[Stelvio] Ceny używanych Stelvio

Firste

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio FE 280 KM
Zrobiłem małą analizę cen używanych Stelvio na podstawie OtoMoto, dla wersji FE 280 KM
wygląda to tak

Założenie:
Nowe kosztowało zazwyczaj 248 brutto
to cena katalogowa + dodatki
Po rabacie i po oprocentowaniu zazwyczaj wychodziła podobna kwota do spłaty, bo np: rabat był 9%, ale i oprocentowanie leasingu na 3 lata też 9%.
Przynajmniej tak wynika z sumy wpłat.

I teraz tak, średnia cena:

2-letnie Stelvio FE (2018 r): 159 tys. brutto = 64% ceny / -36 %
3-letnie Stelvio FE (2017 r): 140 tys. brutto = 56,5 % ceny / -43,5 %

Czyli:
0= 100% NOWE
1 = 75 % ceny początkowej (minus 25% w rok)
2 = 64 % ceny początkowej (minus 15% w rok)
3 = 56,5 % ceny początkowej (minus 12% w rok)
Zakładam, że w kolejnych latach powinno tracić po ok 10% względem ceny rok młodszej.

Ktoś już sprzedawał, jak to u Was było? Jest popyt na używane?

Załączniki

• cena.jpg
    cena.jpg
    65.1 KB · Wyświetleń: 154
Ostatnia edycja:
ja kupowałem uzywany w pazdzierniku '19: 12/18, przebieg 5.5kkm, 280km, executive, pelne mozliwe wyposazenie (dach szklany, skora na desce etc) - 160k czyli pewnie 2/3 ceny nowego. samochod sprzedawal bnp paribas na aukcji ponad trzy miesiace az obnizyl cene do tego poziomu.

Kupić nowy samochód w salonie w leasingu 109% to chyba trochę nieporozumienie, trzeba bardzo nie szanować swoich pieniędzy, albo mieć nieciekawą historię kredytową. No i z innej strony to ciężko traktować ceny wyjściowe, katalogowe na poważnie. FE zdaje się można było kuić w przedziale 220-230k, nie pamiętam już dokładnie.

Kupić nowy samochód w salonie w leasingu 109% to chyba trochę nieporozumienie, trzeba bardzo nie szanować swoich pieniędzy, albo mieć nieciekawą historię kredytową.

Nie znasz warunków tego leasingu. Dla leasingu z niewielką wpłatą własną i wysokim wykupem 108-109% to norma.

No i z innej strony to ciężko traktować ceny wyjściowe, katalogowe na poważnie. FE zdaje się można było kuić w przedziale 220-230k, nie pamiętam już dokładnie.

Dlatego Firste wspomniał o rabacie 9%, który daje te 220-230k ;)

No i dla wielu te 9% rabatu równoważy 9% kosztu leasingu (choć to kwoty nie są sobie równe).

liczenie kosztów leasingu do utraty wartości nie jest chyba nigdzie praktykowane, i troch zepsuje to ciekawe zresztą wyliczenie

- - - Updated - - -

Nie znasz warunków tego leasingu. Dla leasingu z niewielką wpłatą własną i wysokim wykupem 108-109% to norma.

Dlatego Firste wspomniał o rabacie 9%, który daje te 220-230k ;)

No i dla wielu te 9% rabatu równoważy 9% kosztu leasingu (choć to kwoty nie są sobie równe).

Liczenie leasingu 100-103% jako rzeczywistego jego kosztu to też nieporozumienie, wystarczy sprawdzić ile kosztuje leasing w firmie zewnętrznej. Wiadomo że producent zrobi zawsze ukryty rabat na aucie żeby podkręcić atrakcyjność swojego leasingu

W mojej ocenie, zaproponowana analiza spadku cen będzie miała sens jeżeli uwzględnimy różnice pomiędzy wartością (najlepiej transakcyjną a nie katalogową) auta kupowanego jako nowe i wartością transakcyjną auta w chwili odsprzedaży, bez uwzględniania dodatkowych kosztów zakupu jak leasing, rata odsetkowa kredytu, najmu, prowizji płatności kartą, itp. bo to się mija z celem takiego porównania.

Istotne jest w jakiej cenie można było kupić pojazd jako nowy i w jakiej można go odsprzedać, a to jak te transakcje będą finansowane to całkiem odrębny temat.

Co do tych leasingów, niekoniecznie należy brać leasing w firmie leasingowej, skoro banki mają lepsze oferty, które również są do negocjacji. W ogóle ciężko wyliczyć realny spadek wartości czy to Giulii czy Stelvio, bo jednak to egzotyki jeżeli chodzi o rynek samochodów używanych. Większość z nich to auta demo z salonów ze zbyt wysokimi cenami. Natomiast najtańsze egzemplarze są właśnie poleasingowe, wystawiane przez banki.

Pamiętaj, że najstarsze wersje FE, to był specyficzny produkt, zupełna nowość itd.
Ja byłem w 3 miejscach i oferowany procent leasingu był w przedziale 9-15%, ba, w jeden z dilerów nawet nie chciał dać rabatu. To jak działo się potem, to inna bajka.
Jak policzysz sumę rat, wpłat i wykup (można to zrobić w niektórych przypadkach na Otomoto), do tego GAP, to na serio większość tych FE szła ponad 245 k, przy sumowaniu wszystkiego.
Zastanawia mnie te branie leasingu na np: 3 lata i zostawienie bankowi. Gdy ja się starałem, to koszt wykupu był w przedziale 1-35% i za Chiny wiećej.
To oznacza, ze jak ktoś brał na 3 lata i zostawiał, to w 3 lata spłacił 65% wartości auta, trochę przejebany biznes, nie lepiej wykupić i sprzedać z "zyskiem".
No chyba, że komuś udało się wytargować spłatę 50% w 3 lata (czyli ok 120 k), zakładając 240 k, wkład własny np: 10% (24 k)
to zostaje 96 tys/36 = 2670 zł brutto.
Miał ktoś tak niską ratę brutto?

Ostatnia edycja:
Ja ostatnio szukalem leasing'u i dostalem oferte z wykupem na poziomie 50%. To jest mozliwe ale nie ma opcji "zostawienia samochodu". Zostaje ewentualnie opcja cesji i przeniesienie wykupu na kogos innego.

Zostawienie samochodu funkcjonuje w tzw. "wynajmie dlugoterminowym" i wtedy wykup jest o wiele wyzszy. Mysle, ze rata z serwisem i ubezpieczeniem oscyluje wokół 1% wartosci katalogowej. Z informacji jaka otrzymalem od dealer'a, w tym roku klientow "detalicznych" ma obslugiwac Arval. Niestety cale te zamieszanie sprawilo, ze nie zdazylem nawet zapytac o oferte "czekajac na konfigurator" :)

Pytanie czy to realnie rata 1%, bo ja kiedyś podochodziłem do takiej raty/wynajmu, to się okazywało, że rata może i była 1%, ale wcześniej wpłacasz 10-15% wartości, co sumarycznie daje te ok 45-50% wartości auta, czyli tyle, ile spada jego wartość rynkowa w 3 lata.
Ale były też takie ciekawostki :D jak rata 1%, ale od wartości brutto, z tym że koszt takiej raty to była wartość netto XD
Czyli realnie rata wynosiła 1,23%, czyli też w 36 miesiećy było to spłata ok 45% wartości auta.

Tak czy inaczej firmy nie są wolontariatem, i nikt nam nie da auta za spłatę 36% wartości, gdy realnie traci auto 40-45%.
Chyba, że liczone od wysokiej ceny katalogowej, bez rabatu, bo cudów nie ma., czyli te brakujące 10-15% bierze sobie z rabatu.

To prawda, ze firmy nie sa wolontariatem. Ale w moim przypadku rabat byl wiekszy niz te 15% i oczywiscie mozna sie zastanawiac czy ktos tutaj na tym zarabia jakies pieniadze, ale po co?

Na szczescie w naszym kraju, przed tym calym zamieszaniem, byla jeszcze duza grupa kupcow, ktorzy twierdzili, ze lepiej kupic uzywanego 3-latka. Gdy ta grupa sie uszczupli to juz nie bedzie takich korzystnych ofert wynajmu, niestety.

Ale w moim przypadku rabat byl wiekszy niz te 15%

Podkreślę tylko, że wspomniane wcześniej rabaty dotyczyły Stelvio First Edition.

Poza tym chyba odbiegacie od tematu, bo więcej niż o cenach używanych Stelvio pojawia się tu dyskusji kto zarabia na leasingu.

W sumie racja.

Ale o cenach uzywanych Stelvio bedzie mozna podyskutowac kiedy te cale dzisiejsze zamieszanie minie. Bedzie wtedy wiadomo czy odbicie gospodarcze bedzie w formie litery "V", czy litery "U" lub moze "L" :)

To prawda, ze firmy nie sa wolontariatem. Ale w moim przypadku rabat byl wiekszy niz te 15% i oczywiscie mozna sie zastanawiac czy ktos tutaj na tym zarabia jakies pieniadze, ale po co?

Na szczescie w naszym kraju, przed tym calym zamieszaniem, byla jeszcze duza grupa kupcow, ktorzy twierdzili, ze lepiej kupic uzywanego 3-latka. Gdy ta grupa sie uszczupli to juz nie bedzie takich korzystnych ofert wynajmu, niestety.

Ja jeżdżę obecnie prawie już trzy letnim Lexusem NX i generalnie jako następne auto szczerze rozważałbym 2-3 letni samochód, zamiast nowego. Generalnie samochód wygląda w zasadzie jak nowy, usterek brak, po wykupie z leasingu zostanie u mnie. No ale ja nie mam parcia na zmiany samochodu co 2 lata, bo mimo wszystko to kosztuje i to dużo.

Co nowe to nowe .....
Ale każdy ma tam swoją matematykę ..... można kupić używane w cenie nowego bo ma opcje wyposażenia itp...... Alfa napewno dużo traci i to się nie zmienia i raczej nie zmieni....
Ale co frajda z jazdy, tego nikt nam nie zabierze ...
Pozdro

Ostatnia edycja:
No właśnie jako drugie auto wybrałbym chyba Stelvio, ale już bez podatku od nowości. Kwestia znalezienia dobrego egzemplarza, z niskim przebiegiem, duża utrata wartości ?????? Nie wiem jak w Alfie, bo 159 nie jeździ do ASO, ale w Lexusie dwa przeglądy serwisowe w ciągu roku kosztują że zniżkami ok. 3500 Zł... Skoro samochód wygląda jak nowy to nie widzę problemu, oszczędność spora, nawet jak coś miałoby się popsuć. No i serwis można robić trochę taniej.

Warto pamiętać o tym, że w zamian za podatek od nowości dostałbyś ewentualnie poprawki do rozmaitych chorób wieku dziecięcego. Na szczęście wydaje się, że na ten moment to są raczej same pierdoły.
W przypadku Giulietty najbardziej kosztowna wada konstrukcyjna(MA) wyszła w ciągu 4 lat. Teoretycznie Stelvio jeszcze nie przekroczyło tego wieku:)

Ale wracajac do tematu cen :)

Czy ktos z forumowiczow przezyl kiedys zakonczenie produkcji swojego modelu lub nawet zamkniecie marki i interesowal sie zmianami cen swojego uzywanego samochodu?

Mam do czynienia z kilkoma użytkownikami Infiniti i sprzedaż auta obecnie to katorga. Zero telefonów, mimo dużo niższej ceny. Na otomoto jest kilka diesli i hybryd w naprawdę mega cenach, kilkuletnie auta za 1/3-1/4 ceny nowego.

W przypadku Saaba sprawa wyglada podobnie, nikt „z ulicy” się tym autem nie zainteresuje, trzeba czekać na klienta zorientowanego na Saaba.

Mam do czynienia z kilkoma użytkownikami Infiniti i sprzedaż auta obecnie to katorga. Zero telefonów, mimo dużo niższej ceny. Na otomoto jest kilka diesli i hybryd w naprawdę mega cenach, kilkuletnie auta za 1/3-1/4 ceny nowego.

W przypadku Saaba sprawa wyglada podobnie, nikt „z ulicy” się tym autem nie zainteresuje, trzeba czekać na klienta zorientowanego na Saaba.

I to jest to czego najbardziej obawiam się przy kupnie AR i nie tylko ja.
Jakoś nie obawiam się usterek, bo te zdarzają się w każdej marce, cena zakupu nowego pojazdu na tle innych marek też nie jest zła, ale niestabilność marki i możliwość ograniczenia produkcji tak jak to np. zrobiła Lancia, może spowodować drastyczny spadek cen na rynku wtórnym.

Amortyzatory
Powrót