Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Ja już 10 tys temu zdecydowałem się wlać Ravenol DXG 5w30, tylko ze względu na LSPI (mieliśmy ten problem w Oplu - niby pękające tłoki, piszę "niby" bo u nas zdarzył się jeden taki silnik). A faktycznie uważam, że oleje 0w20, 0w30 są stosowane tylko ze względu na normy spalin. U nas też auta miały zalecane 5w30 i nagle w tych samych autach jest teraz 0-w20. Bez innych zmian. Zostało mi 100 km. do przebiegu 10 tyś więc w tygodniu zmieniam, ponownie na Ravenol. Poza tym też zaopatrzyłem się w olej do dyfra. Nie wiem czy potrzebnie ale co mi tam, stać na konia to stać na owies.

Poza tym też zaopatrzyłem się w olej do dyfra. Nie wiem czy potrzebnie ale co mi tam, stać na konia to stać na owies.
Potrzebnie, zlejesz ten z dyfra to zobaczysz, że było warto.
P.S. Gdzie kupujesz Ravenola?

Ostatnia edycja:
Oryginalneoleje. Dystrybutor Ravenola.

Problem w tym, że DGX nie spełnia normy producenta dla tego silnika. Mam jeszcze gwarancję, więc muszę lać olej wg. instrukcji. Szkoda, bo też wolałbym coś co niweluje LSPI

Spełnia tą z instrukcji na rynek amerykański tj. MS-13340, ale rozumiem Cię.

Giulia 2.0 GME USA.jpg

SP to jest ostatni krzyk techniki i krok do przodu od SN plus. Chociaż czytałem ze SN plus bylo tymczasowe z założenia i po dokonczeniu testów i badan potwierdzających sile SP, SN plus zniknie. Moze wiec nie ma właściwie różnicy miedzy SN plus a SP? Ja juz używam w Subaru 2.0 i 2.5 olej 0W20 API SP zrobiony przez Liqui Molly.

DXG także dostał już licencję SP. Do sprawdzenia na oficjalnej stronie API:
https://engineoil.api.org/Directory...y/EolcsResults?accountId=-1&brandName=Ravenol

Ostatnia edycja:
Lalem tego shella, ale chyba zmienie wlasnie na motul 8100 :)

- - - Updated - - -

Ja po raz drugi zalałem Motul 8100 Eco-clean 0W-30, ale następna wymiana będzie na Shella.

a czemu chcesz zmienic na shella ? ja sie wlasnie zastanawiam nad motul :D lalem tego shella, ale mam odczucia jakby troche inaczej pracowal :P

Lalem tego shella, ale chyba zmienie wlasnie na motul 8100 :)

- - - Updated - - -

a czemu chcesz zmienic na shella ? ja sie wlasnie zastanawiam nad motul :D lalem tego shella, ale mam odczucia jakby troche inaczej pracowal :P

W ubiegłym tygodniu byłem w hurtowni motoryzacyjnej, gdzie sprzedają całą chemię motoryzacyjną od płynów przez oleje po kosmetyki do pielęgnacji. Oleje mają chyba wszystkich marek. Zagadałem ze sprzedawcą, który wg niego byłby najlepszym olejem do Giulii 2.0? Zdecydowanie Millers. Pytam czy lepszy jest od Motula, na którym jeżdże? Mówi, że dużo lepszy i żebym poczytał sobie opinie użytkowników w internetach. Jak poczytałem, to rzeczywiście jest mocno wychwalany, nawet w porównaniu do Motula. Może któryś z kolegów jeździ Giulią/Stelvio na Millersie i może się wypowiedzieć na jego temat, bo będę się prawdopodobnie przerzucał?

W ubiegłym tygodniu byłem w hurtowni motoryzacyjnej, gdzie sprzedają całą chemię motoryzacyjną od płynów przez oleje po kosmetyki do pielęgnacji. Oleje mają chyba wszystkich marek. Zagadałem ze sprzedawcą, który wg niego byłby najlepszym olejem do Giulii 2.0? Zdecydowanie Millers. Pytam czy lepszy jest od Motula, na którym jeżdże? Mówi, że dużo lepszy i żebym poczytał sobie opinie użytkowników w internetach. Jak poczytałem, to rzeczywiście jest mocno wychwalany, nawet w porównaniu do Motula. Może któryś z kolegów jeździ Giulią/Stelvio na Millersie i może się wypowiedzieć na jego temat, bo będę się prawdopodobnie przerzucał?

Zastanawia mnie jedno, na jakiej podstawie wysnuwa takie twierdzenie? Myślę, że 99,9% użytkowników nie widzi żadnej różnicy i zachwala po prostu to co kupiła, cokolwiek by to nie było. Bez testów laboratoryjnych, mechanicznych, wykazania składu i norm, tak po prawdzie wszystko to kwestia placebo. Trzeba by mieć parę identycznych samochodów, eksploatowanych w identycznych warunkach i za każdym razem sprawdzać jakość oleju, poziom zużycia podzespołów itd. Lać olej wg zaleceń producenta, o najświeższym API, kupować z pewnego źródła i regularnie zmieniać.

najwięcej w temacie olejów i datków do nich oraz do paliw ma do powiedzenia kolega @wyszkow

Zanim się przerzucisz pobierz chociaż kartę danych technicznych ze strony producenta: https://www.millersoils.co.uk/. Zobaczysz jak mało transparentny jest.

Ostatnia edycja:
Mogą oznaczać produkty jako spełniające daną specyfikację wg. ich mniemania. Oficjalna licencja to inna bajka.

Robię mały test który kontynuuje jeszcze ale do rzeczy- postanowiłem zrobić eksperyment z paliwami premium a że pokonuje niemal cały czas te same trasy ( miasto/ autostrada) więc powinien być w miarę wiarygodny.
Paliwo- V power Racing 100 - jak na razie przejechane 1150 km. Odczucia akustyczne - silnik pracuje wyraźnie spokojniej mniej szorstko zero wibracji drgań etc - ogólnie mniej go słychać, do tego zniknął efekt brudnych końcówek wydechu no i spalanie - jak na razie spadło o około litr na każde 100 km. Zamierzam pokonać około 2 tkm i dam znać czy coś uległo zmianie.

Amortyzatory
Powrót