[Stelvio] Bezdotykowe otwieranie klapy bagażnika

niegowic

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio
Szukałem i nie znalazłem ale chciałbym dołożyć otwieranie bagażnika za pomocą ruchu noga pod zderzakiem czy inny sposob który nie wymaga użycia tak.

Opcja z pilota dziala. Tylko że jak mam zajęte obie race to muszę wszystko odłożyć..

Czy ktoś ma coś takiego (ja mam auto z końca 2017 I nie mam takiej opcji)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Szukałem i nie znalazłem ale chciałbym dołożyć otwieranie bagażnika za pomocą ruchu noga pod zderzakiem czy inny sposob który nie wymaga użycia tak.

Opcja z pilota dziala. Tylko że jak mam zajęte obie race to muszę wszystko odłożyć..

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] ma się tym zająć

przyklej pilot do zderzaka i wciskaj dużym palcem

tylko trzeba by w sandałkach cały czas popierdzielać, żeby się pajlot nie obdrapał albo go w jakiej folie zawiązać...

Witam.
Ja mam w moim Stelvio (prod. 02.2019).
Generalnie to to działa, tylko...że ma swoje kaprysy. Najpierw nieźle się nawkurzałem nim "zajarzyłem" i się nauczyłem (nawet dałem na serwis do testów).
Choć i tak są dni, gdy nie zawsze zadziała.
Obserwacje są następujące:
- nie używać w ciasnym garażu, bo po zamachaniu trzeba się odsunąć (tzn. mieć dokąd się odsunąć wstecz). Inaczej czujnik zbliżeniowy (czy cholera wie jaki), zaraz zatrzyma klapę i d...a. Zatem na parkingu tak, w garażu - nie.
- próby otwierania stojąc/machając bokiem nie przynoszą skutku.
- ja otwieram machając prawą nogą na środku, nie wiem czemu ale lewą mi nie wychodzi ;o)

Podobno lepiej w koreańcach (Hyundai/Kia) to rozwiązali...

Pozdrawiam,
Bartek.

Ja mam, auto produkcja chyba listopad 2018. Nie wiem, u mnie działa bardzo dobrze, zarówno otwieranie i zamykanie. 100 na 100. Nie wiem co się ludziom ubzdurało co by machać wzdłuż zderzaka. Normalnie, podchodzisz, machasz nogą pod zderzakiem i działa, jak dla mnie ok, bardzo ok, specjalnie szukałem z tym bo miałem w poprzednim samochodzie i to naprawdę wygodny temat.

Ja mam, auto produkcja chyba listopad 2018. Nie wiem, u mnie działa bardzo dobrze, zarówno otwieranie i zamykanie. 100 na 100. Nie wiem co się ludziom ubzdurało co by machać wzdłuż zderzaka. Normalnie, podchodzisz, machasz nogą pod zderzakiem i działa, jak dla mnie ok, bardzo ok, specjalnie szukałem z tym bo miałem w poprzednim samochodzie i to naprawdę wygodny temat.
No wlasnie ciekaw jestem czy do mojego da sie dolozyc. Ja mam jakies zle doswiadczenia z ASO - poziom wiedzy I chec doinstalowania czegokolwiek zadna.

Bo raczej w ASO retrofitami to nie za bardzo mają ochotę się zajmować, ale to nie tylko dotyczy Alfy

Też chciałem dołożyć sterowanie nożne ale podobno gryzie się z hakiem. Czyli raczej nie retrofit na oryginale ale jakaś sprytna samoróbka by się przydała.

Też chciałem dołożyć sterowanie nożne ale podobno gryzie się z hakiem. Czyli raczej nie retrofit na oryginale ale jakaś sprytna samoróbka by się przydała.
Ja haka nie mam.. a sumie czy na originale czy nie to nie ma znaczenia dla mnie byle dzialalo :)

Ja też chętnie bym dołożył takie otwieranie. Czy ktoś z kolegów już to zrobił? Wiadomo co trzeba dołożyć?

Panowie ktoś z innego forum mnie pyta czy wiadomo jakie bity trzeba aktywować w Stelvio żeby to odpalić. Ktoś coś wie może?
Aktywowane w AlfaOBD, czujnik oczywiście jest, ale efekt taki, że wciąż w infotainment brak menu które powinno być do włączenia tego - no i sam czujnik też nie reaguje w związku z tym zapewne.
Pacjent to StelvioQ z 2019.

Włoch mieszkający w Pradze? Jeśli tak to chyba nie tylko mnie na priv zaczepia o to :) Już mu napisałem, jest jeden byte 148 bit 7 i chyba AlfaOBD ustawia zły bit (1 w tym bajcie - tak twierdzi że mu ustawiło a ten bit jest wg dokumentacji nieużywan a w grupie FCA jest dodatkowo odpowiedzialny za czytnik kart SD), dlatego ma próbować bit 7 jak to mu nie zadziała to ma popatrzć czy mu nie brakuje jakiś wiązek bo RFHUB raportuje mu brak LINa od modułu (ale może dlatego też że proxi złe/bug AlfyOBD).

EDIT
Teraz gość piszę że jednak AlfaOBD zmieniła mu bit 7 poprawnie. Pokazuje mi fotki jakiś dolutowanych kabli i pyta żebym sprawdził (wykonanie bardzo bym powiedział amatorskie) - no sorry - jak? Ma schemat bo mu dałem, kazałem mu sprawdzić czy jest przejście LIN na RFHUB (bo po drodze są 3 złącza, może w którejś wiązce pośredniej brakować kabli), ma sprawdzic czy faktycznie ma napięcie na zasilaniu modułu Hands-free i sprawdzić czy na pewno sobie dobrze obsadził kolejność pinów.
Nawet nie wiem czy ma nowe te moduły czy kupił jakieś demontaże niewiadomo czy w ogóle działające i czy od tego modelu czy tylko sprzedawca tak napisał.

Tak to ten temat :-).
Bit 7 w 148 to wg mnie to może być tylko załączenie menu tej funkcji w infotainment, a gdzieś indziej jak sądzę trzeba dodatkowo aktywować obsługę modułu. Wnioskuję tak z tego, że inny bit w tym samym 148 właśnie włącza samo menu dla funkcji Comfortu (auto-załączanie grzania siedzeń i kiery gdy silnik start i zimno na dworze), zaś sama obsluga Comfortu siedzi w 70. Podobna zasada oddzielnych bitów dla menu i funkcji zastisowana dla ofsetu tsr, isc i paru innych. Oczywiście pewności nie mam.

Btw: masz może orientację czy wspomniana przezemnie funkcja Comfortu wymaga jakiegoś dodatkowego modulu ponad standard poliftu?

Amortyzatory
Powrót