Nie kieruje się stereotypami. Ja odrzuciłem 2.0 ze względu na spalanie po pierwsze, po drugie nie podoba mi się założenie konstrukcyjne w którym do wymiany filtra MA musze zrzucić głowice. A, że ja tak mam że często wymieniam oleje i filtry (nawet kiedy "nie potrzeba") mnie zniechęciło. Nie rozumie tego rozwiązania konstrukcyjnego (taka sama bzdura, jak jeden klin slizgu w rozrządzie M271 mercedesa nie jest wykręcany i żeby ten jeden slizg wymienić trzeba zrzucic głowicę. Drugi obok jest wykręcany, żeby nie było). Co do ZF to sporo siedzę z kumplem mechanikiem na warszatcie (maniak bmw akurat) i twierdzi, że pożądna obsługa tej skrzyni to ok 2tys zł. Co 60tys km, to 4tyś na 120tys. Za tyle spokojnie zrobie dwumas i sprzęgło. Ale to nie o to chodzi. ZF jest wart wiekszych kosztów ze względu na prędkość i komfort. Do tego spalanie jest niższe. Moj wybór manuala jest subiektywny i nielogoczny. Jak napisałem, czysta fanaberia posiadania po ponad 10ciu latach manuala.
Dzwięk tego silnika jest dość szorstki. Moim zdaniem to kwestia ubogiego wyciszenia giulia. Ja się przyzwyczaiłem i wiele osób mówi mi że przesadzam i wcale nie jest taki głośny. Kwiestia kompromisów. Dla mnie diesel ma więcej zalet i świadomie akceptuje ta wadę (nie mam wyjścia po prostu przy moich przebiegach). Do giulia nie pasuje i przy 2,4 5 cylindrowym brzmi jak ducato. Ale mówić, że to dramat to lekka przesada. Choć konkurencja ma lepiej (ja jedymego diesla mialem cdi, które też były ganione za niską kulturę pracy więc może jestem wyrozumiały). Za to poza dzwiękiem kultura pracy jest bardzo dobra. Nie ma wibracji, elastyczność jest ok. CO do osiągów się nie wypowiadam. Po wirusie w cinsoft polemizowałbym ze stwierdzeniem, że to nie jedzie. To jest seryjnie jedno z najszybszych aut w tej klasie. Ale pewnie ktoś kto ma Q powie, że Veloce nie jedzie. Ja przewiozłem kumpla co ma 457KM bmw M3 (szatan samochód) i stwierdził, że fajnie idzie (jak na diesla).
Mimo wszystko, jak robiłbym 20tys km rocznie poważnie rozważałbym benzynę. Chociaż wspomniany dostęp do filtra MA i wysokie spalanie mnie trochę zniechęca. Czekam na hybrydę, to może być fajna alternatywa.