[Giulia] Ogrzewanie tylnej szyby

kablex

Nowy
Auto
AR Giulia 2,0 Veloce
Nie działa podgrzewanie tylnej szyby i lusterek Giulia 2,0 Veloce 2017r.
Byłem u elektryka,podpiął komputer i z jego urządzenia można włączyć ogrzewanie szyby,lusterek,przycisk.
Wszystko działa,bezpieczniki i przekaźnik ok.
Lecz niestety w aucie po włączeniu przycisku kontrolka się zapala ale szyba nie grzeje.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Niedoładowany akumulator. Działa start-stop?
Epsonix przerabiał temat.

Jak jest kiepski akumulator to wlaśnie tak jest , że odcina elektrykę a kontrolka świeci. Doładuj akumulator i sprawdź.

Najpierw sprawdź naładowanie aku.

szyba i lusterka nie działają jak jest poniżej ok 50% naładowania. jak spadniesz na jakieś 35% to kierownica i siedzenia przestają grzać. start&stop przestaje działać poniżej 67%

w Giuliach jest problem z ładowaniem, częściowo przez Start&stop, częściowo przez dupiaty algorytm "inteligentnego alternatora", częściowo przez ilość odbiorników, częściowo przez różne systemy które działają po wyłączeniu auta (tu jakaś pompa elektryczna do chłodzenia turbiny, tam podświetlane klamki, tu bezkluczyk itp). do tego problemy z jakością akumulatorów dostarczanych przez Vartę no i fakt że czasem auta stoją na placu miesiącami i pewnie nikt ich nie doładowuje co powoduje już stratę pojemności/zużycie akumulatora.

Dlaczego w alfie jest ogrzewana tylna szyba???
Żeby ręce nie marzły przy pchaniu :P

Ostatnia edycja:
Nie działa podgrzewanie tylnej szyby i lusterek Giulia 2,0 Veloce 2017r.
Byłem u elektryka,podpiął komputer i z jego urządzenia można włączyć ogrzewanie szyby,lusterek,przycisk.
Wszystko działa,bezpieczniki i przekaźnik ok.
Lecz niestety w aucie po włączeniu przycisku kontrolka się zapala ale szyba nie grzeje.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc,dziś nastawię aku na ładowanie i dam znać.
Rzeczywiście Start&Stop nie działał ostatnio ale z tego akurat się cieszyłem

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc,dziś nastawię aku na ładowanie i dam znać.
Rzeczywiście Start&Stop nie działał ostatnio ale z tego akurat się cieszyłem

Witam. Odświerze nieco temat mam taką samą sytuację niestety naładowanie aku na max nic nie dało chyba że już jest padnięty choć auto pali na strzał po 5 dniowym postoju. Autko z 2018 poprzedni właściciel wsadził nową wartę

Miałem podobnie ostatnio. Naładowałem aku (według ładowarki) i nadal nie działało podgrzewanie i S&S.
ALE: Potem jeszcze podładowałem ze 2 razy (czyli odłączyłem ładowarkę i podłączyłem zaraz ponownie - o dziwo znowu zaczęła ładować, a nie pokazywać, że w pełni naładowane aku) i zostawiłem chyba na 24h podpiętą ładowarkę. Dopiero po tym wszystko wróciło do normy (ogrzewanie szyby, S&S). U mnie siedzi aku od nowości (auto z 2019).

Programik MyGiulia od kolegi z forum, sprawdzenie IBS i wszystko jasne bez gdybania o przyczynę.

Amortyzatory
Powrót