• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Jedyne co mogę potwierdzić na 100%, to mniejsze spalanie w trasie, nawet do 0,5 l.
Innych zmian nie potrafię potwierdzić, ponieważ mogłem się przyzwyczaić do nieco cichszej pracy lub lżejszych rozruchów.
Czystość oleju zależy od jego składu, 9100 tu niewiele zmieni.
Musiałbym przestać stosować 9100 i wtedy być może coś bym zauważył albo usłyszał.
Archoila dodaję od kilku lat. Przede wszystkim ze względu na estry, które zachowują elastyczność uszczelek gumowych (niesławna uszczelka smoka pompy), no i poprawę smarowania.

Daras- czytałeś tytuł wątku? 2.0 280 - rozumiem, że masz swapa po padzie diesla?

A zauważyłeś, że odnoszę się do zaproponowanego w tym temacie, oleju Shell 0w30 C3/SP?
Pozdrów multiair'a.

Mam ten olej już trzeci sezon. Z dodatkiem Archoil 9100. Nie ma mowy o większym spalaniu.
Miałem wcześniej Selenię 0w20 (od nowości), poźniej Ravenol FES 0w30 C2 i Shell Helix Ultra ECT 0w30 C2/C3.
Teraz jest i na razie zostaje, Shell ECT 0w30 C3/SP, właśnie ze względu na HTHS.
Poniżej średnie spalanie na trasie 1400 km.
U mnie podobnie, wcześniej Shell Helix Ultra ECT 0w30 C2/C3 + Archoil (ale 9200 V2), zmienione na Shell ECT 0w30 C3/SP +Archoil 9200 V2. Zmiana ze względu na nowszą formulację, zgodną z klasą SP + parametry lepkościowe bliżej 5W. W USA obecnie zalecają 5W-30 SP.

Zaraz sie okaże, że jednak dobrze robię lejąc od lat 5w30

Amortyzatory
Powrót