Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: [Giulia] Zbieżność

Użytkownik Rowerzysta Avatar 07105415
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia 2.0/200KM

Domyślnie

Cytat Napisał daras Zobacz post
    Tylna oś ma regulację geometrii w dwóch punktach/płaszczyznach: zbieżność i pochylenie koła w płaszczyźnie pionowej.
    Przednia oś ma możliwość regulacji tylko zbieżności.
    Regulację geometrii powinno się rozpoczynać od tylnej osi.
    W takim układzie zwracam honor, zostałem wprowadzony w błąd.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Mangamather
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Super, 2.0T, 200 HP

Domyślnie

Trzy tygodnie temu miałem robiony przegląd przy 30k. km. Robiłem go w ASO przy Krasnobrodzkiej w Warszawie (Euromobil). Akurat mieli promocję na geometrię kół - 159 PLN za kompletną geometrię. Ponieważ delikatnie ściągało mi auto w prawo, zdecydowałem się na skorzystanie z promocji.
    Na początku, w ogóle, nie chcieli mi przydzielić promocji, bo stwierdzili, że akurat Giulii to promocja nie obejmuje. Powiedziałem doradcy, że na stronie jest wielkie zdjęcie Giulii z napisem informującym o promocji na geometrię. Z wielką łaską, powiedzieli, że w takim razie zrobią. Odebrałem auto, i tak samo jak auto ściągało w prawo tak jest i teraz. Muszę zadzwonić do tych gamoni i powiedzieć, że dalej ściąga. Czy jest możliwe, że w ogóle jej nie zrobili? Szczerze mówiąc takie ma wrażenie, nie poczułem żadnej zmiany, a doradca mnie zapewniał, że wszystko skorygowali. Ogólnie, to chyba straciłem zaufanie do tego serwisu, muszę zweryfikować, czy faktycznie prawidłowo dokonali przeglądu (mam jeszcze inne wątpliwości).

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

W sprawie geometrii zawiasu w Giulii/Stelvio to lepiej pojechać do serwisu, który się w tym specjalizuje i ma porządne urządzenia, np. Hunter.
    Trzeba koniecznie zwracać uwagę na nakładki, na koła, ponieważ starsze wersje mają tzw. kłowe, wykonane z metalu, zakładane w 3 punktach na rant felgi.
    Ponieważ nakładka bardzo silnie przylega do felgi, to przy nieumiejętnym montażu/demontażu rysuje felgi.
    Nowsze nakładki są wykonane z tworzywa, mają owalny kształt i przylegają do powierzchni bocznej felgi. Jest mniejsze ryzyko pozostawienia śladów, chociaż nadal jest przy nieumiejętnym zdejmowaniu.
    Zawieszenie w Giulii/Stelvio ma 2 płaszczyzny regulacji tyłu i 1 z przodu.
    Dla większości serwisów Alfa to egzotyka. Ustawiają na zasadzie czytania instrukcji z monitora urządzenia.
    W ogóle nie znają tych samochodów, punktów regulacji szukają wg wskazówek komputera.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Brzesko
    Auto
    Stelvio / 75

Domyślnie

Ja opowiem swoja historie z geometria po zakupie miałem wymieniana kiere na gwarancji.
    Po zmianie od razu nowa kierownica była źle ustawiona (niby jest wieloklin ale była krzywo).
    1 wizyta ściągali kiere i cos tam ja ustawiali coś tam się poprawiło ale dalej było krzywo
    2 wizyta korygowali zbieżność miało być dobrze ale dalej było źle(miedzy czasie wpadły zimówki i kola rozmiar mniejsze)
    3 wizyta w ten wtorek korekta i odbierając auto Pan mówi jest fabryka(dodał ze coś się im musiało przestawić w laserach czy coś ale może faktycznie nie umieli tego podczas 2 wizyty ustawić i teraz inny chłopak się tym zajął) i faktycznie teraz jest elegancko
    Oczywiście wszystko na gwarancji.Wiec chyba naprawdę cieczko ustawić zbieżność w tych autach.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał daras Zobacz post
    (...)i ma porządne urządzenia, np. Hunter.
    Nie przeceniałbym. Jest wiele urządzeń nie gorszych. Ale o mechanika mającego wiedzę i pomyślunek już ciężej. A co do tego, czy Alfa jest "cięższa" do regulacji. Znam gorsze i jakoś daje się radę.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Ale o mechanika mającego wiedzę i pomyślunek już ciężej
    Tu 100% racji, u mnie ustawiał niby na porządnej,nowej maszynie przy przebiegu 12kkm, teraz mam 21kkm i widzę, że od zew. obie opony "bierze" dużo więcej jak od wew. Może ktoś poleci sprawdzony serwis we Wrocławiu?.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR 156 1.8 TS -> AR Giulia Super 2.2 D

Domyślnie

Czy w Krakowie / Małopolsce / Śląsku ktoś poleci ludzi którzy ogarną temat ustawienia zbieżności w Giulii? Letnie przody tak jak koledzy powyżej piszą, zjedzone od środka... Z usług ASO nie jestem zbytnio zadowolony...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Witam,
    Mam pytanie, czy ktoś posiada wiarygodne dane regulacyjne geometrii kół Stelvio? W jednym ze źródeł piszą o "-" zbieżności kół tylnych, w innym o "+".

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Podobny problem był w 159. Też opony zdzierało od środka. Zbieżność ustawiłem na 0 i problem zniknął. Zrobię to samo w giulii i zobaczymy co wyjdzie.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Super 2.2 M-jet MT 180 KM '16

Domyślnie

jestem po przeglądzie w ASO w Bielsku-Białej. Zna się ktoś z Was na wynikach referencyjnych Giulii odnośnie tego zagadnienia.
    Jaka jest zbieżność referencyjna ? na wydruku ASO są puste miejsca.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20211120_082752.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	86.7 KB
ID:	281510