Diagnostyka błędu FCW Warszawa i okolice

Radar spokojnie można samemu ustawić - kilka podstawowych narzędzi w rodzaju poziomicy, dalmierza laserowego, sznurka, parę uchwytów/deseczek itp. Tylko specjalny kluczyk do śrub regulacji warto dokupić. I zarezerwować nawet do dwóch godzin na to (jak się robi pierwszy raz).
Poza tym - lusterko na radarze pełni ważną funkcję pomocniczą przy jego ustawianiu (i służy tylko do tego, do niczego innego).

radary nie psuja sie zobacz jaki miales blad na pewno ustawienia vertical lub horyzont i wtedy trzeba krecic srubka i jezdzic lub do serwisu na ustawie LUSTER

Hej Marek!

Vertical. Chętnie pokręcę śrubką, tylko napisz, proszę, która to śrubka :).

Pozdrawiam Bartek

Radar spokojnie można samemu ustawić - kilka podstawowych narzędzi w rodzaju poziomicy, dalmierza laserowego, sznurka, parę uchwytów/deseczek itp. Tylko specjalny kluczyk do śrub regulacji warto dokupić. I zarezerwować nawet do dwóch godzin na to (jak się robi pierwszy raz).
Poza tym - lusterko na radarze pełni ważną funkcję pomocniczą przy jego ustawianiu (i służy tylko do tego, do niczego innego).

Poziomicę i dalmierz mam. Pozostałe rzeczy też znajdę. Kluczyk dokupię, tylko dajcie proszę znać, jaki. No i jaka jest procedura ustawienia radaru. Dzięki za pomoc, Panowie!!!

Żeby nie linkować ofert - poszukaj na alle klucz "VAS6190/2 LSR 7814", koszt poniżej 80zł (jest niby dla VAGów ale doskonale się sprawdza u nas).

Procedura jest w ASO, ja mogę zasugerować "procedurę" :-)
1. Ustawiasz samochód na równej nawierzchni i upewniasz się, że ciśnienie w oponach jest poprawne
2. Stanowisko będziesz musiał sobie ustawić przynajmniej parę metrów przed samochodem - im dalej, tym lepiej (dokładniej będzie widać małe odchyłki); ja miałem ok. 4 metrów do przodu samochodu.
3. Na stanowisku musisz mieć jakąś regulowaną płaską powierzchnię odczytu, przynajmniej pół na pół metra - musisz ustawić ją stabilnie, dokładnie pionowo i prostopadle do osi P-T samochodu (na tej powierzchni będziesz "łapał" odbite od lusterka radaru światło dalmierza).
4. Zmierz wysokość lusterka radaru od nawierzchni i zaznacz identyczną wysokość na powierzchni odczytu. Zmierz odległość lusterka radaru w poziomie od osi środka P-T samochodu i zaznacz na powierzchni odczytu.
5. Ustawiasz dalmierz (albo inny laser, ja chciałem widzieć odległość więc użyłem dalmierza) tak, aby nadawał sprzed punktu zaznaczonego na powierzchni odczytu, i żeby świecił dokładnie w poziomie. Odległość w poziomie od osi P-T samochodu również musi się zgadzać.
6. To była ta trudna część pracy - teraz bierzesz klucz do regulacji radaru i po trochu łapiesz poziom. Nie powiem która dokładnie śrubka uchwytu radaru jest do czego - ja działałem metodą prób i błędów. To nie apteka - u mnie jakieś 10 cm odchylenia na 4 metrach nie przeszkodziło w poprawnym ustawieniu radaru, i już od kilku tys. kilometrów zero problemów (a wcześniej ściągałem zderzak do wymiany chłodnicy i innych prac i coś musiało się rozregulować).

Po zakończeniu prac pokasuj istniejące błędy MESem, i zrób jazdę przynajmniej kilka km.

Proponowałbym w ramach przygotowania do prac przeszukać YT - ja znalazłem parę przydatnych filmików.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót