Mniej bo pewnie wlewa 50-52l, nie jezdzi fo zera, natomiast po miescie, dynamicznie i krotkie odcinki to tak, 17-18 jak najbardziej - turbo benzyna AT/AWD z ok 300hp to vzegos innego sie nie mozna spodziewać
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Auto pali na pewno ponad 20 l/100 km benzyny Pb98. Ale co zrobić, skoro taki jest urok mojej jazdy. Leję tyle paliwa, ile auto potrzebuje, bo bez niego nie chce jeździć :-).
- - - Updated - - -
Dareek
Nie kasowałem interwału wymiany, jak również nie zaznaczałem w sterowniku wymiany oleju. Przy tak częstych wymianach silnik pracuje cały czas na niemal świeżym oleju (stale tym samym: Ravenol FES 0W30), którego parametry w zasadzie pozostają niezmienne. Cóż, lubię mieć świeży olej w silniku.
no niestety jesteś w dużym błędzie ale każdy ma swoje zdanie. Ja wymieniam olej co 7,5 tkm i uwierz mi że to co zlewasz to tylko pozornie jest świeże- znajdź sobie kolegę @wyszkow i wyślij mu próbkę oleju- mocno się zdziwisz.
kalkulator kalkulatorem - pałowanie, mało jazdy - chyba w jakimś celu ta funkcja jest.
Millers wlany , najlepszy olej . Po selenii silnik lepiej pracuje .!
Wymieniam olej (z filtrem oleju) bardzo często:
1. poprzedni właściciel:
- 5966 km (Selenia Digitek Pure Energy 0W30),
- 15187 km (Selenia Digitek Pure Energy 0W30),
- 28096 km (Selenia Digitek Pure Energy 0W30),
- 42153 km (Selenia Digitek Pure Energy 0W30),
- 54290 km (Selenia Digitek Pure Energy 0W30),
- 67352 km (Selenia Digitek Pure Energy 0W30),
- 80244 km (Selenia Digitek Pure Energy 0W30),
2. drugi właściciel (czyli ja):
- 85862 km (Ravenol FES 0W30),
- 88450 km (Ravenol FES 0W30),
- 91500 km (Ravenol FES 0W30).
Kolega będzie dobrą próbą badawczą wpływu oleju na MA. Jeśli padnie przy tak częstych zmianach to znaczy, że olej nie ma nic do jego awarii
Ostatnio edytowane przez p11k ; 23-11-2024 o 19:49