• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

infotainment update

• Autor wątku Autor wątku bob@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie, to chodzi o rodzaj radia. w 1 gen (takie jak Ty masz) mapa wgrywa się te 75min, w 2 gen wgrywa się 25min. Nie zależy to od wersji firmwaru.

jest nowszy firmware MV090.000.061 dostępny dla ASO do ściągnięcia w service newsie (nr 55.011.19) z dzisiaj, załączam tu Pokaż załącznik ETM_MV090.pdf (narazie wersja angielska, może w PL jeszcze nie ma). właśnie próbuję swoich kontaktów żeby dostać go na dniach, inaczej będę musiał czekać do najbliższego przeglądu (maj?).

oprócz poprawek działania typu zwiechy itp:
The Customer complains of one or more of the following faults:
Spontaneous system stop (freeze).
Spontaneous system restart (reboot) while driving.
Speed camera alert active even when navigator is not in use.
The radio does not switch off when a call is passed from the radio to the phone (after reprogramming, when
a call is transferred to the phone the radio switches off when the door is opened).

wydaje mi się że on też powiększa obraz kamery cofania dla aut z 6.5" ale muszę to potwierdzić (chyba że ktoś z autem z 2019 z tym firmwarem i 6.5" potwierdzi czy obraz jest na całą wysokość, czy ma ~5mm marginesy góra/dół)
Jakby ktoś to w ASO próbował robić, to link skopali, text dobry, środek ma być fiat a nie at na hyperlinku, nawet jest dostep dla każdego, tylko że to plik zip z kolejnym skrótem, a ten niestety już prowadzi do strony logowania eLinkEntry jak to było do przewidzenia)

Ciekawe też czy on coś wnosi w kwestii AA na cały ekran przy wyświetlaczach 8.8". mam nadzieję że wkrótce będę mógł się sam przekonać

Ostatnia edycja:
Mam soft z czerwca 2019 i to już jest...
ten soft MV090 to wyszedł ok połowy 2019 tylko wcześniej go nie dawali jako poprawka na service news. Który Ty masz soft? Inna spawa że mogli wylistować problemy wielu wersji, nie tylko MV085 którą conajmniej masz

ten soft MV090 to wyszedł ok połowy 2019 tylko wcześniej go nie dawali jako poprawka na service news. Który Ty masz soft? Inna spawa że mogli wylistować problemy wielu wersji, nie tylko MV085 którą conajmniej masz
Nie wiem, ale jeśli to istotne to sprawdze. Ale nie miałem żadnej aktualizacji softu od czerwca. Przed odbiorem w grali to co było najnowsze

- - - Updated - - -

A że tak zapytam niby co to jest?
Jak jedziesz autem i nie masz włączonej nawigacji to piszczy ostrzeżenie przed fotoradarami.

Nie wiem, ale jeśli to istotne to sprawdze. Ale nie miałem żadnej aktualizacji softu od czerwca. Przed odbiorem w grali to co było najnowsze
Infotainmentu nie wgrywa się z Witecha, tylko z USB. ASO normalnie nie ma dostępu (a często nawet nie wie jeśli był opublikowany w Service Newsie z linkiem) do firmwarów radia, tylko z Service Newsami i tylko wgrywają jak klient skarży się na konkretne przypadłości radia.

jest:
20200129_145411.jpg

będzie wrzucona do wątku na alfaowner później, 1 post tu https://www.alfaowner.com/threads/how-to-infotainment-updates.1185573/

oficjalne wymagania jak dla wersji od MV072, czyli LBSS/RBSS (jeśli jest) na firmwarze 2201+, BCM bodajże 714+ (albo 718, nie pamiętam), ABS 8401+, PAM 908 1.33.1.21 (Stelvio może mić inny coś mi się wydaje), IPC 203C lub o ile pamiętam 2038(? czy coś koło tego) zależy jaki sterownik się ma.

jest:
Pokaż załącznik 265770
będzie wrzucona do wątku na alfaowner później, 1 post tu https://www.alfaowner.com/threads/how-to-infotainment-updates.1185573/

oficjalne wymagania jak dla wersji od MV072, czyli LBSS/RBSS (jeśli jest) na firmwarze 2201+, BCM bodajże 714+ (albo 718, nie pamiętam), ABS 8401+, PAM 908 1.33.1.21 (Stelvio może mić inny coś mi się wydaje), IPC 203C lub o ile pamiętam 2038(? czy coś koło tego) zależy jaki sterownik się ma.

Jak mam ver. 085... Czy ten 090...pójdzie? Czy pod wskazanym linkiem będzie?
Pozdro

będzie wrzucona do wątku na alfaowner później, 1 post tu https://www.alfaowner.com/threads/ho...dates.1185573/

Sprawdzałeś czy z AA się coś zmieniło odnośnie powierzchni ekranu?

Jak mam ver. 085... Czy ten 090...pójdzie? Czy pod wskazanym linkiem będzie?
Pozdro
pójdzie, jeśli masz, wymagania co do firmwarów w aucie takie same jak dla MV085, i MV081, i MV080, i MV072; natomiast starsze wersje wymagają updatów w aucie (niby, choć wielu ładowało i co najwyżej nie wszystkie nowe funkcje się ujawniają)
tak, będzie tam gdzie podałem :)

Sprawdzałeś czy z AA się coś zmieniło odnośnie powierzchni ekranu?
w tej kwestii nic, z resztą byśmy wiedzieli bo już od wielu miesięcy tą wersję dają do aut produkcyjnych.

No ale warto dla jednej rzeczy, ktoranie denerwuje, a w opisie jest że to usuwa. Jak gadasz przez BT i wysiadasz to nie wyłącza radia.

no ma dopiero wyłaczyć jak przełączysz się w telefonie na słuchawkę. Ale to też było w opisie do MV085, tu się tylko powtórzyli. Z tym że ja bym wolał żeby przełączało na słuchwkę i wyłączało radio w momencie jak zamknę drzwi (przyciskiem na klamce lub pilotem.

No tak by było najlepiej. Miałem tak w poprzednim aucie i to było wygodne i najlepsze rozwiązanie

Mam takie pytanko do kolegów, którzy aktualizowali. Posiadam wersje jak na załączonym zdjęciu. Jakieś wymierne zmiany po zmianie na ten nowy soft?
IMG_20200130_133806.jpg

potencjalne poprawki o których pisałem. ja różnic nie zauważyłem narazie

A wyłącza w końcu to radio po otwarciu drzwi i przerzuceniu rozmowy na telefon? Bo u mnie nie

no ma dopiero wyłaczyć jak przełączysz się w telefonie na słuchawkę. Ale to też było w opisie do MV085, tu się tylko powtórzyli. Z tym że ja bym wolał żeby przełączało na słuchwkę i wyłączało radio w momencie jak zamknę drzwi (przyciskiem na klamce lub pilotem.

W moim stelvio przełącza na słuchawke po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi, przy wer. MV085.
Co do AA to doczytałem w spec. zakupu, że tego nie ma i chyba nie ma co się podniecać.
Jeszcze jedno pytanie - monitoring "martwego pola" - trójkąt na lusterku. Wcześniejsza wersja softu - tylko migająca lampka -w ustawieniach "ostrzeganie wizualne(jakoś tak). W ostatniej 085 "...wizualne i dźwiekowe". Ustawiłem ale żadnego dźwięku nie słyszę. Czy to kwestia hardwaru?

A wyłącza w końcu to radio po otwarciu drzwi i przerzuceniu rozmowy na telefon? Bo u mnie nie
nie sprawdzałem. no chyba że to jest źle napisane /źle tłumaczone np z włoskiego

Co do AA to doczytałem w spec. zakupu, że tego nie ma i chyba nie ma co się podniecać.
zakupu to wiadomo, ale myślałem że Ty chcesz dołożyć, zapewne się da, tylko trzeba mocno przestrzegać procedury bo zablokujesz radio na to. choć mam też świeże info od kolegi z ASO - przyszło mu na wymiane nowe radio do auta na gwarancji które ori miało AA/ACP. włożył radio, wchodzi do Witecha a opcji nie da się w ogóle zmienić... coś namotali w Witechu? Albo od jakiegoś czasu blokują radia przed wysyłką (może tu pomyłkę jakąś zrobili)? sprawa retrofitu AA/ACP potencjalnie staje się ryzykowna - tzn że się nei uda.

Jeszcze jedno pytanie - monitoring "martwego pola" - trójkąt na lusterku. Wcześniejsza wersja softu - tylko migająca lampka -w ustawieniach "ostrzeganie wizualne(jakoś tak). W ostatniej 085 "...wizualne i dźwiekowe". Ustawiłem ale żadnego dźwięku nie słyszę. Czy to kwestia hardwaru?
u mnie ostrzega dźwiękiem. nie wiem któryś firmware? jaki miałeś soft infotainmentu oryginalnie jak odebrałeś auto, albo jaka dokładnie data produkcji? np moduł ABS musi być w firmwarze minimum 8401

Dźwięk jest dopiero jak próbujesz zmienić pas (włączyć kierunkowskaz chyba wystarczy) podczas działania ostrzeżenia wizualnego

Amortyzatory
Powrót