Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

..i oddaj tu auto na serwis.:(
Albo olej Panowie wymienili , albo nie wymienili ( a tak często się zdarza) , tyle, że teraz nikt z nas sobie tego nie sprawdzi.:mad:
Będziemy chyba musieli żądać możliwości osobistej obecności przy spuszczaniu oleju, żeby mieć pewność , że takowa wymiana miała miejsce.

no wlasnie, mam takie same przeczucie..klient wiezie swoj olej, a co bedzie wlane to owiane tajemnica ;/
tak offtopowo to mnie zastanawia czemu ASO sobie odlacza kamerke samochodowa klientow (w moim przypadku tak jest np.) ;) obawiaja sie nagran podczas jazd testowych? czy bardziej to RODO. Ciekawe co w przypadku jak ktos ma kamerke podlaczana "na stałe" do kabli, a nie pod 12V jak ja ;)

..i oddaj tu auto na serwis.:(
Albo olej Panowie wymienili , albo nie wymienili ( a tak często się zdarza) , tyle, że teraz nikt z nas sobie tego nie sprawdzi.:mad:
Będziemy chyba musieli żądać możliwości osobistej obecności przy spuszczaniu oleju, żeby mieć pewność , że takowa wymiana miała miejsce.

Mnie trochę wkurzyło to, że w ASO w BDG nawet nie zawiesili nalepki kiedy była zmiana oleju i po wizycie wisiała plakietka sprzed roku.
Zaufałem komputerowi, że zmienili, chociaż to mega dziwne.
Jedyne co mogłem zrobić, to potem dzwonią i można ich ocenić i powiedzieć co boli :D

Mnie trochę wkurzyło to, że w ASO w BDG nawet nie zawiesili nalepki kiedy była zmiana oleju i po wizycie wisiała plakietka sprzed roku.
Zaufałem komputerowi, że zmienili, chociaż to mega dziwne.
Jedyne co mogłem zrobić, to potem dzwonią i można ich ocenić i powiedzieć co boli :D

straszycie Panowie tylko przed ta wymiana, ale rozumiem obawy ;/ zobacze jak to pojdzie w Krakowie, mi zalezy zeby olej byl wymieniony jak Bóg przykazał...
co do tego feedbacku to jak dzwonia to lepiej odbierac, bo tylko mozna ocenic w ten sam dzien, taki mialem przypadek ze nastepnego dnia oddzwanialem i juz nie moglem dac oceny ;)

Hejka,

zauważyłem u siebie powtarzające się zużycie oleju pomiędzy wymianami.

Przez 10 000 km silnik zużył mi 3/4 całej kreski na wyświetlaczu info - do tego stopnia że wczoraj w korku na s1 wyskoczył mi komunikat z czerwoną lampką alladyna o zbyt niskim poziomie oleju w silniku.

Dolałem ok. 300 - 400 ml i wskazanie na wyświetlaczu info - to teraz połowa stanu.

Wymieniam olej co 10k km i zawsze mi ubywało oleju - powiedzmy około połowa całej kreski (nigdy prawie cała - tak że nie musiałem dolewać). Czy u siebie też zauważacie takie zużycie oleju?

przebieg: 96 000 km

Czy jechać z tym do ASO żeby sprawdzili czy silnik nie bierze za dużo oleju (pewnie i tak powiedzą że może brać 1 litr co 1000 km)...

Robiłem wymiany po 3 tys., potem przy przeglądach (15 i 30 tys) i już po gwarancji (przy 40 tys) samodzielnie. Zawsze pokazywał tyle ile przy wlewaniu czyli całą kreskę. Teraz mam 46 tys i nadal pokazuje cały stan, odczyt z MES-a też pokazuje full.

może dlatego że ja na trasie jeżdżę dość szybko - szczególnie na niemieckich autostradach powyżej 170 km/h... nie wiem czemu takie zużycie oleju...

Drodzy, jaki w końcu olej polecacie zamiast seleni??
Czytam wątek po raz drugi i dalej nie wiem czy 5w30, czy 0w30, Ravenol DXG 5w30 będzie ok, czy jednak szukać czegoś o mniejszej lepkości :)??

- - - Updated - - -

Hej

Dokładnie jak kolega powyżej

Wątek jest - Jaki Olej .....

Czy mógłby ktoś napisać jaki olej leje zamiast Selenii ??

Przeczytałem 11 stroni i chyba tylko jedna dwie osoby napisały jaki leją ;)

U mnie od 8 tysięcy Ravenol DXG 5w30. Za 2 tys. wymieniam i chyba zostanę przy Ravenolu.

Też mam Ravenol DXG 5w30. Przy okazji mam pytanie, bo wlało mi się 0,5L za dużo.. czy to może być niebezpieczne dla silnika?

i jak sie sprawuje? bo zamierzalem ten wlasnie olej wlac przy drugiej zmianie przy ok. 10-11 tys. przebiegu (pierwszy raz zmienialem przy 1,5 tys. po dotarciu na Selenie).
Polecam.
Bardzo dobrze, uzywam millersa tylko i wylacznie od 6 lat. Dobry olej, jak auto jest dosc czesto "katowane" badz po remapie/tuningu. Kultura pracy silnika, jakby sie poprawila. Wiekszy skok poprawy mialem co prawda w poprzednim Oplu Astrze OPC, ale w Giulii widze tez poprawe w stosunku do tego co bylo. Na 2 przegladzie ktory mam miec w listopadzie br. ASO chcialo zalewac Shellem, wymienili mi na zyczenie wczesniej przy 23tys. czyli jakis miesiac temu

Ja po raz drugi zalałem Motul 8100 Eco-clean 0W-30, ale następna wymiana będzie na Shella.

Pytanie typu ..... Nie boicie się zmieniać oleju na inny niż zaleca producent ?

Amortyzatory
Powrót