infotainment update

• Autor wątku Autor wątku bob@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No taki sam... Z tego, co widziałem, to po rozmiarze (1,5 GB) mało prawdopodobne, żeby się zaktualizowało OTA, ale powinno wyskoczyć chociaż jakieś powiadomienie?

Pojawiła się na alfaowner.com nowa wersja firmware dla MY20+
Tylko nie podano informacji czy dotyczy to wersji QV czy normalnej. Wgrał już ktoś i może się wypowiedzieć?

Dzięki za informację. Instalacja wgrana dziś (Giulia MY2020), nie wiem czy są różnice z poprzednią wersją systemu, gdy się pobawię systemem w trasie i coś zauważę to dam znać. Mam wrażenie że może trochę płynniej działa (może to efekt placebo?).

No taki sam... Z tego, co widziałem, to po rozmiarze (1,5 GB) mało prawdopodobne, żeby się zaktualizowało OTA, ale powinno wyskoczyć chociaż jakieś powiadomienie?
Ciężko coś będzie zmienić przy pamięci infomat na poziomie 32 GB.
Już były problemy by MY 2020 zamieścić kwietniowa aktualizacje map.
Co do OTA producent nie przewidział update online. Łącze ubigi jest abonamentowe więc nie obowiazkowe. Jedynie co idzie to tylko aktualizacje connect box

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jak jest w MY21, ale nie było chyba jakiegoś lifta zmieniającego zasadnicze funkcje auta. Więc masz taki sam infotainment jak w moim poliftowym MY20
Wszystko to samo.

Co do OTA producent nie przewidział update online.

Za czasów B&M można było ściągnąć aktualizację z oficjalnej strony, UConnect fruwał po włoskich forach do ściągnięcia z serwerów Fiata, teraz cicho wszędzie, głucho wszędzie... Trochę słabo to wygląda... A 7 grudnia Stellantis Software Day...

Za czasów B&M można było ściągnąć aktualizację z oficjalnej strony, UConnect fruwał po włoskich forach do ściągnięcia z serwerów Fiata, teraz cicho wszędzie, głucho wszędzie... Trochę słabo to wygląda... A 7 grudnia Stellantis Software Day...
Do B&M update przygotowywał Microsoft. Z tego co pamiętam. Choć mogę być w błędzie.

Przy kolejnym liftingu Giorgio wejdzie nowy infomat 4 gen. Podobny do obecnego w Gracale.

Nie wiem, kto przygotowywał, ale stronę utrzymywało FCA. W tej chwili wygląda to mega lipnie, inne samochody się aktualizują OTA, a tutaj nie można sobie ściągnąć aktualizacji chociażby z MyAlfaRomeo... Do Peżota jest specjalna aplikacja windowsowa Peugeot Update, która pobiera plik i przygotowuje USB z aktualizacją. Skoro to teraz jeden koncern, to mogliby wziąć przykład (jak i z aplikacji My Peugeot, która ma np. fajne statystyki spalania).

Dlaczego silnik ma być na chodzie? Zainstalowałem przy włączonym samym radiu (bez przycisku start/stop engine)
Nie musisz mieć zał. jednostki napędowej.
Wystarczy na zał. zapłonie który automatycznie wyłącza się po ok 20 min.
Instalacja trwa góra 10 min.
Na załączonej jednostce robimy tylko i wyłącznie update navi. Bo i tak nam wyłączy zapłon po 20 min. Więc za krótki czas by wrzucić update.

w przypadku gdy bateria padnie bedziesz szukal nowego radia
Nic takiego nie nastąpi w ciągu 10-15 min. Chyba by już przed update sypało błędami s&s lub błąd jednostki. Wtedy wiesz że masz już poniżej 50 stopień nał. akum.
Dla świętego spokoju można też na czas update podpiąć pod maskę prostownik.
P.S
W przypadku update navi i tak wyłączy zapłon po ok 20 min.
Już to przerabiałem.
Więc tutaj zmuszeni jesteśmy na zał. jednostce.

Ostatnia edycja:
Nie musisz mieć zał. jednostki napędowej.
Wystarczy na zał. zapłonie który automatycznie wyłącza się po ok 20 min.
Instalacja trwa góra 10 min.
Na załączonej jednostce robimy tylko i wyłącznie update navi. Bo i tak nam wyłączy zapłon po 20 min. Więc za krótki czas by wrzucić update.

Zgadzam się, to było około 10 min. Ale ja nawet nie włączałem zapłonu, wystarczyło, że włączyłem samo radio przyciskiem vol.

Czy nie da się jakoś opóźnić wyłączenia zapłonu po tych 20 minutach np. regulując głośność czy wciskając przyciski i rozpocząć odliczanie tych 20 minut od nowa? I od kiedy właściwie rozpoczyna się odliczanie tych 20 minut? Od włączenia zapłonu? Od zgaszenia silnika? I czy można, po wcześniejszym włączeniu zapłonu bez uruchomiania silnika, np. co 10-15 minut odpalić silnik na chwilę, żeby zresetować odliczanie tych 20 minut? Czy raczej zgaszenie silnika przerwie od razu aktualizację? Próbuję kombinować, bo koncepcja utrzymywania uruchomionego silnika przez 40 minut tylko po to, żeby zaktualizować nawigację, wydaje mi się po prostu niedorzeczna.

Ja robiłem aktualizacje navi w trasie. Wilk syty i owca cała ??????

Próbuję kombinować, bo koncepcja utrzymywania uruchomionego silnika przez 40 minut tylko po to, żeby zaktualizować nawigację, wydaje mi się po prostu niedorzeczna.

Infotainment można zaktualizować bez włączania ani silnika, ani zapłonu - włączenie samego radia. Ja zostawiłem auto w garażu na pół godziny, wróciłem i było 100%. Z nawigacją nie wiem, nie mam fabrycznej. Z nowych rzeczy jakie zauważyłam - po podłączeniu kablem telefonu system pyta: Android Auto czy Tylko Ładowanie i jeszcze jakaś o jakąś inna opcję, której nie pamiętam. Przydatne, wcześniej miałem po podpięciu kabla od razu AA, a nie zawsze było potrzebne.

Infotainment można zaktualizować bez włączania ani silnika, ani zapłonu - włączenie samego radia. Ja zostawiłem auto w garażu na pół godziny, wróciłem i było 100%. Z nawigacją nie wiem, nie mam fabrycznej. Z nowych rzeczy jakie zauważyłam - po podłączeniu kablem telefonu system pyta: Android Auto czy Tylko Ładowanie i jeszcze jakaś o jakąś inna opcję, której nie pamiętam. Przydatne, wcześniej miałem po podpięciu kabla od razu AA, a nie zawsze było potrzebne.

W AA pasek nawigacyjny jest na dole czy z boku?

Z nowych rzeczy jakie zauważyłam - po podłączeniu kablem telefonu system pyta: Android Auto czy Tylko Ładowanie i jeszcze jakaś o jakąś inna opcję, której nie pamiętam.
Korekta - pierwszy raz tylko zapytał, gdy wybrałem AA - potem już domyślnie włącza AA po podpięciu kabla do telefonu.

Na alfaowner pojawiły się instrukcje serwisowe (po polsku, więc nie wiem, czy [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] nie maczał w tym palców :)) i pliki do ściągnięcia:
- oprogramowanie 132.000.003
- instrukcja obsługi 128.000.002

Hej mam pytanie: mam wersje 119.001.010 - ekran po facelifcie. Chcąc zaktualizować do wersji 132 - muszę:

1. Najpierw zaktualizować do wersji 127 - taki mały pliczek ok. 30 mb?
2. Potem 127 do wersji 130
3. Potem 130 do 132

Dobrze to rozumuję? Mam wersję QV więc nie wiem czy są jeszcze jakieś inne pliki dla wersji QV czy bez różnicy?

Amortyzatory
Powrót