• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[ Giulia ] kontakty przestały się synchronizowac po aktualizacji do iOS13

SWRSC

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 2017
Hej,
mam taki problem i nie znalazłem nigdzie rozwiązania - po aktualizacji do iOS13 przestały mi się wyświetlać kontakty w aucie. Widzę jedynie same numery bez przypisanych nazw. Nie synchronizują się również Ulubione. Rozparowanie i ponownie parowanie telefonu nie pomogło, sprawdzałem różne kombinacje.

Giulia 2017 ze softem 002.009.043
Ktoś coś?

Hej,
mam taki problem i nie znalazłem nigdzie rozwiązania - po aktualizacji do iOS13 przestały mi się wyświetlać kontakty w aucie. Widzę jedynie same numery bez przypisanych nazw. Nie synchronizują się również Ulubione. Rozparowanie i ponownie parowanie telefonu nie pomogło, sprawdzałem różne kombinacje.

Giulia 2017 ze softem 002.009.043
Ktoś coś?
Brzmi jak problem z uprawnieniami.. przy najmniej tak miałem w Androidzie przy różnych aplikacjach.. nie wiem jak to jest w iOS ale może jest tam jakas zakładka uprawnień Bluetooth albo coś w ten desen

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Miałem tak samo. Po aktualizacji na ios 13.2.3 wszystko wraca do normy.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

ja usunąłem telefon z BT auta i sparowałem ponownie,
problem zniknął
spróbujcie może tez w ten sposób

Pytanie przy okazji - czy korzystając z iPhonia carplay może odczytywać smsy ? Czy można dyktować smsy po po polsku ?

problem zniknął

U mnie to pomaga tylko jednorazowo, do kolejnego uruchomienia samochodu. Tak więc paruję telefon prawie za każdym razem jak wsiadam do auta.

Cholera, zaktualizowałem to teraz w ogóle nie widzę kontaktów, ani nawet ostatnio wybranych numerów.

U mnie to samo, wczoraj zrobiłem aktualizację do 13.2.3 i nie widzę kontaktów, ostatnie nr widzę ale tylko w postaci cyfr, przy okazji nie widzi mi utworów w playlistach z iTunes.:mad:

po ponownym uruchomieniu auta po dłuższym postoju wszystko wróciło do normy. Mam nadzieję.

Cofam to co napisałem. Teraz wsiadam i znowu nie mam kontaktów. Wtf?

problem zniknął

Dziś uaktualniłem do wersji 002.009.055, bo w radiu zniknęły mi numery ulubione z iPhone'a - chociaż kontakty były. Też spróbowałem go usunąć i ponownie sparować, ale bez rezultatu. Działa, odbiera przychodzące z opisem (nowy wygląd) - ale kontaktów nie widzi, ulubionych też nie, chociaż jest tu komunikat, że szuka. Wg instrukcji Connect (str. 30) po aktualizacji oprogramowania (zapewne radia) usunąć telefon z listy sparowanych urządzeń oraz skasować z wykazu urządzeń Bluetooth w telefonie, a potem zarejestrować ponownie. Nie pomogło... Teraz jeszcze spróbuję to ponowić ale po uprzednim skasowaniu danych z telefonu (str. 31 tejże instrukcji), bo zapewne widzi stare dane ale nie jest w stanie ich pokazać (choć przychodzące dziś pokazał). Czytałem, że takie pobieranie danych może trwać długo a i tak dane aktualizują się po kolejnym połączeniu iPhone'a z radiem przez Bluetooth. Jak zadziała, napiszę.

Jeszcze przed tym ponowieniem wyjechałem do miasta i kontakty pojawiły się, ale ulubionych nadal brak. Z próbą ponowienia odczekam jeszcze, bo może i ulubione się pojawią przy kolejnej ale dłuższej jeździe.

Pewnie większość osób już sobie z tym poradziła, ale na wszelki wypadek podzielę się z Wami moim na razie skutecznym patentem:
1. Wsiąść do auta,
2. Zresetować iphona (reset - nie włączyć i wyłączyć),
3. Chwilę poczekać,
4. Rozkoszować się kontaktami.

U mnie działa w ten sposób od tygodnia ze 100% skutecznością.

Masz na myśli hard reset, czyli przytrzymać równocześnie Sleep/Wake i Volume down?
I to w trakcie połączenia BT z autem rozumiem?

Masz na myśli hard reset, czyli przytrzymać równocześnie Sleep/Wake i Volume down?
I to w trakcie połączenia BT z autem rozumiem?

Zgadza się (u mnie w starym iphonie SE to równoczesne naciśnięcie Sleep i TouchID).

Jeszcze pare istotnych uwag, których wcześniej nie dopisałem:

- iphone w trakcie resetu nie może być podłączony przewodem do gniazdka USB samochodu,
- nie należy odtwarzać muzyki przez bluetooth,
- jeżeli masz nawigację, która zasysa dane o korkach z telefonu, to wyłącz ją przed resetem iphone'a.

Dopiero po tym jak iphone połączy się z autem i pojawi się dostęp do listy kontaktów, można go podłączyć kablem, uruchamiać Itunes, łączyć z nawigacją, etc.

Jak do tej pory u mnie to rozwiązania jest w 100% skuteczne, pod warunkiem że zastosuję się do ww. wskazówek.

na razie zadziałało tylko do kolejnego uruchomienia auta. Później znowu zniknęły. Spróbuję jeszcze raz w wolnej chwili.

na razie zadziałało tylko do kolejnego uruchomienia auta. Później znowu zniknęły. Spróbuję jeszcze raz w wolnej chwili.

No niestety, resetować telefon trzeba przy każdym uruchomieniu auta. Na początku mnie to irytowało, ale się przyzwyczaiłem. Podchodząc do auta robię reset, wsiadam, zapinam pasy, wklepuję kod blokady w telefonie, odpalam silnik i jadę. Przy okazji iphone szybciej chodzi ;)

Dziś wgrałem MV-002.010.041. Po rebboocie radia włączyłem w iPhonie Bluetooth i zaraz wszystko działało. Pojawiły się od razu kontakty, a menu Ulubione dało się edytować (dodawanie, porządkowanie, usuwanie).

Amortyzatory
Powrót