[Stelvio] Hałas z zewnątrz

artsob473

Nowy
Auto
Stelvio 2.0
Witam,

Od pewnego czasu w moim Stelvio (2018) mam wrażenie niedomkniętych drzwi lub szyby. Zewnętrzne szumu pojawiają się już przy prędkości 50 km/h. Zgłosiłem ten fakt na przeglądzie w ASO. Diagnoza była - ten typ tak ma. Uszczelki wyglądają bardzo dobrze. Drzwi domykają się poprawnie. Problem odrobinę poprawia wypełnienie otworu przy słupku B (zdjęcie w załączeniuStelvio_słupek_B.jpg).
Czy w Waszych autach też macie podobny efekt ? Podobny problem znalazłem w na stelvioforum jako "cabin-sound-insulation-problem.11917" (nie mogę dodać wprost linka).

Pozdrawiam

Artur

Też tak mam. Wrażenie jakby szyba była niedomknięta. Pokaż na większym zdjęciu które to miejsce bo chętnie spróbuję u siebie uszczelnić.

Witam,

Diagnoza była - ten typ tak ma.

Co za ignorant techniczny takie teksty rzuca...?!

Widać nie potrafią rozebrać drzwi albo im się nie chce. W jednej Giulii już widziałem to samo i pomogło przesunięcie listwy uszczelniająco-tłumiącej, którą widać też na Twoim zdjęciu. Stelvio jeszcze nie rozbierałem ale podejrzewam, że też podczas montażu za bardzo ją przesunięto w przód i dziura daje takie efekty.

Diagnozę prowadził serwis Voyager w Poznaniu. Podobno przeprowadzili jazdę próbną moim autem i innym z salonu. Po tym porównaniu stwierdzili, że wszystko ok.
Przesunięcie listwy w kierunku słupka B spowoduje powstanie szczeliny przy słupku A.

Artur

ja też narzekałem na głośność i też wiele razy słyszałem "TTTM",
organoleptycznie zauważyłem że w niektórych egzemplarzach jest dość spora różnica spasowania drzwi ze słupkiem (można palec włożyć w niektórych, a w niektórych nie)...
myślę, że to może być z tym związane, przy czym... niestety faktycznie, ciche nie są :(

Diagnozę prowadził serwis Voyager w Poznaniu. Podobno przeprowadzili jazdę próbną moim autem i innym z salonu. Po tym porównaniu stwierdzili, że wszystko ok.
Przesunięcie listwy w kierunku słupka B spowoduje powstanie szczeliny przy słupku A.

Artur

Czyli dali ciała w fabryce... Ta listwa w każdym aucie ma dolegać do jednego i drugiego słupka. W Giulii też nie była idealnie spasowana ale brakowało niewiele a przednia część była skrzywiona i trzeba było chwili zanim się wyprostowała.

Ja mam to samo. Nawet lusterko kiedyś odkręcałem i uzupełniałem szczeliny ale bez efektu. Natomiast ostatnio na jeździe próbnej S było ciszej niż w mojej G.

Też pytałem w serwisie przy okazji przeglądu i też usłyszałem TTTM.
Ja oceniam auto jako ciche, ale ten szum od lewego ucha jako jedyny trochę daje się we znaki.
Zresztą nawet na tym Forum czytałem o tym już co najmniej w kilku wątkach i chyba nie ma na to jakiegoś uniwersalnego lekarstwa.
Może ktoś z tym w końcu pojedzie do profesjonalnej firmy wyciszającej auta i może fachowcy od wyciszeń coś poradzą.

U mnie w Giulii jest tak samo. Dla pocieszenia wczoraj jechałem nowym Vw Passatem i też było słychać podobny szum.

Ja porównywałem z Hyundai Tucson i w moim Stelvio jest zdecydowanie gorzej. Dodam, że tam listwa uszczelniająco-tłumiąca jest wpasowana dokładnie od słupka A do słupka B bez jakiejkolwiek przerwy.

Czy w Waszych autach też jest taka przerwa pomiędzy słupkiem B a listwą uszczelniająco-tłumiącą jak w moim ? Zastanawiam się czy to tylko wykonanie mojego auta, czy jest to po prostu tak zaprojektowane i TTTM.

Artur

U mnie w Giulii jest tak samo. Dla pocieszenia wczoraj jechałem nowym Vw Passatem i też było słychać podobny szum.

W moim poprzednim, bezramkowym Infiniti było zdecydowanie ciszej (po prostu cicho), ale np. jechałem kiedyś bezramkowym A5 i szumiało chyba gorzej niż w Giulii.

Ja porównywałem z Hyundai Tucson i w moim Stelvio jest zdecydowanie gorzej. Dodam, że tam listwa uszczelniająco-tłumiąca jest wpasowana dokładnie od słupka A do słupka B bez jakiejkolwiek przerwy.

Czy w Waszych autach też jest taka przerwa pomiędzy słupkiem B a listwą uszczelniająco-tłumiącą jak w moim ? Zastanawiam się czy to tylko wykonanie mojego auta, czy jest to po prostu tak zaprojektowane i TTTM.

Artur

Ten typ tak ma i w poprzednich postach przewija sie te slowo kilkakrotnie.

Amortyzatory
Powrót