[Giulia] Sportowy katalizator w samochodzie z GPF/OPF "Downpipe"

Niee. Rezonansu nie ma. Jest w chusteczke głośno [emoji16] w dzień to jeszxze ujdzie, ale rano jak odpalisz na zimnym to współczuję sąsiadom [emoji16][emoji16]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Sport KAT i klapy w końcowym i myślę, że setup idealny.

moze jutro cos mi sie uda, tylko nie mam jak zeby zobaczyc jak pod obciazeniem slychac.

Cześć, odświeżam temat. Robił juz ktoś tego sportowego kata z wywałką GPF? Wyrzucam ostatnią puszkę na dniach, ale chcę pójść też trochę w moc .

Cześć, odświeżam temat. Robił juz ktoś tego sportowego kata z wywałką GPF? Wyrzucam ostatnią puszkę na dniach, ale chcę pójść też trochę w moc .

Mocy dużo więcej raczej z tego nie będzie. Dźwiękowo jest super. Wywalenia puszki całkowicie bym się bał. Tłumik aktywny jak najbardziej. Seria rur 2.5" + Ulter na otwartej klapie nadaje się na codzień - nie buczy w trasie itd. Na 3" jest baaardzo "męsko", ale to trzeba lubić. Cold start jest dramatyczny, więc najlepiej poprosić tunera o zajęcie się tematem :D Po odłączeniu osprzętu GPFa Check Engine Light i tak gwarantowane. Dla tunera znającego temat to kilka minut roboty.

Mocy dużo więcej raczej z tego nie będzie. Dźwiękowo jest super. Wywalenia puszki całkowicie bym się bał. Tłumik aktywny jak najbardziej. Seria rur 2.5" + Ulter na otwartej klapie nadaje się na codzień - nie buczy w trasie itd. Na 3" jest baaardzo "męsko", ale to trzeba lubić. Cold start jest dramatyczny, więc najlepiej poprosić tunera o zajęcie się tematem :D Po odłączeniu osprzętu GPFa Check Engine Light i tak gwarantowane. Dla tunera znającego temat to kilka minut roboty.
To ile tam wyszło, pochwal się [emoji16]

To ile tam wyszło, pochwal się [emoji16]

Nie ma czym za bardzo. Ledwo przebite 300 - 303/460-kilka. Pomiar przed (po mechanice, przed poprawkami softu) 294/450-kilka. Pożyczymy za jakiś czas Dragy'ego, zmierzymy 100-200 to będzie lepsze odniesienie.

Na hamowni drogowej wbita spora masa, co może nawet zawyżać wynik. Auto fabrycznie bez przepływomierza z tego co mi wiadomo (bo 200 KM z późniejszych lat).

Wywalam gpf u siebie mechanicznie, ale zanim sie do tego zabiore chciałbym zapytać czy robił juz ktos taka operacje wlasnymi rekoma? Wiem, ze to nie jest plug & play, trzeba ktorys przewód z chłodziwem usunąć i zaślepić... chciałbym uniknąć zablokowania auta na podnośniku na dłużej. Za wszekie rady bede wdzieczny

trzeba ktorys przewód z chłodziwem usunąć i zaślepić...

Nie że usunąć tylko trzeba na czas roboty pozbyć się go z drogi, co wiąże się z tym, że płyn musisz spuścić a z resztek i tak będzie kapać na głowę pewnie :D

robił juz ktos taka operacje wlasnymi rekoma
Znam dwie Giulie po takiej operacji, obie u mechaników. W jednym warsztacie nie narzekali (albo nie mówili klientowi). W drugim się nabluzgali, pocięli ręcę i mówią, że wzięli pierwszą i ostatnią Alfę. Gdyby nie było GPFa i osprzętu wokół powinno być przyjemniej. Wystarczy zobaczyć jak skomplikowany jest zamiennik DP od Supersprint.

Montaż zamiennika po tym wszystkim to już przyjemność.

chciałbym uniknąć zablokowania auta na podnośniku na dłużej

To zależy jak bardzo mechanicznie ogarniasz. Potencjalnie może to potrwać i będzie trzeba trochę różnych narzędzi. Odradzałbym :D

Nie wiem czy masz plan sobie gdzieś wyspawać zamiennik czy ogarnąć coś gotowego, ale sprawdź sobie najpierw czy masz na samym końcu ori DP gniazdo EGR. Może nie być (nie wiem od czego to zależało), wtedy widać na rurze miejsce, gdzie powinien być ;)

Wywalam gpf u siebie mechanicznie, ale zanim sie do tego zabiore chciałbym zapytać czy robił juz ktos taka operacje wlasnymi rekoma? Wiem, ze to nie jest plug & play, trzeba ktorys przewód z chłodziwem usunąć i zaślepić... chciałbym uniknąć zablokowania auta na podnośniku na dłużej. Za wszekie rady bede wdzieczny

[MENTION=82207]Shimmy[/MENTION]
[MENTION=33599]stunt_rider[/MENTION]

Odkop

Witam, widziałem w jednym temacie, ze wypowiadałes sie na temat wywalenia gpf. Mam pytanie czy jest to problematyczna czynność czy raczej w przydomowym garażu jest to do ogarnięcia? Oczywiście mam rozumieć, ze po tym zabiegu trzeba jechać na program bo będzie check świecił? Z góry dzięki za odpowiedz :)

Ostatnia edycja:
Oczywiście mam rozumieć, ze po tym zabiegu trzeba jechać na program bo będzie check świecił?

Tak.
Mam pytanie czy jest to problematyczna czynność czy raczej w przydomowym garażu jest to do ogarnięcia?

Problematyczna. Warsztatom zajmuje to cały dzień roboczy zazwyczaj. Ostatnio Kamil w swoim warsztacie w Legnicy robił i podsumował:

Gpf vs Shopefi 0:1
8 godzin pracy
Wiedziałem że będzie źle :) ale że aż tak ....
Zapamiętać jak się termopary nie odkręcają w aucie to trzeba zakładać nowe i doliczyc do rachunku. Ratowanie ich za wszelką cenę kosztowało nas pół dnia pracy.
PS. Nadal bez wyciagania silnika :)

Jak masz smykałkę to możesz próbować. Ale trzeba się liczyć, że możesz sobie auto uziemić na kilka wieczorów i skończysz z pociętymi łapkami.

[MENTION=82207]Shimmy[/MENTION]
Samochód jest w trakcie odbudowy, egzemplarz z USA wiec choćby był unieruchomiony tydzień to nie ma większego znaczenia :)
Trzeba coś później zaslepiac po tym gpf? Polecasz kogoś na południu do robienia softa?

[MENTION=82207]Shimmy[/MENTION] jak to? A co z informacja ze od połowy 2018 były montowane gpf? Wyczytałem tak na forum

[MENTION=82207]Shimmy[/MENTION] jak to? A co z informacja ze od połowy 2018 były montowane gpf? Wyczytałem tak na forum
Ogólnie tak, ale to się odnosi do Europy. Najwidoczniej gdzieś brakło doprecyzowania.

PS. Proszę przestań mnie tagować jeżeli biorę czynnie udział w wątku.

Sory za tagowanie :D

Dzięki to wiele ułatwia w takim razie, nie wiedziałem, ze USA tego nie posiada gdyż fizycznie jescze nie mam samochodu. Czyli jeśli teraz dobrze rozumiem to skoro nie ma gpf to po prostu zakładam downpipe i robie program. A sam montaż bez gpf będzie dużo łatwiejszy?
Robiłeś program gdzieś na południu czy jakaś dalsza lokalizacja?

Sory za tagowanie :D

Dzięki to wiele ułatwia w takim razie, nie wiedziałem, ze USA tego nie posiada gdyż fizycznie jescze nie mam samochodu. Czyli jeśli teraz dobrze rozumiem to skoro nie ma gpf to po prostu zakładam downpipe i robie program. A sam montaż bez gpf będzie dużo łatwiejszy?
Robiłeś program gdzieś na południu czy jakaś dalsza lokalizacja?
Czy to to GPF czy seria kat nie ma znaczenia. Wyjmujesz rurę, wkładasz rurę. Po prostu do GPF jest rozmiarowo i osprzętowo to wytargać ciężko.

GPF bez softu się raczej nie obejdzie, auto bez GPF to zależy jaki miałoby dostać katalizator w zamian. Większość przypadków i tak skończy się checkiem.

W okolicach GOPu możesz pytać czy znajdzie czas https://www.facebook.com/WorksByGw/.

Czy to to GPF czy seria kat nie ma znaczenia. Wyjmujesz rurę, wkładasz rurę. Po prostu do GPF jest rozmiarowo i osprzętowo to wytargać ciężko.

GPF bez softu się raczej nie obejdzie, auto bez GPF to zależy jaki miałoby dostać katalizator w zamian. Większość przypadków i tak skończy się checkiem.

W okolicach GOPu możesz pytać czy znajdzie czas https://www.facebook.com/WorksByGw/.

Dzięki za rozjaśnienie tematu, będę informował w trakcie jak poszło :)

Amortyzatory
Powrót