[Giulia] Giulia i S60

Teddy Bear

Aktywny
Auto
Alfa 159 2.0 170 KM
Rozmawiałem ze znajomym, który rozważa zakup Giulii, jako pierwszej alfy w życiu:) Dokonał analizy rynku i został mu tylko jedno auto które także rozważa. Podobno od 3 miesięcy myśli i analizuje:)
Tym autem jest volvo S60, wersja R-design, 250 KM. Ewentualnie nieco tańsza opcja 190 KM. Konkurencją jest 200 KM Giulia Super. Przeznacza na zakup do 200 tys złotych i z konfiguratorów wychodzą mu mniej więcej ceny na takim poziomie, plus minus. Inne auta tej klasy odrzuca, wybierze Giulie albo to S60.
Moim zdaniem oba auta są porównywalne na tyle, że nie wiem co mu doradzić:) W lecie chce kupować. Nigdy dotąd nie miał volvo ani alfy. Może podrzucie jakieś argumenty za Giulią w zestawieniu z S60?

Konkurencją jest 200 KM Giulia Super. Przeznacza na zakup do 200 tys złotych i z konfiguratorów wychodzą mu mniej więcej ceny na takim poziomie, plus minus.

Za 200 tysięcy można wyrwać ładne Veloce ze stocku :)

Moim zdaniem oba auta są porównywalne na tyle, że nie wiem co mu doradzić W lecie chce kupować. Nigdy dotąd nie miał volvo ani alfy. Może podrzucie jakieś argumenty za Giulią?

A jakiego samochodu znajomy szuka? Ma jakieś preferencje, konieczne funkcje? Lubi jeździć czy tylko musi się przemieszczać?
Jeździł już oboma samochodami?

Ja moją Veloce pod zamówienie wyrwałem za 191k, więc w 200k powinien się zmieścić.

A jakiego samochodu znajomy szuka? Ma jakieś preferencje, konieczne funkcje? Lubi jeździć czy tylko musi się przemieszczać?
Jeździł już oboma samochodami?

Był na jazdach, jeszcze chyba w lutym.... Oba auta go zakręciły. Wybitnym kierowcą nie jest ale lubi jeździć, sporo lata w trasy.
On chce mieć fajnego i mocnego sedana, takiego, jakich niewiele na ulicach, no tak sobie wymyślił. W zimie kopał w ofertach i modelach, jeździł na jazdy, również min. nową insignią, peżotem 508, chyba mondeo, zdaje się że beemą trójką (ale on Niemca nie chce). No i mu wyszło: Gulia albo nowe S60. Potem przyszedł marzec i wiadomo co... no to teraz wraca do myślenia i latem chce kupić.
Veloce chyba nie brał pod uwagę natomiast konfigurował sobie wypas w Super, a w S60 robił konfiga na wersję r-design, w opcjach słabszej 190 KM i mocnej 250 KM.

Ostatnia edycja:
Ostateczna cena też z reguły jest całkiem inna niż w konfiguratorze, ja dostałem 18% rabatu, nie wiem jak w obecnej sytuacji, musiałby popytać.

Leżał 1,5 roku jeszcze bez GPF'a temu ich cisnęło żeby go sprzedać bo w następnym roku już nie mogli także długo się nie zastanawiałem :D
No to urwałeś jeszcze kilka tysi więcej ode mnie :-) Gratulacje. Ja brałem u Zasady w Krakowie zanim jeszcze weszła nowa norma spalania (zakup w sierpniu 2018).

Dla mnie podstawowa różnica: Volvo jest dla ludzi którzy absolutnie nie szukają przyjemności z jazdy, i jakichkolwiek wrażeń dynamicznych. Bardzo mi się podoba nowa stylistyka Volvo i przymierzałem się do kilku modeli V90XC, XC60, jechałem kilka razy S90. Auta są ładne, dobrze wyposażone, i niezbyt drogie. Dealerzy potrafią dać duży rabat. A dlaczego nie? Bo są ciężkie i ukłąd kierowniczy jest bez czucia - efekt to kompletny brak dynamiki. Tabletowa obsługa wszystkiego to utrudnienie. No i martwiały słabo znoszą upływ czasu, polecam jazde 3 -4 letnim egzemplarzem, to jednak nie jest jakość premium ;)

To zupełnie inne auta. Jak potrafi docenić klasyczny układ napędowy ( silnik wzdłużnie i napęd na tyl) to zdecydowanie giulia. Jak mu to nie robi różnicy to kwiestia co mu sie bardziej podoba wizualnie i w czym się lepiej czuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bo wolwem nie zrobi sobie tak:

Dla mnie podstawowa różnica: Volvo jest dla ludzi którzy absolutnie nie szukają przyjemności z jazdy, i jakichkolwiek wrażeń dynamicznych. Bardzo mi się podoba nowa stylistyka Volvo i przymierzałem się do kilku modeli V90XC, XC60, jechałem kilka razy S90. Auta są ładne, dobrze wyposażone, i niezbyt drogie. Dealerzy potrafią dać duży rabat. A dlaczego nie? Bo są ciężkie i ukłąd kierowniczy jest bez czucia - efekt to kompletny brak dynamiki. Tabletowa obsługa wszystkiego to utrudnienie. No i martwiały słabo znoszą upływ czasu, polecam jazde 3 -4 letnim egzemplarzem, to jednak nie jest jakość premium ;)

W pełni potwierdzam opinię powyżej, i tak Alfa to przyjemność z jazdy, natomiast Volvo to krążownik. I jeszcze te okropne tablety w środku w Volvo - to jakaś okropność, w słońcu to widać jedynie odciski palców, W Alfie kokpit to klasyka i wzór.

PS.
Szanowni Forumowicze, ktoś się pyta o różnice w samochodach a Wy przechwalacie się upustami - to nie ten wątek.

W pełni potwierdzam opinię powyżej, i tak Alfa to przyjemność z jazdy, natomiast Volvo to krążownik. I jeszcze te okropne tablety w środku w Volvo - to jakaś okropność, w słońcu to widać jedynie odciski palców, W Alfie kokpit to klasyka i wzór.

PS.
Szanowni Forumowicze, ktoś się pyta o różnice w samochodach a Wy przechwalacie się upustami - to nie ten wątek.
Ale cena zakupu też stanowi różnicę i to czasem podstawową dla kupującego. Informacja o tym, że można kupić ze stocku mocniejszą wersję 280 KM z Q4 i sportowymi fotelami do 200 tys. może być kluczowa dla osoby, która kieruje się na razie cennikiem i konfiguratorem i do tej pory nie brała tej wersji pod uwagę. P.S. Obaj mamy Veloce.

.

Tablety racja, połowa deski rozdzielczej to wielki tablet... Ale z tym krążownikiem bez dynamiki, czy to nie przesada? 250 KM w benzynie nie da sedanowi kopa??? To sedan wielkości Giulii.
No i w MY2020 Giulii też chyba powiększyli ekran i zrobili dotykowy...:(

W MY 2020 ekranu nie powiększyli ale niech się kolega przejedzie takim egzemplarzem Volvo ale np 2 -3 letnim - naprawdę się zdziwi jak szybko autko uległo degradacji - wszystko skrzypi, trzeszczy a materiały nie wytrzymują próby czasu. Współczesne Volvo ma wspólną ale ..nazwę z samochodami uważanymi jako solidne ina lata.

Ilość koni to nie wszystko. S60 ma zupełnie inna architekturę: napęd, inna skrzynię, jest zdaje się o ponad 100kg cięższe, a do tego rozkład masy zupełnie inny, jak to w fwd. Dynamiką będzie zapewne mocno odstawać od giulii nawet 200KM. Ale trzeba się przejechać, bo dla niektórych to będzie żadna różnica :)

Amortyzatory
Powrót