• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Planowany zakup Giulia

Miałbym jeszcze jedno pytanie o Giulie, chodzi mi dokładnie o oznakowanie modelu Veloce. Widzę że chyba wszystkie sztuki z USA nie mają emblematu na przednich błotnikach. Ale znalazłem też 2 sztuki z polskiego salonu bez tych emblematów, to jakaś partia była czy coś? Ktoś może się orientuje w temacie?

Inne pytanie to o "kolor" lamp (kloszy) przednich. Czy dobrze widzę że niektóre sztuki zwłaszcza 2016/2017 są jakby bielsze? Mają mniej czerni?

W USA nie ma czegoś takiego jak wersja Veloce, są Sport, Sport Ti i takie tam. co do PL, jest taka opcja (free) bez oznaczeń modelu, ale jak to w cennikach/katalogach nie wiadomo które znaczki znikają - może i boczne, choć sam nie spotkałem się osobiście z taką nigdy.

W USA nie ma czegoś takiego jak wersja Veloce, są Sport, Sport Ti i takie tam. co do PL, jest taka opcja (free) bez oznaczeń modelu, ale jak to w cennikach/katalogach nie wiadomo które znaczki znikają - może i boczne, choć sam nie spotkałem się osobiście z taką nigdy.

Towarzysze czy ktoś z was orientuję się czy w wersji velocer z dieslem jest możliwość wymiany konsoli środkowej tej z podłokietnikiem z wersji która nie ma nawiewu na taką wyposażoną w nawiewy tylnej kanapy?

wszystko się da, pytanie czego brakuje - nie słyszałem żeby ktoś rozkminiał/robił to na żadnym forum, ale nie sądzę żeby był to jakiś wielki problem tym bardziej że u nas nie ma 3 strefowej klimy

sprawa jest zapewne banalna jak w Giulietcie- brakuje w tunelu środowym odcinka kanału powietrznego i kratek wentylacyjnych tylnych. Wiem bo montowałem w Giulietcie.
edit- patrząc w Eper jest niemal identycznie jak w Julce- brakuje kawałka kanału powietrznego przed dźwignią zmiany biegów nr kat 50532745 ( nr 6). Wychodzi na to re że reszta kanałów od dźwigni zmiany biegów do tyłu jest w każdej wersji Julki
Żeby go założyć wcześniej trzeba wyjąć korek ( Nr 7), który zaślepia nawiew na tył oraz wymienić tylną ściankę w tunelu na wersję z nawiewami.
ABC.jpg

Ostatnia edycja:
sprawa jest zapewne banalna jak w Giulietcie- brakuje w tunelu środowym odcinka kanału powietrznego i kratek wentylacyjnych tylnych. Wiem bo montowałem w Giulietcie.
edit- patrząc w Eper jest niemal identycznie jak w Julce- brakuje kawałka kanału powietrznego przed dźwignią zmiany biegów nr kat 50532745 ( nr 6). Wychodzi na to re że reszta kanałów od dźwigni zmiany biegów do tyłu jest w każdej wersji Julki
Żeby go założyć wcześniej trzeba wyjąć korek ( Nr 7), który zaślepia nawiew na tył oraz wymienić tylną ściankę w tunelu na wersję z nawiewami.
Pokaż załącznik 271075

No właśnie też mi się tak wydaje, że to kwestia wymiany kawalka plastiki na ten element z nawiewami. Chyba czas decyzji już blisko. Na oku ten egzemplarz: https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulia-veloce-q4-ID6Dbxxy.html

Nie wiem czy to dobry wątek. Który salon w małopolsce, śląsku ewentualnie świętokrzyskim lub podkarpackim byście polecili do kupowania Giulii? Najlepiej jak najbliżej Krakowa w którym mieszkam ale jeśli różnica jest duża to mógłbym też podjechać dalej.

Moim zdaniem podejście do klienta u Zasady a w Autospektrum w Tarnowie nie bo a ziemia. A wiem coś o tym bo u Zasady ja i znajomi kupiliśmy 3 Giulie (w tym jedno Q) a ja i tak o wiele lepiej oceniam obsługę w Tarnowie.

W razie czego ze sprzedawcami u Zasady mam złapany kontakt, więc w razie czego mogę coś pomóc zagadać. W AS w sumie też :D

Moim zdaniem podejście do klienta u Zasady a w Autospektrum w Tarnowie nie bo a ziemia. A wiem coś o tym bo u Zasady ja i znajomi kupiliśmy 3 Giulie (w tym jedno Q) a ja i tak o wiele lepiej oceniam obsługę w Tarnowie.

W razie czego ze sprzedawcami u Zasady mam złapany kontakt, więc w razie czego mogę coś pomóc zagadać. W AS w sumie też :D

Dobrze wiedzieć. Jakbym miał brać następną Alfę to na pewno do Tarnowa zaglądne. W Zasadzie w Krakowie niektórzy sprzedawcy sprawiają że odechciewa Ci się niestety kupować samochód i nie traktują Cię poważnie. Możliwe, że zostałem tak potraktowany ze względu na mój wiek, ale tak czy siak nie powinno mieć to miejsca.

Dzwoniłem o 11 do Zasady żeby zapisać się na jazdę próbną i pan zaspanym głosem mówił, że musi sprawdzić kalendarz i oddzwoni. Do teraz nie oddzwonił.

Dzwoniłem o 11 do Zasady żeby zapisać się na jazdę próbną i pan zaspanym głosem mówił, że musi sprawdzić kalendarz i oddzwoni. Do teraz nie oddzwonił.

Ja jak kupowałem Alfę z placu w Opolu, to pojechałem najpierw do Zasady zapytać, czy nie da się pojeździć przed zakupem u kogoś innego bo sprawa pilna. Wystawili mi Stelvio w ciągu 10 minut.

Odradzam każdemu Zasadę w Krakowie - omijać szerokim łukiem. Na auto się napaliłem, ale po rozmowie z handlowcem chwilowo mi się odechciało, na szczęście nie na długo i ostatecznie kupiłem w Warszawie u Dukiewicza. Niestety niczego dobrego nie mogę też powiedzieć o ich serwisie w Krakowie - w dużym skrócie: wszelkie naprawy gwarancyjne trzeba było zgłaszać min. po 2 razy, bo ich po prostu nie usuwali i było tak za każdym razem. Druga sprawa - mam podejrzenia, że przeglądy okresowe także były wykonywane tylko "z grubsza". Wmawiano mi też nieprawdę, za co ostatecznie przepraszali, ale niesmak pozostał.

Odradzam każdemu Zasadę w Krakowie - omijać szerokim łukiem. Na auto się napaliłem, ale po rozmowie z handlowcem chwilowo mi się odechciało, na szczęście nie na długo i ostatecznie kupiłem w Warszawie u Dukiewicza. Niestety niczego dobrego nie mogę też powiedzieć o ich serwisie w Krakowie - w dużym skrócie: wszelkie naprawy gwarancyjne trzeba było zgłaszać min. po 2 razy, bo ich po prostu nie usuwali i było tak za każdym razem. Druga sprawa - mam podejrzenia, że przeglądy okresowe także były wykonywane tylko "z grubsza". Wmawiano mi też nieprawdę, za co ostatecznie przepraszali, ale niesmak pozostał.

Zupelnie sie nie zgadzam. Kupilem u nich swoja Giulie ponad 3 lata temu , serwisuje od tego momentu i nigdy nie mialem zadnego problemu. Zawsze wszystko sprawnie i na czas. Nigdy nie zglaszalem zadnej naprawy wiecej niz jeden raz (mialem dwie - wyciek plynu chlodzacego i klapka wlewu paliwa). Do tego zawsze dzwonili i pytali sie czy ok. Zawsze rowniez byla pyszna kawka. Z mojej strony bardzo polecam Zasade.

No i bądź tu człowieku mądry... Chciałem kupić Q, ale tak mnie zachęciliście jakością obsługi i serwisu, że żem zrezygnował.. hehe

Wracając do tematu polecanych salonów, to trzeba pamiętać, że za wrażenia ze spotkania w salonie odpowiadają konkretni ludzie i w tym samym salonie raz trafisz na totalnego ignoranta a następnym razem na sprzedawcę który nie oceniając Cię chce sprzedać oferowany produkt.
W moim przypadku, jako klienta który ostatecznie zamówił Stelvio Veloce, to mnie się najlepiej oglądało w Krakowie a negocjowało w Bydgoszczy.

Na horyzoncie pojawiły się fundusze, zastanawiam się nad zakupem Giulii QV, czy ktoś ma jakieś doświadczenia eksploatacyjne? Czy to drogie auto jeśli chodzi o eksploatacje? (pomijam zużycie paliwa). Jak z awaryjnością- czy ma jakieś szczególne bolączki? Warto kupować to auto?

Ile kosztują przeglądy okresowe w Veloce? Pierwszy i kolejne. Nie wiem czy warto myśleć o pakiecie serwisowym od leasingu.

bardzo zależy od ASO - mniej niż 500zł 15 i 30kkm za samo to co trzeba (olej, filtr, przegląd) w Bielsku-B, ale są i takie w Wwie gdzie prawie 2k liczą. ja tam jeszcze na 30kkm robiłem klocki przód (prawie zjechałem je), ozonowanie, wym filtra kabinowego to było więcej.

Amortyzatory
Powrót