FELGI - zestawienie modeli

Na tych fotkach lepiej wyglądają te tańsze, grafitowe.
Fajny wzór generalnie.

Też mi się grafitowe bardziej podobają. Są jeszcze czarne, ale te mi w ogóle nie siedzą.

- - - Updated - - -

To chyba bardziej kwestia sposobu zmiany opon lato/zima i zima/lato. Czy chcesz to robić sam, czy umawiać się na zmianę do serwisu. Ja na te same felgi mam opony na lato i na zimę, które przechowuję w serwisie i jedynie umawiam się przez telefon na ich zmianę. Za każdym razem płacę za zmianę opon i ich przechowanie, ale wiem, że co pół roku mam dobrze wyważone koła i dobrze ustawione ciśnienie w oponach na lato/zimę. Za kilka lat mógłbym za to kupić drugi komplet felg, ale ja leniwy jestem i wolę zapłacić fachowcom :P

Sam kół na pewno nie będę przewalał, bo nie bardzo mam gdzie... Jak i średnio mam je gdzie składować. Więc akurat tutaj nie robi mi specjalnie różnicy. Naczytałem się bardziej, że stopka opony może się uszkodzić od ciągłego przekładania - pytanie na ile to prawda, a na ile ściema :).

Naczytałem się bardziej, że stopka opony może się uszkodzić od ciągłego przekładania - pytanie na ile to prawda, a na ile ściema :).
To chyba bardziej kwestia serwisu, który wykonuje zmianę opon. Od 13 lat zmieniam opony co pół roku w mojej 159-ce i od 3 lat w mojej Giulii - żadnych uszkodzeń spowodowanych zmianą opon nie zauważyłem.

No dokładnie tak - sądzę, że różnica w cenie opon zimowych 17 i 18 cali nie jest przesadnie znacząca. Dlatego pytanie, czy używanie jednego kompletu felg ma sens, czy jednak raczej lepiej pójść w 2 komplety. Pewnie masz jakieś doświadczenie z felgami i oponami przekładanymi co sezon, więc chciałem się dowiedzieć jak jedne i drugie to znoszą :).

Dobry serwis nie uszkodzi opon i felg przez wiele lat. Natomiast felgi/dekielki niszczą się szybciej zimą.
Wymiana całych kół jest prostsza, szybsza i tańsza.

Tak czy tak ja bym użytkował 2 kpl. kół (tak też robię we wszystkich swoich samochodach), bo w skali kilku lat zaoszczędzisz niewiele.

Znalazłem jakieś pojedyncze wpisy na amerykańskich forach, raczej pozytywne ale bez dłuższych opisów... Kojarzysz może podobny wzór w 18 calach dostępny w Polsce?

Kartony bez żadnej nazwy, brak szczegółowego opisu... Chętnie bym je kupił, serio :).
Niby są "forged", ale ekran przyjmie wszystko...

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Czy w Giulii są czujniki ciśnienia powietrza opon takie jak w Giulietcie, czyli pośrednie w ABS, czy normalne, a jeśli normalne to ile kosztują do drugiego zestawu felg? Powoli przygotowuję się do kupna Giulii i mam jedną na oku, więc może przed zima już stanę się właścicielem.

Tak myślałem. Nie wiem z czego to wynika, to utrudnianie na każdym kroku życia użytkownikom samochodów.

Czy ja wiem? Dopóki nie wachlujesz felgami, to dostajesz czujniki w cenie samochodu i one tam po prostu są i nie musisz zajeżdżać na stację, żeby sprawdzić, czy ciśnienie jest OK.

Witam czy kolega Kołpak jeszcze ogarnia te felgi?
Albo czy ktoś sobie sprawił wzór nr1 do 159SW To (chodzi mi o to czy pasują do tych dużych zacisków) obecnie mam 19" oryginalne z Ti. Ktoś coś? Pozdrawiam HABU
Tel. 507 954 228

Witam czy kolega Kołpak jeszcze ogarnia te felgi?
Albo czy ktoś sobie sprawił wzór nr1 do 159SW To (chodzi mi o to czy pasują do tych dużych zacisków) obecnie mam 19" oryginalne z Ti. Ktoś coś? Pozdrawiam HABU
Tel. 507 954 228

Zapraszam alfa-autopon@wp.pl:)
Zakładałem, pasują.

- - - Updated - - -

Tak myślałem. Nie wiem z czego to wynika, to utrudnianie na każdym kroku życia użytkownikom samochodów.

TPMS wynika z wymogu unijnego, a system bezpośredni, to po prostu dużo lepszy system (siłą rzeczy musi być nieco droższy).

Cześć.
Czy znacie może kod lakieru do felg o kodzie:
156144692
156144697
Felga Y-Spoke/MIRON 19x9.
Otarłem tylną prawą felgę i mam problem z dobraniem koloru.
Z góry dziękuję za pomoc.
Michał

Cześć,
Czy orientuje się może ktoś z Was jak to jest z wartością osadzenia ET w przypadku Giulii Veloce (większe zaciski)? Udało mi się znaleźć że oryginalne 18" felgi mają ET 33. Czy można założyć inne, np. 18" ET 39?

Ostatnia edycja:
Cześć,
Czy orientuje się może ktoś z Was jak to jest z wartością osadzenia ET w przypadku Giulii Veloce (większe zaciski)? Udało mi się znaleźć że oryginalne 18" felgi mają ET 33. Czy można założyć inne, np. 18" ET 39?

Nie, bo będą obcierać. I to przy założeniu, że mowa o takiej samej feldze czyli w ten sam sposób wygiętych ramionach.
ET określa tylko odsadzenie całej felgi, ale nie ma parametru, który określa odsadzenie ramion, więc nawet felga z właściwym ET, a niewłaściwie ukształtowanymi ramionami będzie obcierać o zacisk. I jest to szczególnie ważne w Alfach gdzie zacisk przechodzi na styk.

Nie, bo będą obcierać. I to przy założeniu, że mowa o takiej samej feldze czyli w ten sam sposób wygiętych ramionach.
ET określa tylko odsadzenie całej felgi, ale nie ma parametru, który określa odsadzenie ramion, więc nawet felga z właściwym ET, a niewłaściwie ukształtowanymi ramionami będzie obcierać o zacisk. I jest to szczególnie ważne w Alfach gdzie zacisk przechodzi na styk.

Wielkie dzięki, bardzo rozjaśnia to sprawę [emoji846]

Amortyzatory
Powrót