Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Niektórzy powiedzą że argument o większej ilości pojazdów jest nic nie wart bo MA tylko we Fiatach i tylko Selenia ma magiczne dodatki co to go chronią, a inni to się wcale nie znają na takiej kosmicznej technice...
;)

Niektórzy powiedzą że argument o większej ilości pojazdów jest nic nie wart bo MA tylko we Fiatach i tylko Selenia ma magiczne dodatki co to go chronią, a inni to się wcale nie znają na takiej kosmicznej technice...
;)

A tak, masz rację! Zupełnie zapomniałem o magii i składnikach, które nie wychodzą w laboratoryjnej analizie pierwiastków (spektrometria plazmowa/spektometria w podczerwieni/spektroskopia absorpcji atomowej), ale należy mocno wierzyć, że tam są :D

To homeopatia już zagościła do motoryzacji? :D

;)

Tylko ten argument pada w konfrontacji z tym, że większość awarii MA w okolicach 70kkm wychodzi w samochodach serwisowanych w ASO z użyciem Seleni.

Może bez Selenii padają wcześniej... ;-).
Nie ma co bić piany.

Tylko ten argument pada w konfrontacji z tym, że większość awarii MA w okolicach 70kkm wychodzi w samochodach serwisowanych w ASO z użyciem Seleni.

Większość właścicieli tych serwisowanych w ASO samochodów "zapomina" że jest coś takiego jak kontrola poziomu oleju i przyjeżdżają auta na serwis, nawet w terminie, ze zbyt niskim poziomem - to nagminne......

- - - Updated - - -

....
Chcesz przepłacać za Selenię, bo koncern Fiata związał się z Petronasem? To jest Twój argument?
Nie mój argument jest taki, że ten olej zaleca producent silnika i wszystko w temacie

Większość właścicieli tych serwisowanych w ASO samochodów "zapomina" że jest coś takiego jak kontrola poziomu oleju i przyjeżdżają auta na serwis, nawet w terminie, ze zbyt niskim poziomem - to nagminne......

No tak tylko żeby jeszcze ten wskaźnik poziomu był pewny, a jak działa to wielu już zauważyło że czasem żyje swoim własnym życiem.
A swoją drogą, moje Stelvio ma dopiero 30-kilka tysięcy a na wskaźniku różnica poziomu po 10 tysiącach jest w zasadzie nie zauważalna dla oka. Więc jak ktoś wymienia prawidłowo i na serwisie ma poniżej poziomu - to chyba silnik coś już nie teges, uszczelniacze czy coś puszcza/spala olej.

Oczywiście to co pisałem na temat Selenii i magii to wiadomo że z przymrużeniem oka. Sam jeżdżę gwarancyjnie na Selenii a czy ona lepsza czy gorsza niż Millery itp - kto to tak naprawdę wie. Pewnie ważniejszy poziom i nie przeciąganie wymian, świeży olej a nie mega ważne jaki...

No tak tylko żeby jeszcze ten wskaźnik poziomu był pewny, a jak działa to wielu już zauważyło że czasem żyje swoim własnym życiem.
A swoją drogą, moje Stelvio ma dopiero 30-kilka tysięcy a na wskaźniku różnica poziomu po 10 tysiącach jest w zasadzie nie zauważalna dla oka. Więc jak ktoś wymienia prawidłowo i na serwisie ma poniżej poziomu - to chyba silnik coś już nie teges, uszczelniacze czy coś puszcza/spala olej.

Oczywiście to co pisałem na temat Selenii i magii to wiadomo że z przymrużeniem oka. Sam jeżdżę gwarancyjnie na Selenii a czy ona lepsza czy gorsza niż Millery itp - kto to tak naprawdę wie. Pewnie ważniejszy poziom i nie przeciąganie wymian, świeży olej a nie mega ważne jaki...

Wlasnie, przeciez wskazanie przez komputer jest mocno przyblizone. Bagnetu jak wiadomo brak.

a bez użycia selenii nie pada wcale? masz na to argumenty czy tylko twoje takie "bajanie"?

były argumenty, że styl jazdy ma znaczenie, więc to nigdy nie jest jeden czynnik

Nie mój argument jest taki, że ten olej zaleca producent silnika i wszystko w temacie
Nie wiem czy jest to dobry argument. Temat był już wałkowany na forum w osobnym wątku, ale przypomnę, czy też zostawię dla tych, którzy czytają tylko ostatnie strony wątków. W Stanach Alfa zmieniła normy w instrukcjach i zaznaczyła wyraźnie, że należy stosować dla MY18, 19 i 20 olej o normie API SN PLUS a od MY21 podawali już API SP. API SP jest kompatybilne wstecz. Selenia nie podaje swojej normy, ale wszystko wskazuje na to, że jest to starsza norma tj. API SN. Ze wszystkich tych instrukcji zniknęło hasło "Selenia" i pojawił się Mopar z dopiskiem SP albo SN PLUS. W niektórych instrukcjach podali też:

"Mopar® ILSAC GF-6A/API SP
Certified SAE 0W-30 Full Synthetic
Engine Oil. If GF-6A/SP Certified Oil
is not available, GF-5/SN Plus
Certified Oil may be substituted."

No i najważniejszy zapis:

"Using lubricants that do not meet
the recommended ILSAC GF-6A/API
SP or equivalent oil specifications
can cause engine damage not
covered by the vehicle warranty"

Stosowanie olejów o normie API SN w rocznikach, które wymieniłem wyżej jest zabronione w tych instrukcjach. Powód? Wypadanie zapłonu, awarie MA. Czy w EU też zmienili te normy? Nie wiem. Nie wiem skąd pobrać aktualne instrukcje na nasz rynek.

Ostatnia edycja:
Czyli Millers C2 0-W30 nie spełnia powyższej normy bo to API SN ?
W takim razie który olej spełnia tą API SP ?

Ostatnia edycja:
Pobieżnie z googla to SP mają Mobil1ESP, Neste, CastrolEdge któryś, Fuchs, nie ma tego tak mało w teorii. Choć nie zagłebiałem się w papiery tylko z tego co "na wierzchu" w ofertach piszą.

Widziałem, że Pablo leje u siebie do tego silnika Millersa C2 0W30 - zawsze korzystałem z jego rekomendacji i poprzednią alfą z multiair (giulietta 1.4 MA) przejechałem już bezproblemowo 240 tyś km, teraz w stelvio też chętnie lałbym millersa ale po pobieżnym przeleceniu tych 44 stron tematu widzę, że nie jest tu wymieniany jako polecany olej - ktoś leje?

Tak, ja lałem do 2.0 200KM właśnie Millers, ze względu na przyzwyczajenie od lat, używałem 4 wymiany, co roku, ale mój przebieg to 5k rocznie, żadnych negatywnych odczuć. Raz dolalem dodatek Archoil, dla mnie placebo. Wymieniać często, używać dobrej jakości produktu i tyle. Nr 7997 5.2 ltr, stosowałem też filtr oleju K&N ale to że względu na dospawana fabrycznie nakrętkę, która ułatwia montaż i demontaż

ORLEN OIL Max Expert FR 0W30 ACEA C2 API SP spełnia wymagania ;)

Cześć, a propos oleju. Moja Giulia MY24 2.0T 280 KM - zauważyłem, że po przejechaniu 7.7k km brakuje dwóch kresek oleju. Dolałem pół litra, nic się nie zmieniło. Dolałem później kolejne pół litra - wciąż nic. Wyczytałem, że chwilę zajmuje aktualizacja stanu oleju, więc ok - moja wina. W międzyczasie zrozumiałem, że mogłem dolać oleju ze sporym nadmiarem, skoro wlałem cały litr. Pytanie teraz - czy to jest groźne dla silnika? Czekać na aktualizację stanu oleju, czy spróbować odessać ten olej strzykawką z węzykiem przez otwór wlewu (tak przynajmniej podpowiada czat). Czy zgłoszenie tego do ASO wpłynie na moją gwarancję?

faktycznie dużo dolałeś, ja panikowałem jak po dolaniu 200ml dolałem kolejne 200ml (bo nic się nie zmieniało we wskazaniach po kilku dniach jazdy) - finalnie i tak pokazywało poniżej max

Amortyzatory
Powrót