Niektórzy powiedzą że argument o większej ilości pojazdów jest nic nie wart bo MA tylko we Fiatach i tylko Selenia ma magiczne dodatki co to go chronią, a inni to się wcale nie znają na takiej kosmicznej technice...

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Niektórzy powiedzą że argument o większej ilości pojazdów jest nic nie wart bo MA tylko we Fiatach i tylko Selenia ma magiczne dodatki co to go chronią, a inni to się wcale nie znają na takiej kosmicznej technice...
![]()
![]()
Tylko ten argument pada w konfrontacji z tym, że większość awarii MA w okolicach 70kkm wychodzi w samochodach serwisowanych w ASO z użyciem Seleni.
Nie mój argument jest taki, że ten olej zaleca producent silnika i wszystko w temacie....
Chcesz przepłacać za Selenię, bo koncern Fiata związał się z Petronasem? To jest Twój argument?
Większość właścicieli tych serwisowanych w ASO samochodów "zapomina" że jest coś takiego jak kontrola poziomu oleju i przyjeżdżają auta na serwis, nawet w terminie, ze zbyt niskim poziomem - to nagminne......
No tak tylko żeby jeszcze ten wskaźnik poziomu był pewny, a jak działa to wielu już zauważyło że czasem żyje swoim własnym życiem.
A swoją drogą, moje Stelvio ma dopiero 30-kilka tysięcy a na wskaźniku różnica poziomu po 10 tysiącach jest w zasadzie nie zauważalna dla oka. Więc jak ktoś wymienia prawidłowo i na serwisie ma poniżej poziomu - to chyba silnik coś już nie teges, uszczelniacze czy coś puszcza/spala olej.
Oczywiście to co pisałem na temat Selenii i magii to wiadomo że z przymrużeniem oka. Sam jeżdżę gwarancyjnie na Selenii a czy ona lepsza czy gorsza niż Millery itp - kto to tak naprawdę wie. Pewnie ważniejszy poziom i nie przeciąganie wymian, świeży olej a nie mega ważne jaki...
Tylko ten argument pada w konfrontacji z tym, że większość awarii MA w okolicach 70kkm wychodzi w samochodach serwisowanych w ASO z użyciem Seleni.
Nie wiem czy jest to dobry argument. Temat był już wałkowany na forum w osobnym wątku, ale przypomnę, czy też zostawię dla tych, którzy czytają tylko ostatnie strony wątków. W Stanach Alfa zmieniła normy w instrukcjach i zaznaczyła wyraźnie, że należy stosować dla MY18, 19 i 20 olej o normie API SN PLUS a od MY21 podawali już API SP. API SP jest kompatybilne wstecz. Selenia nie podaje swojej normy, ale wszystko wskazuje na to, że jest to starsza norma tj. API SN. Ze wszystkich tych instrukcji zniknęło hasło "Selenia" i pojawił się Mopar z dopiskiem SP albo SN PLUS. W niektórych instrukcjach podali też:Nie mój argument jest taki, że ten olej zaleca producent silnika i wszystko w temacie
Zgadza się. Millers C2 to olej o starszej normie SN. Z API SP w Polsce na pewno dostaniesz Ravenola i Motula.Czyli Millers C2 0-W30 nie spełnia powyższej normy bo to API SN ?
W takim razie który olej spełnia tą API SP ?