• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sterowanie zaworami wydechu + twardością amortyzatorów z trybów DNA(R)

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Może niektórych to zainteresuje. Właśnie zrobiłem prototyp urządzenia które steruje klapami tłumika Ultera z trybów DNAR.
Cechy tak na szybko:
1.Programowanie domyślnego ustawienia klap z trybów DNAR
2.Programowanie domyślnego ustawienia sztywności amortyzatorów dla trybów D i R
3.Wbudowany pilot kompatybilny z tłumikiem Ultera i pewnie wieloma innymi uniwersalnymi
4.Wyjścia sterujące dla tłumików/zaworów innych producentów lub podłączenia ichniego pilota (gdyby pracował w innym standardzie - niekoniecznie).
5.Może dodam też dla tych którzy nie zmieniają pokrętła DNA na DNAR a chcą Race dodać możliwość wymuszenia trybu Race przez jakąś sekwencję kręcenia trybem DNA.

To jest wersja dla aut z bistabilnym przełącznikiem DNAR. Wersja dla przełączników monostabilnych będzie zrobiona później
Uprzedzam pytania - sterowanie klapami ori wydechu w Quadrifoglio - będę myślał - albo będziecie ciągnąć kabel dodatkowy do komory silnika jak będzie zainteresowanie to zrobię odbiornik pilotów wkładany do komory silnika przy zaworze podciśnienia dla wydechu.

link do krótkiej prezentacji (przerwało nagranie bo Spotify się odpalił z Automate, już nie nagrywałem kolejnego):
https://photos.app.goo.gl/SX6X3p6SKANhT2ZUA

kiedy wersja do sprzedazy ? jestem zainteresowany

pospiesyzlem sie, bo to wersja na klape elektryczna. ale to z tym sobie poradze skoro sterujesz 12v ;)

Ostatnia edycja:
No i pięknie, wygląda na to że też będę zainteresowany, grzech nie skorzystać
A co z przełączaniem poprawnie trybu pracy amortyzatorów i kwesta osi ?

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

kiedy wersja do sprzedazy ? jestem zainteresowany

pospiesyzlem sie, bo to wersja na klape elektryczna. ale to z tym sobie poradze skoro sterujesz 12v

muszę wtyki/gniazda znaleźć (ceny, na kiedy dostępne - z komponentami tego typu to czasem 3mce trzeba czekać na dostawę złącza, inaczej max bardzo małe ilości), przemyśleć obudowę, wtedy będę w stanie zrobić wycenę i plan. Za tydzień powienienem być w stanie więcej powiedzieć.

jeszcze 100% nie zdecydowałem o sterowaniu, natomiast u Ciebie skoro masz pilota ręcznego typowego, zadziała ten z mojego zestawu. na pewno dodam jakieś wyjścia, muszę przemyśleć to jeszcze, pewnie kwestia tez firmwaru czy/w jakim zakresie będą programowalne. do dodgadania.

A co z przełączaniem poprawnie trybu pracy amortyzatorów i kwesta osi ?
jeśli nie korzystasz z trybu bardzo twardych w Race to sprawa prosta, mogę dodać ustawienie które będzie wymuszać tryb średni. gorzej jak chcesz bardzo twardy np na tor - w tym momencie najłatwiejsza i chyba najtańsza ścieżka to update firmwaru sterownika CSCM w Squadra Tunning na taki z Q (wysyłka) lub (chyba też zadziała) wymiana na sterownik z Q (z tego co tylko gdzieś spekulacje czytałem), no i w obu przypadkach pewnie proxi.

rozumiem że wersja bistabilna to taka, która zapamiętuje pozycję trybu po ponownym uruchomieniu silnika?

rozumiem że wersja bistabilna to taka, która zapamiętuje pozycję trybu po ponownym uruchomieniu silnika?

tak, właściwie powinienem napisać tri-stabilna + opcjonalne Race monostabilny, ale że nikt nie używa A a race nie ma większość to potocznie bistabilna haha
no i zapamiętuje mechanicznie, bo już coś tu ostatnio pisał ktoś z poliftem że u niego zapamietuje mimo że monostabilny.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] a jak sobie wyobrażasz sterowanie tym na którym trybie jak jest ustawiony zawór. Zastanawiam się bo niekoniecznie zawsze widziałbym D + otwarte klapy :)

coś się wymyśli :) no chyba że masz sugestię. oczywiście z pokrętła DNA - jakaś sekwencja zrobiona szybko?

[MENTION=79678]kozak[/MENTION], i jak zamontowałeś już wersję przedprodukcyjną? jakieś uwagi co do firmwaru. wiem, wiem, narazie brak przeprogramowywania pozycji klap, ale coś sie doda jak będzie jakiś feedback i znów grzebnę przy kodzie. sam tez zainstalowałem u siebie niedawno nową wersję, tylko cięzko testowac jak ja 99% to jeżdżę w D i na otwartych klapach - na siłę testuję, bo tak w real to tylko raz jak z rodziną w zeszły weekend pojechałem na Jurę - przełączyłem na N, wydech ucichł i żona nie marudziła ani że jej szyja z karku spada ani że za głośno haha

@ epsonix, Ty masz jeszcze wersję "przedprodukcyjną" ultera, czy testujesz na oficjalnej?

[MENTION=79678]kozak[/MENTION], i jak zamontowałeś już wersję przedprodukcyjną? jakieś uwagi co do firmwaru. wiem, wiem, narazie brak przeprogramowywania pozycji klap, ale coś sie doda jak będzie jakiś feedback i znów grzebnę przy kodzie. sam tez zainstalowałem u siebie niedawno nową wersję, tylko cięzko testowac jak ja 99% to jeżdżę w D i na otwartych klapach - na siłę testuję, bo tak w real to tylko raz jak z rodziną w zeszły weekend pojechałem na Jurę - przełączyłem na N, wydech ucichł i żona nie marudziła ani że jej szyja z karku spada ani że za głośno haha
Najprędzej w piątek założę i dam feedback.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

@ epsonix, Ty masz jeszcze wersję "przedprodukcyjną" ultera, czy testujesz na oficjalnej?
przedprodukcyjną, ale dodatkowo mam wpięty tez sparowany sam sterownik klap z finalnych - oba działają w tym samy standardzie

Najprędzej w piątek założę i dam feedback.
czekam. najgorsze są złączą (gniazda) pod to - nie mogę tego kupić ani w rozsądnych ilościach pod małą serię, ani za normalne pieniądze- 30zł netto to chyba dużo za 1szt a trzeba kupić 340szt...

Z tego co rozumiem prototyp jest skrojony pod Ultera, natomiast ja zdecydowałem się na wydech innego producenta również ze sterowaniem klapami poprzez pilota.

Jaka jest szansa na uniwersalne rozwiązanie? (lub jaka jest szansa, że te pilociki do sterownia klapami są podobne)

Prototyp zadziała z pilotami ze stałym kodem - tymi najpopularniejszymi. Kozak ma też swoje klapy i z tego co mi podesłał info o tym co siedzi w jego pilocie, to powinno zadziałać od razu. Muszę się zorientować jakie standardy pilotów są używane przez różnych producentów wydechów, zawsze można dodać nowy, tylko takie klapy/pilota musiałbym dostać na eksperymenty do siebie do biura gdyby był w innym standardzie.

Działa :) jedyne co, to powinno być tak że jeśli odpala się auto w D to od razu powinien pójść sygnał otworzyć klapy. A tak to trzeba dać N I znowu D.

Poza tym wsio ok:)
122.jpg

zaraz, tak to jest, o ile pamietam 4 sek po włączeniu zasilania jest wykrywany stan (kolejna 1sek) i wysłany sygnał pilotem (sprawdzę potem w kodzie jeszcze). może Twój odbiornik/przekaźnik nie reaguje przez parę sekund po włączeniu zasilania i trzeba mu dać więcej czasu? a może Twój odbiornik działa tak że jak był już przełączony na D w otwarte, to nowe naciśnięcie tego przycisku go znów zamyka? z tego co widzę to mam jeszcze inne radio ze sterownikiem klap, i tam np naciśnięcie włącza na stałe silnik klap a tylko duży opór (klapa do końca) powoduje że się wyłącza. może będzie potrzeba dodać różne warianty jako programowalne ustawienie tego urządzenia?

w międzyczasie zrób test taki: masz otwarte klapy, drugi raz z pilota swojego naciskasz otwarcie, daj znać czy zostaje czy zamyka.
drugi test zrób taki że swoim pilotem po włączeniu stacyjki naciskaj co sek przycisk i daj znać po ilu sekundach przełączy się klapa

zaraz, tak to jest, o ile pamietam 4 sek po włączeniu zasilania jest wykrywany stan (kolejna 1sek) i wysłany sygnał pilotem (sprawdzę potem w kodzie jeszcze). może Twój odbiornik/przekaźnik nie reaguje przez parę sekund po włączeniu zasilania i trzeba mu dać więcej czasu? a może Twój odbiornik działa tak że jak był już przełączony na D w otwarte, to nowe naciśnięcie tego przycisku go znów zamyka? z tego co widzę to mam jeszcze inne radio ze sterownikiem klap, i tam np naciśnięcie włącza na stałe silnik klap a tylko duży opór (klapa do końca) powoduje że się wyłącza. może będzie potrzeba dodać różne warianty jako programowalne ustawienie tego urządzenia?

w międzyczasie zrób test taki: masz otwarte klapy, drugi raz z pilota swojego naciskasz otwarcie, daj znać czy zostaje czy zamyka.
drugi test zrób taki że swoim pilotem po włączeniu stacyjki naciskaj co sek przycisk i daj znać po ilu sekundach przełączy się klapa
Wciskanie kolejny raz " otwórz" nie zamyka. A może za krótko czekałem. Sprawdzę jesscze raz i dam znać.

daj znać, mój odbiornik też parę sek potrzebuje, czas ustaliłem na większy niż z prób z ręcznym pilotem potrzebował. mógłbym po starcie dodać kolejne naciśnięcia np po paru sek (dlaczego nie co chwila przez pierwsze sekundy -np odbiornik montowany w sprzedawanych zestawach ultera się zatrzyma na drugim naciśnięciu, więc jakoś to musze rozwiązać uniwersalnie a żeby zgrabnie działało z każdym typem odbiornika)

No tak bo tam elektryczna jest. Ja mam elektrozawór podciśnieniowy.

Amortyzatory
Powrót