[Giulia] Ogrzewanie tylnej szyby

gruby19

Nowy
Giulia Veloce TI
Jak u Was z ogrzewaniem tylnej szyby?
Pierwsze poranne rosy za nami. Ja co prawda ostatnio nie jeździłem autem, ale wczoraj i dziś, 6 rano wszystkie szyby mokre. Odpalam ogrzewanie tylnej i przedniej szyby. Po kilku chwilach przód i lusterka suche, ale tył? Droga do pracy to ok 5km w korku, a więc dzisiaj np 30 minut i przez ten czas szyba nie dała rady wyschnąć. Jakieś tam suche paski zaczęły się pojawiać, ale nawet nie wyschła na tyle, żebym mógł przez nią cokolwiek zobaczyć. Co prawda to mój pierwszy sedan, ale jeśli dobrze pamiętam, to w BMW potrzebowałem 5 minut żeby wysuszyć całkowicie.

może Ci nie działa grzanie? wiesz że jak jest ciut słabszy aku (lub pada a takich nie brakuje nawet w parotygodniowych autach się zdarzało) to ono się nie załącza - tzn brak komunikatu, na przycisku świeci, a w rzeczywistości nie grzeje. pisałem o tym rok temu.

jak zrobisz traskę to zacznie działać.

taka włoska logika - da Ci włączyć ogrzewanie kierownicy czy siedzeń (i działają) a nie włączy ogrzewania tylnej szyby.

jest o tym wątek chyba z przed niecałego roku, możliwe że sam go zakładałem

Auto stało 1.5 miesiąca więc aku mogło trochę paść, ale od tego czasu zrobiłem 150km w trasie i z 50 po mieście więc powinien się już podładować. Zobaczę, czy jest ciepła szyba (bo chyba powinna?)

Zobacz najlepszy test czy jak się rozgrzeje to wyłączy silnik start/stop, jak nie to wcale mogło nie doładować, najprostszy test, tak zawsze w serwisie robimy to, zagotuj w czjniku wodę i podstaw, żeby zaparowała szyba i zobaczysz czy działa

wystarczy włączyć ogrzewanie i polecieć na tylną kanapę pohuchać na szybę - tak przez 15-30sek, będzie widać wystarczająco wyraźnie czy działa czy nie. w przypadku problemów ze słabym aku weźcie pod uwagę że ogrzewanie (w naszych autach) się włącza ale na kilka sekund, potem BCM je odcina.

No to jak start stop działa, w sensie gasi silnik, to według mnie nie jest na tyle rozładowany żeby nie uruchomić grzania szyby. Musisz sprawdzić czy rzeczywiście nie grzeje

Mam to samo spostrzeżenie dotyczące grzania tylnej szyby , w audi natychmiast odparowywalo, w ar 156 również sporo szybciej jak i w Toyocie żony.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

No to może jest podobnie jak z grzaniem foteli, trzeba dłużej poczekać:D
Ja na razie nie zauważyłem bo nie musiałem włączać

Wracałem z pracy 15-20min cały czas z włączonym ogrzewaniem (mimo, że było sucho) - szyba była ciepła, a więc ogrzewanie coś tam działa, ale moim zdaniem jest to mało efektywne, skoro nie potrafi wysuszyć szyby w pół godziny. Tyle czasu to zdąży wyschnąć od ciepła płynącego z kabiny

No w takim układzie to rzeczywiście wydajność słaba. Jak będzie okazja to dam znać jak u mnie

ja tam nie narzekam. pamiętajcie jednak że górne "ścieżki" to nie ścieżki grzejne a anteny - one nigdy się nie grzeją.

ja tam nie narzekam. pamiętajcie jednak że górne "ścieżki" to nie ścieżki grzejne a anteny - one nigdy się nie grzeją.

Cześć, czy jesteś pewny, że te górne dwie ścieżki to antena? Miałem to reklamować na pierwszym przeglądzie. Skoro jest tak jak piszesz to jakie zadanie ma płetwa na dachu?

W pojeździe jest kilka anten, DAB, AM/FM, LTE, GPS. Część z nich jest w płetwie, a któraś może być na szybie, na przykład ta od DABa.

Cześć.
Trochę chcę o(d)grzać temat.
Ja się borykam z tematem braku ogrzewania tylnej szyby i lusterek w stelvio 2017FE praktycznie od początku i ciągle walczę.
Zgłaszam ten problem na każdym przeglądzie i niby coś tam robią, wgrywają jakieś aktualizacje, wymieniają akumulator (już mam 3 aku w ciągu 5lat) i dalej nie działa. Za tydzień jadę na przegląd i dalej zgłaszam tą usterkę (w efekcie samochód stoi w serwisie tydzień niby coś kombinują ale skutki marne, oczywiście przy nowym aku jest spokój na kilka tygodni).
Ewidentnie coś tam nie domaga w kwestii oprogramowania lub alternatora lub ..uj wie czego.
Jak jadę trasę 300km to po tym dystansie czasami zaczyna działać start/stop i oczywiście ogrzewanie tylnej szyby i lusterek przez 2-3dni. Innym razem po tej samej trasie nie działa nic. Jeżdżę głownie po małym mieście na krótkich odcinkach 4-6km. W takich warunkach nie pamiętam kiedy ostatnio start/stop się aktywował.
Ogólnie z tym ogrzewaniem jest dramat, w żadnym innym aucie nie mam takiego problemu (w tych samych warunkach testowałem 4 samochody i to nowszej produkcji i żaden nie odwalał takich numerów).

Czy ktoś już rozwiązał ten problem? może jakiś zamiennik przekaźnika, włączenie na krótko albo co :P ?

U mnie to samo, w sensie o ile na brak start/stop nie narzekam to brak grzania tylnej szyby mocno doskwiera. Tak jak piszesz nie ma reguły, czasem działa, czasem nie. Nawet po pełnym naładowaniu aku pod domem potrafi grzanie nie działać. Chciałem ostatnio termiwozją sobie sprawdzić, które nitki są odpowiedzialne za grzanie szyby, ale nie mogę bo nie działa... :D
Niesamowita wtopa ze strony Alfy w tej kwestii.

U mnie to samo, w sensie o ile na brak start/stop nie narzekam to brak grzania tylnej szyby mocno doskwiera. Tak jak piszesz nie ma reguły, czasem działa, czasem nie. Nawet po pełnym naładowaniu aku pod domem potrafi grzanie nie działać. Chciałem ostatnio termiwozją sobie sprawdzić, które nitki są odpowiedzialne za grzanie szyby, ale nie mogę bo nie działa... :D
Niesamowita wtopa ze strony Alfy w tej kwestii.

Podpisuje się obydwoma rękami...
Masakra, wstyd.

Ja co rok to zgłaszam na przeglądzie, to chyba jedyne co pozostaje, może ktoś z FCA pochyli się nad tematem i to naprawią dla świętego spokoju. Ja mam auto z pierwszego wypustu 2017, Ciekawi mnie czy w młodszych rocznikach też tak jest? Bardzo proszę o info użytkowników młodszych roczników.

A to nie jest po prostu problem z IBS? I po odpięciu go od akumulatora problem braku ogrzewania zniknie?

edit: oczywiście odpięcie IBS od aku to tylko część diagnozy. Mam ten sam problem i wiem, że to może być IBS, tylko co z tym dalej zrobić?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót