• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Super mnie objeżdżała - co Wy na to?

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Dzisiaj odwiedził mnie znajomy, ma Giulię 2.0 z fabryki 200HP, zrobiony ma przelot MGMotorsport i katalizator sportowy. On ma jeszcze z pierwszych produkcji czyli silnik pewnie idento jak 280HP ze skastrowanym trochę programem, pewnie jak te piersze w stocku miał ze 225HP (nie hamował). Ma przelot, kat sportowy, no dobra ile wyjdzie 250HP? Koła miał 18" (ja 19) obaj RF i obaj 255 na tyle, czyli nie miał tu przewagi. No ma brak Q4 i pewnie ciut mniej wyposażenia więc te 100kg mniej. Paliwa ja miałem trochę ponad 3/4 baku, on 1/2, kolejne 20kg. Ja jeżdżę na RON95 on miał zalane 98 albo 100, tu nie wiem czy ma to znaczenie, raczej nie przy seryjnych mapach.

Zrobiliśmy kilka testów z toczenia się na 3 biegu do odcinki, minimalnie ja wygrałem, ale twierdził że wcześniej wcisnąłem gaz (start był przez telefon komenda i opóźnienie małe niby było). potem 3 razy ruszaliśmy spod świateł i tak do 140 podjechaliśmy, w miarę równo szły, ale przy większych prędkościach on mnie wyprzedzał powolutku już pod koniec. Zrobiliśmy też test na 4 biegu z toczenia i zmiany biegów 5 - 6 do nieprzepisowych prędkości. chwilę miałem przewagę ale też mnie w końcu wyprzedził i zaczął powoli odjeżdżąć.

Wiadomo Veloce za to nie mają nigdy 280HP, raczej te mierzone wychodziły 265-275 z tego co kilka wykresów widziałem.

Co Wy na to?

Jadę z ciekawości wkrótce na hamownię bo narazie mam trochę kwaśną minę.

Ciekawe, powinna być z sekunda różnicy 0-100, a to sporo przecież. A jakie opony mieliście? Powinieneś go chyba lekko odstawiać przy startach przez samo Q4.

Przy jeździe na wprost w dobrych warunkach pogodowych nie powodujących zmniejszonej przyczepności to Q4 wiele nie pomoże, a raczej właśnie bardziej istotne będzie zwiększenie masy w stosunku do "ośki".
Należałoby również uwzględnić różnicę wagi kierowców :)
Jeśli w sumie wyjdzie ok. 150 kg więcej na pokładzie to jest to już odczuwalne podczas przyspieszeń...

Na suchym Q4 jest właśnie tym minusem. Zrób ten sam test na mocno mokrym czy śniegu :)

Zachciało się Q4 :D dodatkowe kilogramy robią swoje, a przy dobrej oponie/nawierzchni/warunkach nic ci to nie daje w porównaniu do ośki. I tak się ciesz, że to nei stały napęd, bo by na straty kolejne konie szły.

warunki były takie że nawet zaczynało kropić, ale że miał GY Eagle F1 (znam je, nawet na mokrym super) i 255 z tyłu to raczej go nie ślizgało. z resztą kwestia też testów na 3 czy 4 biegu - tu totalnie mnie to zaskoczyło. 2.0 RWD 200HP ma takie same przełożenia w skrzynii jak Q4 280HP?
Pamiętajcie że w Veloce jest ten lag gazu czy napędu Q4 - na tym traciłem, były momenty że go trochę przeganiałem jakiś czas po starcie, ale co dziwne to potem już przy większych prędkościach on znów zaczynał szybciej jechać i zdążył mnie wyprzedzić.
Waga driverów, nie wiem, bardzo podobnego wzrostu jesteśmy, może on trochę szczuplejszy - max parę kg różnicy.
czuję się rozczarowany - włosi dali 200HP z dużym gratisem, a 280HP to tylko na papierku. Trochę upgradów do 200HP i jedzie mniej więcej jak 280HP.

Robiłem ostatnio zdjęcia testu porównawczego Giulii Q, Veloce 2.2 i Super 2.0.
Zaskoczony byłem jak dobrze zbiera się te 200 koni w benzynie.

No moim zdaniem właśnie to napęd na 4 łapy odbiera nieco wigoru. Jeżeli warunki (przyczepność) była dobra, to zawsze ośka objedzie 4x4, jeżeli posiada podobną moc. Miałem kiedyś Audi coupe 2.8 V6 w quattro, kolega miał ośkę, zawsze mnie objeżdzał jak było sucho.

No jakoś dużo cięższe Stelvio Q jest szybsze (3,8 sek) od lekkiej Giulii Q, która zazwyczaj ma w testach ok 4,5 sek (na papierze chyba 3,9) właśnie dzięki Q4. Fakt, że co innego 220-280 a 510 KM, ale jednak.
Epsonix robiłeś jakieś pomiary choćby appką 0-100?
W testach Veloce ma te 5,2-5,5 sek (nawet Stelvio miewa 5,5 w testach przy wersji 280 KM), a nie sądzę, by wersja 200 (nawet gdyby miała realnie 225), zbliżyła się do 5,5 sek. Zazwyczaj na tych mocach mają ok 7 sek (a nowy Civic przy 182 KM nawet aż 8,3 sek).
Ja na światłach z samochodami ok 200 KM, do prędkości 50 kmh idę często równo (na suchym), chyba ze względu na ten lag no i masę. Od 50 kmh nie mają szans.

A co z sondami? Ktoś mu wyłączal? Bo na sportowym kacie będzie błąd sond. Ja obstawiam że jest po programie tylko ci nie powiedział.
Q4 ma nominalnie napęd na tyl, na starcie przy mocy rzędu +50 dla ciebie super powinna dostać baty, szczególnie w automacie gdzie kierowca się nie liczy wciskasz gaz i jedziesz. Z rolki tym bardziej.

Jedz z kolegą na hamownie i będzie jasne [emoji6]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Koledzy kozak i jml z tego co widzę możecie łatwo zweryfikować 200 vs 280 np. na obwodnicy Wrocławia ;)

Kolega zrobił katalizator i przelot a przyoszczędził na programie? Inna sprawa,że tym samochodem tez trzeba umieć jechać, u mnie but w podłodze zamula silnik i to nawet na wysokich obrotach.

Przy ruszaniu od zera był hamulec, gaz i "strzał", czy tylko hamulec, puszczamy i gaz?
Ja ważyłem swoją (Q4 + LSD + lepsze wyposażenie) i wyszło 1720kg z kierowcą 80kg.
W dowodzie mam 1530kg ;), więc może tutaj tkwi cały problem?!

Ja przy 300km mam ok 5.2 do 100tki. Do 200 ok 18.veloce do 200 ma ok 22 sek. Do 100 5,5. Więc 200ps ni c....ja nie zrobi veloce. Na bank po sofcie jest

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Kolega zrobił katalizator i przelot a przyoszczędził na programie? Inna sprawa,że tym samochodem tez trzeba umieć jechać, u mnie but w podłodze zamula silnik i to nawet na wysokich obrotach.
dokladnie to samo pomyslalem - czy jest ktos kto robi takie przerobki bez hamowania+programu? Pierwsze lata produkcji maja zdaje sie juz po gwarancji lub prawie przed koncem.

No jakoś dużo cięższe Stelvio Q jest szybsze (3,8 sek) od lekkiej Giulii Q, która zazwyczaj ma w testach ok 4,5 sek (na papierze chyba 3,9) właśnie dzięki Q4. Fakt, że co innego 220-280 a 510 KM, ale jednak.
Epsonix robiłeś jakieś pomiary choćby appką 0-100?
W testach Veloce ma te 5,2-5,5 sek (nawet Stelvio miewa 5,5 w testach przy wersji 280 KM), a nie sądzę, by wersja 200 (nawet gdyby miała realnie 225), zbliżyła się do 5,5 sek. Zazwyczaj na tych mocach mają ok 7 sek (a nowy Civic przy 182 KM nawet aż 8,3 sek).
Ja na światłach z samochodami ok 200 KM, do prędkości 50 kmh idę często równo (na suchym), chyba ze względu na ten lag no i masę. Od 50 kmh nie mają szans.

Giulia 200 KM ma 6.2s do 100 katalogowo, nie mierzyłem dokładnie ale myślę że osiągalne z tego co czuję jadąc tym autem. Na pewno bliżej 6 niż 7s. Problemem największym jest żeby nie stracić przyczepności na tylnej osi.

Spróbuję zmierzyć jak będę miał okazję.

Ogólnie te czasy które podaje AR są akuratne i do osiągnięcia. Odwrotnie niż z katalogowym spalaniem :P

Mogą zweryfikować 200 vs 200, ale coś czuje że Giulia Kozaka znacząco odjedzie :)

XD

Giulia 200 KM ma 6.2s do 100 katalogowo, nie mierzyłem dokładnie ale myślę że osiągalne z tego co czuję jadąc tym autem. Na pewno bliżej 6 niż 7s. Problemem największym jest żeby nie stracić przyczepności na tylnej osi.
XD
mam te same odczucia... także co do deklarowanego apetytu na PB. Koledzy powinni się sprawdzić, w zakresie 100-200, tutaj trakcję można pominąć.

u mnie przy Giuli 200hp na kapciach contisport 5 225/50/17 na fabryce wyciagałem 6.3s.
Po dołożeniu Boxa Racechip RS czas spadł do powtarzalnych 5.3s.

Warunek do idealny start, ja po wielu próbach mam swój wypracowany sposób:
-tryb D
-skrzynia w tryb manualny, wrzucamy drugi bieg.
-trzymając hamulec, wciskamy gaz osiągamy obroty 2500 i startujemy.
-jak wystartujemy skrzynia w tryb automatyczny.

Amortyzatory
Powrót