Samodzielna wymiana filtra powietrza i kabinowego

Capone

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia
Ktoś podpowie jak odłączyć wtyczkę z czujnikiem przy obudowie filtra powietrza (Giulia 2.2)? Trzeba to jakoś podważyć od tej żółtej części, czy jak?
Wczoraj 2 godziny walczyłem z wymianą filtra kabinowego, a dziś mam problem z ponownym założeniem pokrywy filtra powietrza - jest na tyle mało miejsca, że praktycznie nie ma manewru. Jakieś sugestie ?

polecam dział "zrób to sam"
klapka musi zaskoczyć tj. wkładasz ją lewym dłuższym bokiem bokiem przesuwasz w dól do oporu i zatrzaskujesz- inaczej będzie gwizdać powietrze z wentylatora. potem zakręcasz wkręt.

Stary, jak Ty to sobie utrudniasz? Cała zmiana zajmuje max 15 minut. Nie odpinam czujnika. Odkrecam 4 wkrety w plastikowej obudowie filtra. Nastepnie ściągasz opaske (bliżej turbiny, przed kolankiem) u siebie wymieniłem na metalową obejmę skręcaną zamiast tej oryginalnej. Jak masz to zrobione to wyciągasz rurę i przekręcasz o 180 stopni względem filtra powietrza. Przeczytaj ten opis patrząc na obudowę filtra i wszystko bedziesz miał jasne.

polecam dział "zrób to sam"
klapka musi zaskoczyć tj. wkładasz ją lewym dłuższym bokiem bokiem przesuwasz w dól do oporu i zatrzaskujesz- inaczej będzie gwizdać powietrze z wentylatora. potem zakręcasz wkręt.

Ok. Udało się. Filtr brudny jak po Paryż-Dakar. Kabinowy jeszcze gorszy, mam wrażenie że to jeszcze fabryczny. Na pewno ma więcej niż rok, więc brawo dla ASO - potwierdziły się moje obawy i sądzę że na przeglądach wymieniali tylko olej - no oby tylko wymieniali.

No właśnie....za tydzień czy dwa jak sie skończy pyłek z drzew mam plan wymienic filtr kabinowy w Stelvio. We wszystkich innych samochodach jakie mialem to zawsze była trudna robota wymagająca akrobatycznych wygiec i kończyła sie podrapanymi do krwi dłońmi. Jak jest w Stelvio? Jak to zrobić?

polecam dział "zrób to sam" ...... a jak przeszukać te watki?Moze masz link?.....

[MENTION=77138]Giorgio[/MENTION] strona internetowa catalog.mann-filter.com wybierz swoją wersję i tam jest przy filtrze kabinowym dość dobrze skonstruowany manual.

[MENTION=77138]Giorgio[/MENTION] musisz uzbroić się w cierpliwość i wyrozumiałość dla konstruktorów, Ja sam wymieniam dość często i wybaczyłem im i przestałem kląć dopiero po czwartym razie.

[MENTION=77138]Giorgio[/MENTION] strona internetowa catalog.mann-filter.com wybierz swoją wersję i tam jest przy filtrze kabinowym dość dobrze skonstruowany manual.

Wymieniałeś w Stelvio? bo ten manual zawiera kilka nieścisłości - wymiania filtra w Giulii nie jest taka sama jak w Stelvio

Wymieniam w Giuli i ten manual jest pomocny. Opisz znaczące różnice w Stelvio bo może okazać się, iż należy zwrócić uwagą producentowi na niewłaściwie opracowany a i może wprowadzający w błąd manual do Stelvio.

Wymieniam w Giuli i ten manual jest pomocny. Opisz znaczące różnice w Stelvio bo może okazać się, iż należy zwrócić uwagą producentowi na niewłaściwie opracowany a i może wprowadzający w błąd manual do Stelvio.

manual był zrobiony i opublikowany dziale/zakładce zrób to sam ale moderacja tak "namiętnie sprzątała" że wywaliła go w kosmos. Nie będę robił kolejnego bo znów jakiś "mondry" wywali wszystko!
Zdjęcie tej rurki rodzi ogromne problemy i pomijają jeden aspekt- klapkę trzyma jeszcze śrubka/wkręt który należy odkręcić.

W Giuli jest jakoś prościej choć do przyjemnych (prostych) tej wymiany bym nie zaliczył.

Chociaż sama czynność w porównaniu do starszych modeli jest utrudniona.

Utrudniona? Już bardziej chorego sposobu dostania się do filtra PP dawno nie widziałem.
Tak się umieszcza elementy, do których dostęp jest potrzebny raz na 100 tys. km, a nie nawet dwa razy w roku.

20200103_205612.jpg
tu zdjęcie klapki- widać wyraźnie że jest miejsce na wkręt.

Z całym szacunkiem do kolegów nie widzę problemu w wymianie filtra powietrza przynajmniej w giuli. Czynność bardzo prosta. Wymaga okręcania 4 śrub pokrywy filtra. Nie ma potrzeby wyjmowania wtyczki czujnika jak i odkręcania całej rury (opaski).
Po odkręceniu wkrętów wystarczy podnieść prawą cześć obudowy do góry aby wyjąć zaczepy z lewej strony. Dzięki temu że rura jest elastyczna (harmonijka) jest to łatwe i przyjemne :). Pokrywa łatwo wychodzi do góry i mamy dostęp do filtra powietrza. Montaż analogiczny w drugą stronę.
Pozdrawiam
P.S.
Filtr w dieslu po 20k km czarny

Z całym szacunkiem do kolegów nie widzę problemu w wymianie filtra powietrza przynajmniej w giuli. Czynność bardzo prosta. Wymaga okręcania 4 śrub pokrywy filtra. Nie ma potrzeby wyjmowania wtyczki czujnika jak i odkręcania całej rury (opaski).
Po odkręceniu wkrętów wystarczy podnieść prawą cześć obudowy do góry aby wyjąć zaczepy z lewej strony. Dzięki temu że rura jest elastyczna (harmonijka) jest to łatwe i przyjemne :). Pokrywa łatwo wychodzi do góry i mamy dostęp do filtra powietrza. Montaż analogiczny w drugą stronę.
Pozdrawiam
P.S.
Filtr w dieslu po 20k km czarny

Czytaj ze zrozumieniem filtr kabinowy a filtr powietrza to dwie różne rzeczy i umiejscowione gdzie indziej.

Amortyzatory
Powrót