[giulia] przycisk zamykania bagażnika w klapie

murder

Nowy
Auto
Alfa Romeo ;)
Miałem dziś w rękach 3 nowsze Giulie i ku mojemu zdziwieniu bagażnik otwiera się w nich inaczej niż w mojej.

U mnie (początek produkcji) otwieram bagażnik lewym przyciskiem a zamykam auto prawym tym centralnie pod znaczkiem.

W nowych modelach jest odwrotnie.

Pooglądałem dokładnie przyciski - to nie jest odwrotnie założony moduł z przyciskami w moim aucie. Przyciski są zamienione miejscami ale chropowatość na mniejszym przycisku jest zawsze na zewnętrznej stronie więc nie jest to kwestia odwrotnego montażu. W którymś momencie świadomie to zmienili.

Ktoś się orientuje kiedy dokładnie nastąpiła taka zmiana?

Jeżeli sobie dobrze przypominam to chodzi o opcję Passive Entry.

50532640 - brak kamery, brak keyless go,
50532641 - brak kamery, jest keyless go,
50532642 - jest kamera, brak keyless go,
50532643 -jest kamera, jest keyless go.
cztery do wyboru i położenie przycisku zależy pewnie od opcji lub co gorsze od kaprysu składającego.

To są numery całego modułu przycisk plus kamera. Dzisiaj zrobię zdjęcie mojego przycisku i tych nowszych.

Moim zdaniem była zmiana.

Miałem dziś w rękach 3 nowsze Giulie i ku mojemu zdziwieniu bagażnik otwiera się w nich inaczej niż w mojej.

U mnie (początek produkcji) otwieram bagażnik lewym przyciskiem a zamykam auto prawym tym centralnie pod znaczkiem.

W nowych modelach jest odwrotnie.

Pooglądałem dokładnie przyciski - to nie jest odwrotnie założony moduł z przyciskami w moim aucie. Przyciski są zamienione miejscami ale chropowatość na mniejszym przycisku jest zawsze na zewnętrznej stronie więc nie jest to kwestia odwrotnego montażu. W którymś momencie świadomie to zmienili.

Ktoś się orientuje kiedy dokładnie nastąpiła taka zmiana?

w mojej 2018 jest inaczej niz widzialem w autach z salonu z 2016/17, tamte nie mialy kamery ale z tego co pamietam niektore mialy passive entry, moja ma obie funkcje. ta zamiana stron przyciskow spowodowala ze chcac otworzyc bagaznik w Q w salonie zamknalem auto, zaczal sie uzbrajac alarm, a ze byla otwarta szyba to pociagnalem za klamke wewnątrz co dpowodowalo wycie alarmu...

Panowie, czy układ tych przycisków ma jakiekolwiek znaczenie??
Tak się tylko od kilku dni zastanawiam.. ;)

Ja nawet nie pamiętam jak kluczyk wygląda bo permanentnie przebywa w kieszeni :)
U mnie w 2017 zamykanie jest pod znaczkiem a otwieranie bagażnika na lewo od znaczka.

Panowie, czy układ tych przycisków ma jakiekolwiek znaczenie??
Tak się tylko od kilku dni zastanawiam.. ;)

Hahaha

W prowadzeniu Alfy oczywiście nie ma żadnego.

Ale jako spec od Alfy jeśli wsiadam i nie umiem otworzyć bagażnika to jest wstyd

Tak samo nie ma znaczenia czy obrotomierze jest z lewej czy z prawej a jednak w Giulii MUSIELI zamienić. Ch... wie po co.

Tyle, że najczęściej wsiadasz do swojej Alfy (tak zakładam), a tam chyba pamiętasz gdzie jest przycisk :)

Czasem mam w rękach inne auta ;)

Zdjęcie przycisku - na górze starszy na białym aucie, na dole obecny na czerwonej Giulii.
Widać że niby zamienione miejscami ale kropeczki na mniejszym przycisku są z innej strony więc przeprojektowali moduł.

W wersji bez Keyless Entry jest jeden duży przycisk zamiast dwóch.

- - - Updated - - -

Tak samo nie ma znaczenia czy obrotomierze jest z lewej czy z prawej a jednak w Giulii MUSIELI zamienić. Ch... wie po co.

Może kiedyś zrozumieją, że obrotomierz powinien być pośrodku ;)

Załączniki

• przycisk.jpg
    przycisk.jpg
    52.4 KB · Wyświetleń: 40
Może kiedyś zrozumieją, że obrotomierz powinien być pośrodku
Wiesz jakby to był ekran LCD to by mógł być wszędzie nawet w kształcie myszki miki ale tu od razu by ława oburzonych się podniosła, że zegary LCD to zuoooo i niech wieśwageny tak majo. U nas to klasyka jak 50 lat temu :D

Projekt tych przycisków jest lipny. Powinny być np. oddzielone kamerą, a nie obok siebie. Nigdy nie wiem co trafiłem za pierwszym razem, dopiero jak wymacam drugi guzik (albo z prawej albo z lewej) to wiem od czego był.
W Fordzie mam na środku od klapy, a z boku, dalej mniejszy do zamykania auta i w zależności co chcę zrobić to sięgam w różne miejsca.

Projekt tych przycisków jest lipny. Powinny być np. oddzielone kamerą, a nie obok siebie. Nigdy nie wiem co trafiłem za pierwszym razem, dopiero jak wymacam drugi guzik (albo z prawej albo z lewej) to wiem od czego był.
W Fordzie mam na środku od klapy, a z boku, dalej mniejszy do zamykania auta i w zależności co chcę zrobić to sięgam w różne miejsca.

Moim zdaniem jest OK bo jeden jest centralnie pod znaczkiem więc łatwo go wymacać.

Ja nie czaję jak można się mylić. Faktycznie na początku wymaga to przyzwyczajenia ale po 3 użyciach nie da się już tego pomylić. U mnie zamykanie samochodu jest centralnie pod znaczkiem i jest to wielki wystający guzior z chropowatą powierzchnią. No po prostu nie a się go nie wyczuć. Na lewo od niego jest bardziej płaski z delikatniejszą fakturą do bagażnika. Też nie da się go w żaden sposób pomylić z tym wielkim poprzednim.
Kamera jest na prawo od znaczka więc pochodząc do samochodu i widząc znaczek dokładnie wiadomo gdzie co jest.
Wszystko elegancko działa a sam pomysł zamykania samochodu z klapy uważam za genialny.

Ja nie czaję jak można się mylić. Faktycznie na początku wymaga to przyzwyczajenia ale po 3 użyciach nie da się już tego pomylić. U mnie zamykanie samochodu jest centralnie pod znaczkiem i jest to wielki wystający guzior z chropowatą powierzchnią. No po prostu nie a się go nie wyczuć. Na lewo od niego jest bardziej płaski z delikatniejszą fakturą do bagażnika. Też nie da się go w żaden sposób pomylić z tym wielkim poprzednim.
Kamera jest na prawo od znaczka więc pochodząc do samochodu i widząc znaczek dokładnie wiadomo gdzie co jest.
Wszystko elegancko działa a sam pomysł zamykania samochodu z klapy uważam za genialny.

Tak, zamykanie z klapy przy Keyless Entry to fajna rzecz.

Tyle, że w nowych modelach otwierasz klapę centralnie pod znaczkiem. A zamykasz tym bocznym po lewej.

Przestudiowałem instrukcje i jest w nich zmiana.

A po to jest forum, aby to opisać dla potomnych. A nie narzekać.

Tak po namyśle wydaje mi się że ma to sens. W pierwszej kolejności podchodzi się do bagażnika, aby go otworzyć.

Amortyzatory
Powrót