[Stelvio] Giulia/ Stelvio z USA- róznice względem EU.

Dareek

Aktywny
Auto
Stelvio 2024 Veloce
Ponieważ co chwile przewija się wątek dot. różnic Giulii i Stelvio z USA postanowiłem założyć nowy wątek, który opisuje różnice i tak po kolei- wspólnie dla obu modeli
1. Światła przednie- w USA świecą symetrycznie i mają obrysówki - do wymiany lub modyfikacji.
2. Brak w wersji USA seryjnego poziomowania lamp.
3. Lampy tylne- w USA kierunkowskaz jest czerwony i miga wraz ze światłami stop- do modyfikacji lub wymiany plus rozdzielenie sygnału.
4. systemy bezpieczeństwa- w USA poduszki kierowcy pasażera mają po 2 ładunki i są większej pojemności- Napinacze wer. USA również mają2 ładunki. Wersja USA ma poduszki kolanowe kierowcy pasażera.
5. Stelvio- wersja na USA 280 koni ma 3 chłodnice zamiast 4-rech.
6. licznik w milach - z poziomu menu da się przestawić na system metryczny.
7. Menu polskie i radio w częstotliwościach parzystych wymaga przeprogramowania i modyfikacji elektryki.
8. Gulia wersja USA- inna belka przednia zderzaka- nie wymaga styropianowego absorbera zderzaka.
9. funkcja "remote start"- zdalne odpalanie- tylko seryjne w wersji USA

jak coś ktoś chce dopisać proszę dokładać poszczególne punkty i please bez zbędnych komentarzy.

Ostatnia edycja:
10. Brak mocowania trójkąta ostrzegawczego na klapie bagażnika.
11. Płaskie zwierciadło lewego lusterka - zamiast asferycznego.
12. Inne podłączenie zamków centralnych w BCM. W przypadku zmiany rejonu na Polskę/Europę nie działa otwieranie drzwi kierowcy i klapki paliwa. Wymagane przerobienie "wiązki".

W mojej wersji MY 2018 trójkąt jest na swoim miejscu, więc to sianie paniki, auta jak by nie było do produkowane w Europie więc taki gadżet mają

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

11. Płaskie zwierciadło lewego lusterka - zamiast asferycznego.
12. Inne podłączenie zamków centralnych w BCM. W przypadku zmiany rejonu na Polskę/Europę nie działa otwieranie drzwi kierowcy i klapki paliwa. Wymagane przerobienie "wiązki".

nie zgodze sie z 10. u mnie jest trójkąt na klapie

W mojej wersji MY 2018 trójkąt jest na swoim miejscua
A w moim MY2019 nie ma. Zamiast mocowania trójkąta jest zaślepka. W ASO przy próbie zakupu trójkąta stwierdzono, że auto oryginalnie trójkąta nie miało. Może to kwestia stanu, na którego rynek auto było przeznaczone.

P.S. Wątek na giuliaforums o jankesach nie mających mocowania trójkąta w bagażniku. Wychodzi na to, że trójkąta i mocowania nie ma od MY2019 https://www.giuliaforums.com/threads/warning-triangle-under-trunk-lid.42682/

Ostatnia edycja:
13. W giulia w pasie przednim jest inna chłodnica olejowa niż w UE.

zależy od rocznika - o ile wiem zmiana była z rocznikiem 2018 w górę - są inaczej poprowadzone przewody do chłodnicy oleju.

tak samo są poprowadzone różnią się krućcem górnym, wejście jest od dołu lub boku wymiennika. W roczniki 16 , 17 miały różnie. Od połowy 17 tylko z boku .

14. Lampy tylnie- Jęsli ktoś zdecyduje się na wymianę lamp USA to musi wymienić również lampy w klapie , ponieważ lampy z USA różnią się odcieniem od UE.
15. Światła przednie 35W nie mają spryskiwaczy.
16. Dodatkowe przyciski , które możemy wykorzystaći jako pilot to bramy.

Ostatnia edycja:
Moja 08.2018 też ma zaślepkę zamiast trójkąta...

Lampy w USA są takie ładna krwisto czerwone a EU takie czerwono różowe :(

17.W EU niektóre mają radio cyfrowe DAB, w NAFTA satelitarne Sirrus
18.W EU wszystkie mają kamerę w szybie stąd LDW, i radar (stąd FCW), zatem w każdej łatwo dodaje się adaptacyjny tempomat ACC, w NAFTA jest dużo aut bez kamery/radaru (tu zaślepka), więc nie ma LDW/ACC ani możliowści dołożenia (są oczywiście wyjątki, jednak obecność wszetkiego (pakiet) lub niczego to 99%)
19.W USA dwustopniowe otwieranie drzwi (jest na to ustawienie w menu) - mogą się tylko otwierać drzwi kierowcy i klapka wlewu paliwa przy pierwszym otwarciu z kluczyka bądź złapaniu za klamkę drzwi kierowcy

20. Swiatła postojowe przy wył. silniku samoczynnie gasną po ok. 10min.
21. "żaglowanie" przy prędkosciach > 100km/ha

22. Auta USA maja założone na śrubach fotela kierowcy plastikowe ograniczniki :) w zasadzie nie wiadomo po co :)

20. Swiatła postojowe przy wył. silniku samoczynnie gasną po ok. 10min.
W instrukcji (USA) jest napisane co zrobić żeby zostawić włączone.

Parking Lights
With the ignition in the STOP position, turn the headlight switch to the
position to turn the parking lights on. All of the parking lights will turn on for
eight minutes, and opening the door activates an audible warning.
To leave only the lights on one side (right/left) illuminated, you must move
the multifunction lever (located on the left side of the steering wheel) to the
side that you want to remain on. With the parking lights on, the warning
light on the instrument panel will come on.

Jest tak jak pisze w instr. gasną po 8 min. Kierunkiem można wybrać stronę, która ma świecić, ale też gaśnie po 8 min.

23. Brak możliwości przejścia w tryb "N" po jednoczesnym podciągnięciu łopatek.
Orientujecie się, czy da się to dograć?

23. Brak możliwości przejścia w tryb "N" po jednoczesnym podciągnięciu łopatek.
Orientujecie się, czy da się to dograć?

na fb przewinął się temat, że da się to zrobić. Do tego także zmiana w każdym kierunku, typu z P do D czy z D do R.
mamy na forum takiego magika? Jestem zainteresowany.

Amortyzatory
Powrót