Panowie,
mam Giulie od 3 dni i ponieważ stała dość długo w komisie chcę wymienić klocki i tarcze (bardzo skorodowane i wyrzeźbione), ale przyznam, że pomimo przeczytania wszystkich postów z 19 stron oraz przeglądnięcia Epera jestem skołowany. Mam wersję Base 2.0 Q4 280KM z USA.
nr katalogowe klocków
przód 77368695 - co to za cudo ???? i jakim numerem zastąpić ? bo w sklepach to jakieś egzotyki (dziś w ASO u Zasady 1200 zł i 4 dni czekania)
tył 77368716 - (raczej dość popularne)
nr tarcz
przód 50556528 - jaka średnica czy tak jak pisaliście Panowie, że jak z USA to będzie 330 mm ?
tył 50571045 - 320 mm ???
Najbardziej chodzi mi o te przednie klocki, sklepy pokazują różne ale nie wiem które mam kupić, jazda w 90 % po mieście i zdecydowanie spokojna.
Na pewno już któryś z Państwa przerabiał ten temat, uprzejmie proszę o pomoc.
przednie klocki poznasz łatwo róznice przy "uszach"
tarcze zmierz sobie średnicę czy obwód, co wolisz i będziesz wszystko wiedział co masz wiedzieć i ominiesz wszelkie błędy katalogów zamienników czy tego co sprzedawca napisze - wystarczy wtedy real foto albo pomiar jako upewnienie się po jakimś katalogu.
ATE też polecam jak ma być w przyzwoitej cenie i w miarę dobre: w Giulietcie żony założone 2 tyg temu przód tył klocki/tarcze, a w 159 lata temu też jeździłem i nie miałem powodów narzekać.
OEM dla Giulii (przynajmniej te duże) robił JURID, też nie narzekałem, ale po wizycie na torze (i ilościach dymu jakie generowały po każdym przejeździe) zmieniłem na EBC Yellowstuff - no ale to już taki kompromis - oferują wyższe temperatury i jeszcze homologację, do tego w miarę hamują nawet zimne ale ciut piszczą niestety. Gdybym po torze nie jeździł to pewnie Jurid bym brał (ewentualnie w wersji Mopar/OEM - kiedyś je kupiłem za mniej niż 500zł u dealera - przednie) - naprawdę byłem zadowolony z pierwszego fabrycznego (30k wytrzymał dynamicznej jazdy miejskiej) jak i drugiego kompletu.
Szanowni Panowie, bardzo dziękuję za odzew i informacje, jesteście niesamowici.![]()
Potwierdzam ATE klocki i tarcze założone ponad rok temu do Giulietty. Zero problemów
AKTUALIZACJA
faktycznie tarcze 330mm i 320mm
aby ułatwić komuś szukanie zamiennika:
dla klocków przednich o nr katalogowym 77368695 - zamontowałem Brembo P23185
dla klocków tylnych o nr katalogowym 77368716 - zamontowałem Brembo P23180
zgodnie z wcześniejszymi informacjami są to klocki kierunkowe
Informacja dla "wymieniaczy"(bez obrazy, też sam wymieniam) klocków - procedura serwisowa 3310A60 -odłączyć instalację elektryczną samochodu.