• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia - wymiana klocków hamulcowych

Jak masz to samo i jeszcze przyzwoity przebieg to korzystałbym z gwarancji.
Jak już pisałem, wymienili w ramach gwarancji tarcze i klocki i teraz zużycie jest równomierne bez śladów bruzd na obwodzie.

Cześć, mam to samo w swojej rocznej Giulii. Dzisiaj byłem w ASO żeby umówić się na przegląd po roku to dostałem od razu info, że tarcze to część eksploatacyjna i nie podlega gwarancji ale mają się przyjrzeć i ocenić. Jakich argumentów używaliście żeby Wam to na gwarancji zrobili? Skąd macie info że do 20k km maja obowiązek wymienić. Mam teraz 10 k km nalotu.

- - - Updated - - -

Tyłtył.jpg

Załączniki

• przód.jpg
    przód.jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 67
Cześć, mam to samo w swojej rocznej Giulii. Dzisiaj byłem w ASO żeby umówić się na przegląd po roku to dostałem od razu info, że tarcze to część eksploatacyjna i nie podlega gwarancji ale mają się przyjrzeć i ocenić. Jakich argumentów używaliście żeby Wam to na gwarancji zrobili? Skąd macie info że do 20k km maja obowiązek wymienić. Mam teraz 10 k km nalotu.
Na tarcze i klocki masz gwarancję 20 tys. Jeśli masz tarcze z tyłu zryte podlegają wymianie gwarancyjnej. Temat przerabiany nie raz na forum. Jeśli nie chcą wymieniać dzwoń na info lub zmień ASO.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Okej, dzięki za info tak będę robił. Umówiony jestem na za tydzień także dam znać czy wymienili na gwarancji. ASO w Lublinie jak coś.

Załączniki

• przód.jpg
    przód.jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 66
Okej, dzięki za info tak będę robił. Umówiony jestem na za tydzień także dam znać czy wymienili na gwarancji. ASO w Lublinie jak coś.
Pokaz czy jest rant na tarczy bo ja tutaj nic nie widzę.

Wracam z informacja zwrotną. ASO odmówiło wymiany na gwarancji. Po pierwsze powiedzieli, że jest to normalne zużycie, po drugie pokazali jakąś kserówką ze gwarancja jest do 10 k km. Wiec i tak by nie mogli zrobić. Co polecacie zrobić walczyć czy sobie odpuścić, może faktycznie mają rację z tym że to normalne zużycie.

ASO Alfa Romeo to nie premium....szkoda

Oni raczej do dacii lub w sumie nie wiem... nie chciał bym obrażać ...ale marki z dolnej Polki aspirują

Jeździłem wcześniej bmw byli drodzy ale co chciałem to miałem a tu.... polityka z dupy

100 lat za murzynami- patologia- wyjeździć sprzedać zapomnieć .....

Ja miałem to samo. Pojechałem do serwisu i wspólnie z kierownikiem obejrzeliśmy 2 Giulia i stelvio stojące w serwisie/salonie. Wszystkie miały tak samo zużyte tarcze. Zastosowane fabrycznie materiały są chyba kiepskiej jakości.
Dla pocieszenia dodam, że zgłaszałem do serwisu przy przebiegu 10kkm l, teraz mam 60kkm i właśnie się skończyły klocki, więc pójdzie do wymiany komplet.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

U mnie wpadły tarcze EBC gładkie 330mm na przód i klocki przód i tył EBC yellowstuff ( żeby na trackayu się już nie dymiło) płyn wymieniony, zaciski poczyszczone. Na razie jestem zachwycony OEM były bardzo s poprawne ale teraz jest lepiej i tonawet pierwsze hamowanie ) co przy klockach polsportowych nie jest oczywiste bo często wymagają rozgrzania). Jest też lepsze czucie hamulca. Dam update za parę tyg, mam nadzieję że pisków nie będzie na zimno ( na razie cisza)

tez uzywam EBC Yellow (poki co tylko przod bo ori skonczylo sie przy 27,5k) z oryginalnymi tarczami 305 mm od okolo 3 m-cy i sobie chwale, lepszy pierwszy "bite" i po kilku hamowaniach mocniejszych hamowaniach zdecydowanie lepiej, ori wyraznie tracily w pod tym wzgledem. Popiskiwanie sie zdarza ale rzadko, tylko przy malym nacisku przy srednich predkosciach i tez nie zawsze.

Podpowiedz gdzie kupowałes
Shopefi.pl U [MENTION=6679]Teddy84[/MENTION]

- - - Updated - - -

tez uzywam EBC Yellow (poki co tylko przod bo ori skonczylo sie przy 27,5k) z oryginalnymi tarczami 305 mm od okolo 3 m-cy i sobie chwale, lepszy pierwszy "bite" i po kilku hamowaniach mocniejszych hamowaniach zdecydowanie lepiej, ori wyraznie tracily w pod tym wzgledem. Popiskiwanie sie zdarza ale rzadko, tylko przy malym nacisku przy srednich predkosciach i tez nie zawsze.
Widzę podobny styl jazdy, moje pierwsze przednie klocki wymieniałem też na 27.5kkm

- - - Updated - - -

Proszę.
Czego się doszukuje ??
Jak producent dal guw.. zamiast klocków
42.jpg
43.jpg
44.jpg

Ci co jezdza dynamicznie nie mają tego problemu o ile kiedyś było obgadywane na forum. U mnie tył gladziutki więc tam tylko klocki wymieniałem bo na 44kkm się skonczyly

Czy ktoś zakładał przy innym kolorze zacisków niż żółte? Mam u siebie czerwone, obawiam się że żółty klocek będzie gdzies przebijał przez zaciski

Czy ktoś zakładał przy innym kolorze zacisków niż żółte? Mam u siebie czerwone, obawiam się że żółty klocek będzie gdzies przebijał przez zaciski
Sprzedam Ci redstuff :)

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Sprzedam Ci redstuff :)

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Tak, widziałem, że są w ofercie ale w sieci można napotkać sporo nieprzychylnych opinii o tej serii w przeciwieństwie od yellow. Nie wiem czy zasadnych, nie znam się na tyle żeby mieć własne zdanie w tym temacie.

Niestety po wymianie klocków i wciśnięciu hamulca kilka razy przed uruchomieniem pojawiły mi się błędy ABS. Łączę się do modułu normalnie, kasuje błędy po czym zostaje mi błąd Czujnika podciśnienia, przechodzi pierwsze dwie regulacje:
Kalibracja czujnika przyspieszenia wzdłużnego i bocznego i Zerowanie kąta skrętu, a nie przechodzi Kalibracji czujnika ciśnienia, wyskakuje "Złe warunki do przeprowadzenia kalibracji". W czym może być problem? Czy to jednak trzeba zrobić oprogramowaniem serwisowym...

Amortyzatory
Powrót