnału ostrzegawcze go nie było, może też mam przewody urwane?
    Dzwoniłem do jednego z warsztatów na Śląsku zajmującego się włoską motoryzacją, powiedzieli ze że względu na amnogosc reklamacji z powodu krzywiocek się tarcz i piszczących klocków nie robię tego.
    Owszem wymienia klocki czy tarcze ale jak sam sobie kupię, bo oni nie wiedzą już co zamawiać.
    Ciegle użeraja się z reklamowaniem tych części zamiast zająć kolejna robotą.
    Więc wymienią co przewiozę i sam to będę potem reklamował.
    Czy potwierdzacie że aż taki problem jest dobrać dobry produkt, żeby się tarcze nie krzywił i dobrze hamowały?
    Do zwykłej jazdy 60% miasto i 40% trasy wystarczy taki zestaw?
    https://allegro.pl/oferta/ate-tarcze...mm-16484008121

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

no, ja mam jakieś brembo i piszczą.. zależy od pogody, ale jak jeżdżę krótkie trasy to praktycznie zawsze, im mniejsza prędkość i dohamowanie na osiedlowej drodze tym gorzej

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Z kim rozmawiałeś? Z Italiano Garage którego Ci przy chyba jakimś innym temacie polecałem czy ktoś inny? Mi zakładali w zeszłym roku na tyle ATE Ceramic, mam wrażenie że w ogóle się nie zużywają haha. Wcześniej miałem EBC yellow (a tarcze tył jeszcze ori 320mm ). Z przodu mam obecnie zestaw EBC Yellow i tarcze gładkie EBC 330mm, klocki właśnie Adrian mi jutro będzie wymieniał - wpadną na próbę ATE ceramic, tarcze zostają przód EBC bo są gładkie i mało zużyte jeszcze.
    EBC Yellow miałem kupowane pod tor, bo OEMy paliły się po każdym okrążeniu (choć z EBC Y też leciał dym, przestał jak odważyłem się jeździć na Race zamiast Dynamic)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Z kim rozmawiałeś? Z Italiano Garage którego Ci przy chyba jakimś innym temacie polecałem czy ktoś inny? Mi zakładali w zeszłym roku na tyle ATE Ceramic, mam wrażenie że w ogóle się nie zużywają haha. Wcześniej miałem EBC yellow (a tarcze tył jeszcze ori 320mm ). Z przodu mam obecnie zestaw EBC Yellow i tarcze gładkie EBC 330mm, klocki właśnie Adrian mi jutro będzie wymieniał - wpadną na próbę ATE ceramic, tarcze zostają przód EBC bo są gładkie i mało zużyte jeszcze.
    EBC Yellow miałem kupowane pod tor, bo OEMy paliły się po każdym okrążeniu (choć z EBC Y też leciał dym, przestał jak odważyłem się jeździć na Race zamiast Dynamic)
    ATE ceramic założyłem do stelvio na przód za namową Kamila z shopefi i ogólnie wrażenia bardzo dobre, felgi czyste nawet po trasie 3000 km, hamuje w miarę ok, rzeczywiście nie widać żeby się zuzywaly. U żony w giulii są tarcze zimmerman i klocki EBC czerwone i hamuje to rewelacyjnie ale widzę, że szybko się zużywają i bardzo pylą.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Ja ogólnie nie polecam EBC. Miałem różne w kilku autach (zielone, czerwone, żółte) i wszystkie udało się spalić. Najbardziej zdziwiły mnie żółte bo przy okazji zeszkliwiły nowe tarcze EBC, czyli do wyrzucenia. Zestaw ATE tarcze+klocki ceramic sprawdzają się nawet w warunkach torowych. Dla mnie dobry klocek to FERODO (nie Premier) ATE. Co jeszcze może być do ALFY nie zgłębiałem tematu bo jeszcze mam sporo oryginalnych (hamuję biegami)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Czy to normalne, że na postoju klocki z przodu wizualnie przylegają cały czas do tarczy, to znaczy nie widzę żadnej szczeliny? Na obu kołach z przodu. Z tyłu jest OK. Kilka miesięcy temu były wymieniane tarcze i klocki na Brembo, a teraz po zmianie kół na letnie zaczęły piszczeć i stąd zacząłem się im przyglądać.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Jak się nie grzeją to wszystko ok

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Nie grzeją się bardziej niż tył, tylko dziwny ten brak szczeliny. A nie mam jak sprawdzić czy coś nie haczy, bo nie mam podnośnika.