FELGI - zestawienie modeli

Kolpak

Nowy
Auto
Giulia Q
Pozwalam sobie założyć nowy temat, ponieważ miałem wiele zapytań o ofertę na felgi i odnalezienie tego wpisu w poprzednim temacie będzie trudne, gdyż bardzo się rozrósł.

Dokonałem przeglądu rynku FELG ALU 17-20" w rozstawie 5x110 czyli stworzonych z myślą o Giulii/Stelvio (ale nie tylko) - wzory oryginalne lub wzorowane na oryginalnych.
Poniżej zestawiłem wszystko w formie zdjęć - felga / kolor / producent / parametry / nr foto.

Cen nie wstawiłem celowo, ponieważ dostępność poszczególnych felg jest zmienna, a co za tym idzie cena również (może się też zdarzyć, że jakaś felga nie będzie dostępna w danej chwili w PL, ale mogę ją sprowadzić z innego kraju, w innej cenie).

Czekam jeszcze na ofertę z Włoch dot. felg/kół oryginalnych, jednak kiedy się doczekam nie umiem odpowiedzieć (wszyscy wiemy jakie podejście do pracy mają południowcy :) ) - gdy otrzymam, to się pochwalę.

Oczywiście felg pasujących do AR jest jeszcze bardzo dużo, więc jeżeli będziecie zainteresowani innymi, to pytajcie (raczej każdą markę jestem w stanie sprowadzić).

Dodatkowo jest opcja zmiany koloru, tzn. jeśli jakaś felga pasuje komuś wzorem i parametrami ale nie ma jej w wybranym kolorze, to zawsze mogę przemalować.
Współpracuję z firmami, które regenerują mi felgi kładąc lakier piec/proszek - jakość i wytrzymałość na wysokim poziomie.
Mogę również przemalować takie felgi bezpośrednio w fabryce, wtedy to już jest jakość perfekcyjna, ale i cena wyższa.

Oprócz FELG zaoferować mogę oczywiście OPONY wszystkich marek (w tym Pirelli - marka z którą biznesowo jestem najmocniej związany), CZUJNIKI CIŚNIENIA, wszelkie AKCESORIA z kołami związane, a także USŁUGĘ w Częstochowie.

Z kilkoma z Was miałem przyjemność już współpracować i mam nadzieję, że jesteście z tej współpracy zadowoleni - ceny staram się robić lepsze niż internetowe (choć łatwe to nie jest) ale przede wszystkim jako, że sam jestem alfaholikiem, to zawsze staram się pomóc i doradzić, a do usługi przyłożyć się w sposób szczególny :)

Pytania o szczegółową ofertę proponuję kierować mailowo ( rj@autopon.pl ), na FB ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100000167154682 ), ewentualnie na priv, a te bardziej ogólne zawsze możecie zadać poniżej.

1 Giulia Chrom.jpg
2 Giulia Czarne.jpg
3-5 OZ.jpg
6-8 Rial.jpg
9-11 PSW foto.jpg
12-14 GMP.jpg
15-18 WSP.jpg

Załączniki

• 19 - RL Grafit.jpg
    19 - RL Grafit.jpg
    169.9 KB · Wyświetleń: 391
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podbijam i pochwalam! ;-) (Gdyby nie to, że zdecydowałem się na ori TI do 9 to bym już bym pewnie pisał maila, bo pierwotnie myślałem właśnie o stylu Giulii).

BTW: w ASO w Rzeszowie zawołali mi 8500 zł za komplet felg od Giulii 19'.

Podbijam i pochwalam! ;-) (Gdyby nie to, że zdecydowałem się na ori TI do 9 to bym już bym pewnie pisał maila, bo pierwotnie myślałem właśnie o stylu Giulii).

BTW: w ASO w Rzeszowie zawołali mi 8500 zł za komplet felg od Giulii 19'.

No to tutaj nr 1-2 wychodzi poniżej 3k... taka mała różnica :)

super sprawa ale jak z jakością?

Sprzedaje tego sporo od lat do MB, BMW, Audi, Porsche itp. w rozmiarach 17-21".
Generalne zero problemów. Problemy bywają tylko z lakierem gdy felgi są polerowane (te nie są) i używane zimą ale takie zdarzają się i na markowych felgach.
Możesz zapytać ewentualnie [MENTION=75332]murder[/MENTION] i [MENTION=10003]tomand[/MENTION], bo używają kilka miesięcy.

Zawsze można polakierować na nowo, ja się zgłoszę do Ciebie po nr 1 tylko nie wiem czy dać to na komplet letni czy zimowy ;)

Ładne . Ja na zimę kupiłem Momo Screamjet lakierowane i też nieźle wygląda...

Można na pw wycenę kompletu nr 18 20" - 2x9,0 +2x10,0 w wariancie z i bez opon

Kurcze wyrazny deficyt 18x9 :(

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Kurcze wyrazny deficyt 18x9 :(

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Bo 255/40R18 to takie nietypy... raczej na 19" się przechodzi.

- - - Updated - - -

Chodzi to po mojej głowie :D

No więc Ci powiem, że ja będę to robił na wiosnę u siebie.
Zakochałem się w tych kołach na Giulii.
Do tej pory spotkałem takie dwie - w Niemczech "zwykła" i w Szwajcarii Q i z jej właścicielem udało mi się pogadać.
Mam spore obawy o to czy nie wyjdą za bardzo na zewnątrz i czy ocierać nie będą, ale on twierdzi, że nie, a jeszcze auto obniżył.
Także..ja zaryzykuję :) Możesz poczekać na mój eksperyment, to będzie pewność.

Same felgi ok 5200 zł.
Natomiast z oponami i czujnikami w granicach 8500 zł (nie wiem jak długo, bo teraz jest jakaś powalająca cena na tyły).

Problemy bywają tylko z lakierem gdy felgi są polerowane (te nie są) i używane zimą ale takie zdarzają się i na markowych felgach.
ja mam na zimę PSW Dubai polerowane (obrazek 5 te środkowe), nic się nie dzieje ( druga zima). za to w 159 ori felgi 17" (tzw policyjne), które powinny być tip top (a to model cały malowany) to tam w mojej drugiej 159 były pęcherze i farba odchodziła całymi płatami z tyłu ramion (pomalowałem i było git). To samo u kumpla, choć takie felgi też miałem w pierwszej 159 i tam się z nimi nic nie działo. Tak więc nie ma reguły.

PSW to opcja dość tania, felga niby włoska, ale robiona w chinach. nie mam zastrzeżeń do materiału, wykonania, nic się nie krzywi itp. po dotychczasowym doświadczeniu z nimi naprawdę polecam.

Wczoraj zagłębiłem się z tematem produkcji WSP.
Nie wiem czy i co produkuję we Włoszech, ale większość produkują w kilku krajach, w fabrykach tego koncernu http://www.yhigroup.com/our-business/manufacturing-business/.
Nie uważam tego za wadę, ponieważ z tych samych fabryk pochodzą felgi (nie wszystkie oczywiście) takich firm jak OZ, Enkei, Sparco, Breyton itd. (zaobserwowałem to już wcześniej oglądając fabryczne naklejki na felgach które zamawiałem). Powiem więcej - na 90% obstawiam, że felgi ORYGINALNE Q na których jeżdżę też robili oni, bo mają wybite "made in Taiwan" :)
Generalnie to duży koncern, z zaawansowaną technologią i produkcją na poziomie 4 mln szt./rok... kto wie jacy producenci jeszcze się u nich posiłkują.

Ostatnia edycja:
Czy felgi Q nie mają jednak Thailand? Przynajmniej takie napisy mam na swoich ori 19" a'la Q i też widziałem na innych rozmiarach z Giulii. W każdym razie, tak, felgi AR dziś robi w Azji widać. Ważne żeby nadzór nad produkcją, jakość materiałów itp były na odpowiednim poziomie, miejsce gdzie sie robi nie ma znaczenia (przykład iPhony są robione w Chinach)

Czy felgi Q nie mają jednak Thailand?

Moje felgi WSP są Made in Malaysia - 20' koniczyny. Takie same jak oryginały. Kupione od polskiego dystrybutora readyauto. Mogę gościa polecić z czystym sumieniem. Wszystko super zapakowane, każda felga w w siateczce - kondonie i solidnym pudle. Przesyłka przyszła z Włoch od WSP na małej palecie.

Moje felgi WSP są Made in Malaysia - 20' koniczyny. Takie same jak oryginały. Kupione od polskiego dystrybutora readyauto. Mogę gościa polecić z czystym sumieniem. Wszystko super zapakowane, każda felga w w siateczce - kondonie i solidnym pudle. Przesyłka przyszła z Włoch od WSP na małej palecie.

Też kupiłem tam felgi,jeszcze wtedy kolega Kolpak się nie ujawnił :), właśnie też WSP, przesyłka z Włoch na palecie, tak mi się spodobały, że dałem je na lato, a ori zostawiłem na zimę
seria była na 19, chciałem lato na 20, ale były już opony no i zostały 19 na lato i zimę
Lato WSP
IMG_20190327_181143.jpg
Zima oryginał
IMG_20191210_152217.jpg

Też kupiłem tam felgi,jeszcze wtedy kolega Kolpak się nie ujawnił :), właśnie też WSP, przesyłka z Włoch na palecie, tak mi się spodobały, że dałem je na lato, a ori zostawiłem na zimę
seria była na 19, chciałem lato na 20, ale były już opony no i zostały 19 na lato i zimę
Lato WSP
Pokaż załącznik 265703
Zima oryginał
Pokaż załącznik 265704

Trochę ryzykujesz, bo w tym wypadku powinieneś odwrotnie.
Oryginały masz polerowane, więc jest duża szansa, że zimą Ci się zniszczą. Za to WSP mają zwykły lakier, więc jak najbardziej na zimę się nadają.
No chyba, że auto masz na 3 lata, to można to olać ;)

- - - Updated - - -

Czy felgi Q nie mają jednak Thailand? Przynajmniej takie napisy mam na swoich ori 19" a'la Q i też widziałem na innych rozmiarach z Giulii. W każdym razie, tak, felgi AR dziś robi w Azji widać. Ważne żeby nadzór nad produkcją, jakość materiałów itp były na odpowiednim poziomie, miejsce gdzie sie robi nie ma znaczenia (przykład iPhony są robione w Chinach)

To już teraz nie wiem..bardzo możliwe, że masz rację, bo pewien jestem tylko co do pierwszej litery :D

Trochę ryzykujesz, bo w tym wypadku powinieneś odwrotnie.
Oryginały masz polerowane, więc jest duża szansa, że zimą Ci się zniszczą. Za to WSP mają zwykły lakier, więc jak najbardziej na zimę się nadają.
No chyba, że auto masz na 3 lata, to można to olać
Dzięki za info. Może przerzucę przy przekładce, ale ten wzór WSP bardziej mi się podoba, no plan 3 lata i zmiana, ale w sumie jak na razie na Stelvio, jak wszystko będzie ok to na Q :)

Amortyzatory
Powrót