Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Cześć, a propos oleju. Moja Giulia MY24 2.0T 280 KM - zauważyłem, że po przejechaniu 7.7k km brakuje dwóch kresek oleju. Dolałem pół litra, nic się nie zmieniło. Dolałem później kolejne pół litra - wciąż nic. Wyczytałem, że chwilę zajmuje aktualizacja stanu oleju, więc ok - moja wina. W międzyczasie zrozumiałem, że mogłem dolać oleju ze sporym nadmiarem, skoro wlałem cały litr. Pytanie teraz - czy to jest groźne dla silnika? Czekać na aktualizację stanu oleju, czy spróbować odessać ten olej strzykawką z węzykiem przez otwór wlewu (tak przynajmniej podpowiada czat). Czy zgłoszenie tego do ASO wpłynie na moją gwarancję?
Najszybciej będzie odczytać poziom oleju w mm (są różne sposoby), lub spuścić olej. Ten czujnik co pokazuje stan oleju w kokpicie to porażka.

A widzisz, ja jeżdżę drugi dzień i wciąż czujnik ani drgnął. Więc toczę się zachowawczo poniżej 3k RPM zgodnie z instrukcją :mad:

Czas na wymianę oleju. Przez 8 lat i 44tys,km, osiem wymian i zawsze Selenia digitek PE 0w30. Jak AR przykazała. Nie widzę potrzeby zmiany producenta, CHYBA ZE, z uwagi na LSPI ...
lepiej jest użyć olej API SN Plus albo API SP? Przeczytałem wszystkie poprzednie komentarze i dalej się zastanawiam czy:

1. Selenia Digitek PE 0w30 (no LSPI protection)
2. Motul Eco-Clean 8100 0w30 API SP
3. Total Quartz Ineo First 0w30 API SN Plus

Bac sie LSPI czy nie?

Auta używam mało i łagodnie wiec coroczny serwis i zmiana oleju co 5 tys. km albo i mniej.
Wezme pod uwagę wasze komentarze i taki zaleje za miesiąc. Dzięki za "input."

Ostatnia edycja:
Ja 3 razy zalewałem Ravenol fes. Ma api sp.

Dziekuje... idealne rozwiazanie....tez tak zrobie. :) Znalazłem na "black Friday" ofertę 4litry plus 1 litr gratis. No i jeszcze jeden litr. www.ato24.de

Ja bym wziął Orlen Max Expert FR 0W30, spełnia te same normy co Ravenol Fiata a jest to dobry olej. Tym bardziej przy Twoich wymianach co 5 kkm. Nie widze sensu przepłacać za Ravenola.

https://youtu.be/EDvCL09Zuuo?si=g9HVqmIdfHXeLFfZ Dziś na kanale R2D pojawił się "test" oleju 0W30 Orlenu

Rozumiem, że "test" w cudzysłowie ma tu swój cel :) Z tego "testu" nic niepokojącego nie wyszło. A żeby był wiarygodny to trzeba by porównać inne oleje na dany moment w tym samym silniku. Ten ma już 130kkm. Dla mnie dużo bardziej wiarygodne są testy na oilculb. Poniżej wątek o tym oleju. Jeśli ktoś wymienia olej co 10kkm to spokojnie ten olej obsłuży 2.0GME na odpowiednim poziomie.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/platinum-max-expert-0w-30-fr.2783/

Leję ravenol fes 0w30 - ok 40kkm nalotu na tym oleju. Działa. Czy lepszy niż inne ? Nie wiem . Olej po 10kkm dość mocno brudny. Dolewek nie trzeba robić. Zmieniać nie zamierzam.

Ja zalałem VALVOLINE SYNPOWER MST FE C2 0W30 (spełnia normy SP-RC, SP, SN PLUS, ILSAC GF-6A) zastanawiam się nad dodatkiem ar9100 - rozumiem, że muszę wlać 5.2l oleju + ilestam ml tego środka na litr?

Amortyzatory
Powrót