Dziekuje panowie za wszystkie odpowiedzi, zatem za nie caly miesiac lece na przeglad,
niemniej zainwestuje w Motul czy w Milers, chociaz "inwestowac" to duze slowo, bowiem te oleje sa w zblizonej cenie co Selenia w ASO,
a ponadto jeszczze zastanawiam nad roznymi dodatkami do oleju typu Archoil 9200 V2 lub ARCHOIL AR9100??? WARTO?
Jeżeli to przegląd w ASO A tak pisałeś - nie jestem pewien, ale musisz wymienić na ten zalecany przez producenta czyli selenia aby utrzymać dalej gwarancje.
Ja dzisiaj wymieniłem już trzeci raz tym razem poza ASO ale zalałem selenia bo nadal mam gwarance przebieg 20 000 tys
Drugi przegląd mam we wrześniu.
Nie mam przekonania do tych płukanek ja takich rzeczy nie stosuje....wole częściej wymienić olej
Selenia selenią, może i zła nie jest. Natomiast instrukcja mówi o konieczności używania oleju o konkretnej "specyfikacji" np 2.0T 9.55535-GS1 i nie stosowanie się może ew. mieć wpływ na gwarancję. Specyfikacja to nie certyfikat, więc często jest to deklaracja producenta, że olej przeszedł testy w danym zakresie. Kolejnym poziomem jest akceptacja producenta samochodów lub właśnie certyfikacja, które najczęściej wiążą się jedynie z kwestią odpłatności.
z ASO w pod Łodzią (Zasada) dostałem info o tej Selenii i ew. innym oleju spelniajacycm specyfikacje, zatem jesli zawiozę im olej z taką specyfikacją to w ASO podpija mi przeglad co zaspokoi wymogi certyfikatu...tak sądzę...
ale chyba przed przegladem podjade sobie tam i uzgodnię na miejscu,
Hej!
Panowie nie wiem jak Wy, ale ja wymieniając olej w Giulii zawsze wymieniam także na nowy korek spustowy. Do tej pory korki kupowałem w ASO, koszt 1 szt. to już prawie 50 zł, więc sporo jak za taką rzecz. Przeprowadziłem małe śledztwo i okazuje się, że ten sam korek idzie do wielu modeli aut amerykańskich, np: Dodge, Chrysler, Jeep, itd... Wniosek z tego taki że znalazłem zamiennik NTY BKM-CH-001 za całe 6,50 zł, wygląda identycznie jak oryginał, a jeśli ktoś się obawia chińczyka, to jest jeszcze Elring 012.001 za ok. 12zł. Może się komuś przydadzą takie informacje, pozdro![]()
u mnie dzis przy 20k ponowna zmiana na Millersa, rozpoczynam kolejna dyszke na Millersie, chodzi gladziutkoWzgledem ostatniej zmiany jest to nowa wersja z norma Fiat 9.55535-GS1 - Millers XF Premium C2 0W30, ktora zastapila Millers XF Longlife C2 0W30