[Giulia] Sportowy katalizator w samochodzie z GPF/OPF "Downpipe"

RobGie

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce Ti
Cześć !
Czy zajmował ktoś z was wymianą downpipe na taki ze sportowym katem w samochodach po 2019 roku?
Mam 2020 Veloce Ti po lifcie, kilka dni temu odebrałem samochód po wymianie całego wydechu na 76mm z częścią środkową na przelocie a końcową puchą od MGmotrsports z kapami i niestety dźwięk mnie nie satysfakcjonuje, jest bardziej basowy, w końcu coś tam słychać, purcha przy zmianie biegów pod obciążeniem ale jest za cichy. Na klapach otwartych i zamkniętych prawie, że nie ma żadnej różnicy, i zdaniem moim oraz tunera wina leży po stronie GPF.
Chciał bym unikać programowania sterownika, dlatego piszę z pytaniem czy ktoś już przerabiał temat?
Domyślam się, że można by było komputerowo wywalić GPF, i wrzucić sportowego kata z przedlifta ale staram sie znaleźć rozwiązanie bez wymogu programu.

Filmik z wydechu:
https://youtu.be/y1ryRa2J-4g

nie pomogę w temacie, ale taka uwaga ogólna do przemyślenia w związku z wywalaniem GPF: coś ostatnio zaczeli przebąkiwać o nowych formach kontroli na SKP, że będą się brać za wycięte filtry na poważnie. ile z tego wyjdzie, kiedy, czy poradzisz sobie jadąc do diagnosty który przymknie oko to inna sprawa.

Dzięki za uwagę, epsonix !
Też słyszałem o tych kontrolach, zobaczymy jak będzie, nie chce modyfikować stockowego kata, żeby właśnie na taka okazję mieć co przełożyć :-)
Napisałem już do kilku firm "wydechowych"(RushPlux, Miltek, Remus) niestety, żadna z nich jeszcze nic nie stworzyła, coś czuje, że coś ruszy dopiero za "lata"...
RushPlux jako jedyni zaoferowali stworzenie takiego downpipe'a ale musiał bym im wysłać swojego i na podstawie stockowego zrobili by swojego no ale z wiadomych przyczyn tego nie zrobie... jakoś nie mam ochoty mieć posągu samochodu w garażu przez bliżej nie określony czas :P

Mam ten sam " problem" mam juz niestety gpf ;/ za niedlugi czas bede sie umawial u Ultera na wydech z klapami, zobaczymy jaki efekt bedzie. Zalezy mi na basowym dzwieku oraz przy zmianie biegow delikatne strzaly.

Cześć !
Czy zajmował ktoś z was wymianą downpipe na taki ze sportowym katem w samochodach po 2019 roku?
Mam 2020 Veloce Ti po lifcie, kilka dni temu odebrałem samochód po wymianie całego wydechu na 76mm z częścią środkową na przelocie a końcową puchą od MGmotrsports z kapami i niestety dźwięk mnie nie satysfakcjonuje, jest bardziej basowy, w końcu coś tam słychać, purcha przy zmianie biegów pod obciążeniem ale jest za cichy. Na klapach otwartych i zamkniętych prawie, że nie ma żadnej różnicy, i zdaniem moim oraz tunera wina leży po stronie GPF.
Chciał bym unikać programowania sterownika, dlatego piszę z pytaniem czy ktoś już przerabiał temat?
Domyślam się, że można by było komputerowo wywalić GPF, i wrzucić sportowego kata z przedlifta ale staram sie znaleźć rozwiązanie bez wymogu programu.

Filmik z wydechu:
https://youtu.be/y1ryRa2J-4g

Raczej masz katalizator w gornej czesci wydechu i jeszcze GPF,dlatego jest tak cicho.Wersje przedliftowe nie posiadaja zadnego sportowego kata,maja zwykly katalizator.Sa na rynku sportowe katy dedykowane do tych samochodow np Ragazzon albo downpipe (rura bez kata).W twoim przypadku przeszkoda bedzie jeszcze GPF.

Ostatnia edycja:
Ostatnio robiłem downpipe pod wymiar z katem 200cpsi i wyszło ok 1200zl. Gość zrobił od podstaw pod konkretne auto i wybrany przeze mnie kat. Temat niedrogi efekt bardzo dobry. Downpipe do stelvio prosty, kat wchodzi bez problemu. Myślę że by ogarnął. Z ciekawości sprawdzę na znajomej stacji jakie normy spełnia taki zestawik:-)

Mam ten sam " problem" mam juz niestety gpf ;/ za niedlugi czas bede sie umawial u Ultera na wydech z klapami, zobaczymy jaki efekt bedzie. Zalezy mi na basowym dzwieku oraz przy zmianie biegow delikatne strzaly.

Efekt nie będzie lepszy niż na moim filmiku. W rzeczywistości dupy nie urywa, jest bardziej basowo ale po prostu cicho... Zastanów się nad tymi klapami, ja już bym ich 2gi raz nie wziął, efekt jest prawie żaden. Żeby był efekt to chyba przy kolektorze musieli by te klapy założyć... Ale to i tak była by lipa bo podobno Giulia bez wydechu robi tylko 95db. Ja jak bym wiedział jaki uzyskam efekt to robił bym pełen przelot bez klap na 76mm, czyli środek bez rezonatora i tyl bez puchy.

- - - Updated - - -

Problemu nie ba jeśli nie ma GPF'a ;/

- - - Updated - - -

Raczej masz katalizator w gornej czesci wydechu i jeszcze GPF,dlatego jest tak cicho.Wersje przedliftowe nie posiadaja zadnego sportowego kata,maja zwykly katalizator.Sa na rynku sportowe katy dedykowane do tych samochodow np Ragazzon albo downpipe (rura bez kata).W twoim przypadku przeszkoda bedzie jeszcze GPF.

Katalizator oraz GPF są jednym elementem. GPF jest integralną częścią z katem i wyglądem się nie rożni.

- - - Updated - - -

Ostatnio robiłem downpipe pod wymiar z katem 200cpsi i wyszło ok 1200zl. Gość zrobił od podstaw pod konkretne auto i wybrany przeze mnie kat. Temat niedrogi efekt bardzo dobry. Downpipe do stelvio prosty, kat wchodzi bez problemu. Myślę że by ogarnął. Z ciekawości sprawdzę na znajomej stacji jakie normy spełnia taki zestawik:-)

Domyślam się, że GPF nie masz ? 2019+ ew listopad/grudzien 2018 ?

Dlatego cieszę się że moja q jest 2017 :) zrobię po gwarancji dp i będzie spokój.
A u Ciebie w zasadzie chyba tylko downpipe + tune najlepiej na nowym zdublowanym kompie, żeby w razie w mieć możliwość powrotu do seryjnego jakby coś się zesrało. Swoją drogą za mało jest tych aut pomodzonych żeby móc się wesprzeć na czyimś doświadczeniu.

Domyślam się, że GPF nie masz ? 2019+ ew listopad/grudzien 2018 ?
GPF wpadał mniej więcej od połowy 2018 produkcji. możliwe że jak jest monostabilny przełącznik DNA (wraca pokrętło do N) to jest GPF, te zmiany wydaje mi się weszły razem. auta z GPF mają inną numerację wersji softwaru, te bez GPF mają typu Gxxx ( G520, G522, G543) a te z GPF Pxxx

GPF wpadał mniej więcej od połowy 2018 produkcji. możliwe że jak jest monostabilny przełącznik DNA (wraca pokrętło do N) to jest GPF, te zmiany wydaje mi się weszły razem. auta z GPF mają inną numerację wersji softwaru, te bez GPF mają typu Gxxx ( G520, G522, G543) a te z GPF Pxxx

To coś już wiemy. Już jakiś czas minął od prowadzenie GPF dziwi mnie to, że jeszcze nikt tego nie modził. Na moją prośbę już pare jednostek szuka rozwiązania, zobaczymy czy uda się coś znaleźć.

- - - Updated - - -

Dlatego cieszę się że moja q jest 2017 :) zrobię po gwarancji dp i będzie spokój.
A u Ciebie w zasadzie chyba tylko downpipe + tune najlepiej na nowym zdublowanym kompie, żeby w razie w mieć możliwość powrotu do seryjnego jakby coś się zesrało. Swoją drogą za mało jest tych aut pomodzonych żeby móc się wesprzeć na czyimś doświadczeniu.

No nic, trzeba będzie przecierać szlaki dla innych :) Znasz temat :P

Jesli tak jest, ze jest jedna czescia z katalizatorem to przepraszam i takze lepiej dla uzytkownikow podczas robienia zmian.

Przepraszam za ofttop, ale tylko jedno pytanie - co te lampy z tylu takie ciemne? Obklejałeś czy 2020 tak ma?

Przecież pisałem wam że wywalenie kata dopiero daje gloniejszy/lepszy dzwiek.

Na pełnym przelocie bez żadnego kata nie da się jeździć na codzień. Jest mega głośno... Jak pełen przelot to musi być pucha z klapami.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ja mialem gpfa i już go nie ma. Śladu nie ma. Wyprogramowac też musi ktoś z wiedzą żeby bledow nie sypało. Kozak przetarł szlak, ja udeptalem ale to nie koniec:-D

Ja mialem gpfa i już go nie ma. Śladu nie ma. Wyprogramowac też musi ktoś z wiedzą żeby bledow nie sypało. Kozak przetarł szlak, ja udeptalem ale to nie koniec:-D

Koniecznie daj znać jak zrobisz ten test na stacji. Jestem ciekawy ile taki setup wyciągnie dB i co na to normy spalania :D

Jaki koszt żeby wywalić gpf? Samemu trzeba wstawać cis zamiast niego czy jest jakaś gotowa opcja?

Jaki koszt żeby wywalić gpf? Samemu trzeba wstawać cis zamiast niego czy jest jakaś gotowa opcja?

Ja wstawiłem downpipe ragazzona a w środkowy tłumik wstawiłem kata. Teraz zrobiłbym tak jak w następnym aucie czyli kat bezpośrednio w downpipe. Przeróbka dosyć duża, ciężki dostęp. Mechanik najęczał się coniemiara.

Potem programowanie czyli kastracja w kompie i nowa mapa. Prawie 330km wyplute. Od tego czasu żadnej kontrolki itp jedynie co to czarne końcówki wydechu ale to norma. Stacje ogarnę jak tylko sytuacja się trochę zluzuje.

Przepraszam za ofttop, ale tylko jedno pytanie - co te lampy z tylu takie ciemne? Obklejałeś czy 2020 tak ma?

Przyciemnione folią

- - - Updated - - -

Przecież pisałem wam że wywalenie kata dopiero daje gloniejszy/lepszy dzwiek.

Na pełnym przelocie bez żadnego kata nie da się jeździć na codzień. Jest mega głośno... Jak pełen przelot to musi być pucha z klapami.

Wydech z klapami mam, teraz tylko kwestia DP.

Pytanie jeszcze czy po zmianie dp plomby niepowypadaja mi z zębów z rezonansu w aucie ? Da sie tym dalej podróżować ? Ja narazie spróbuje sam końcowy od ultera z klapami, jak nie będzie mi to odpowiadać wyp.. to ustrojstwo

Niee. Rezonansu nie ma. Jest w chusteczke głośno [emoji16] w dzień to jeszxze ujdzie, ale rano jak odpalisz na zimnym to współczuję sąsiadom [emoji16][emoji16]

Amortyzatory
Powrót