[Giulia] System DNA przestał działać

igijak

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.0 200KM
Czołem!

Wstęp:
Od kiedy jeżdżę swoją Giulią, czyli już od ponad roku, zawsze zauważałem, że pokrętło od systemu DNA jest lekko ciepłe (ale nie gorące, po prostu wyczuwalnie cieplejsze niż inne rzeczy obok). Czy Wy też w swoich Giuliach i Stelvio zwróciliście uwagę na coś podobnego?

Sytuacja obecna:
Wczoraj auto stało 2 godziny na parkingu w słońcu. Potem ruszyłem nim w trasę, ale za chwilę zauważyłem, że nie mogę zmienić trybu jazdy. System nie reagował na użycie pokrętła (na szczęście domyślnym ustawieniem jest N, więc nie było problemów z komfortowym podróżowaniem). Zauważyłem też, że na pokrętle w ogóle nie wyświetlają się literki D, N, A, a samo pokrętło jest gorące (gorące, czyli parzyło po dłuższym przytrzymaniu na nim palców). Pomyślałem, że może to po prostu wina upału, ale rok wcześniej we Włoszech nic takiego mi się nie zdarzyło.

Dziś rano, a noc była trochę chłodniejsza, wsiadłem do auta, żeby zobaczyć, czy coś się zmieniło. Niestety, pokrętło cały czas jest gorące, a system DNA nie działa.

Czy miał ktoś może podobną sytuację i może coś w temacie poradzić? Czy jedyną opcją jaka mi zostaje jest serwis?

Pozdrawiam

Było trochę przypadków awarii DNA, trzeba by poszukać, przełącznik do wymiany raczej, ale z tym grzaniem to chyba pierwszy raz

[MENTION=84597]igijak[/MENTION], na forum było trochę awarii DNA. U mnie pokrętło się nie grzało. Nie reagowało natomiast na próby zmiany trybu jazdy. Zniknęło też podświetlanie. Ostatecznie pokrętło zostało wymienione w ASO na gwarancji.
Słyszałem wielokrotnie natomiast, że w przypadku takim, jak mój, najczęściej wystarczy odłączyć akumulator. Nie próbowałem. Nie wiem też, jak byłoby w Twoim przypadku, przy dodatkowych objawach w postaci grzania.
W każdym razie z perspektywy czasu uważam, że warto spróbować odłączyć akumulator. Do wymiany pokrętła trzeba dość sporo rozebrać w konsoli środkowej - łatwo coś uszkodzić/porysować..

[MENTION=84597]igijak[/MENTION],
W każdym razie z perspektywy czasu uważam, że warto spróbować odłączyć akumulator.

Jeszcze mi się nie zdarzyło, więc nie wiem - czy po odłączeniu aku nie wyskakują jakieś błędy/coś jest nieaktywowane, przez co i tak będę się z tym musiał gdzieś udać?

Od kiedy jeżdżę swoją Giulią, czyli już od ponad roku, zawsze zauważałem, że pokrętło od systemu DNA jest lekko ciepłe (ale nie gorące, po prostu wyczuwalnie cieplejsze niż inne rzeczy obok). Czy Wy też w swoich Giuliach i Stelvio zwróciliście uwagę na coś podobnego?
tak te mają - nie raz zauważyłem w autach klientów

Wczoraj auto stało 2 godziny na parkingu w słońcu. Potem ruszyłem nim w trasę, ale za chwilę zauważyłem, że nie mogę zmienić trybu jazdy. System nie reagował na użycie pokrętła (na szczęście domyślnym ustawieniem jest N, więc nie było problemów z komfortowym podróżowaniem). Zauważyłem też, że na pokrętle w ogóle nie wyświetlają się literki D, N, A, a samo pokrętło jest gorące (gorące, czyli parzyło po dłuższym przytrzymaniu na nim palców). Pomyślałem, że może to po prostu wina upału, ale rok wcześniej we Włoszech nic takiego mi się nie zdarzyło.

Dziś rano, a noc była trochę chłodniejsza, wsiadłem do auta, żeby zobaczyć, czy coś się zmieniło. Niestety, pokrętło cały czas jest gorące, a system DNA nie działa.

Czy miał ktoś może podobną sytuację i może coś w temacie poradzić? Czy jedyną opcją jaka mi zostaje jest serwis?
jest o tym temat, pokrętło jest stale zasilane, więc nigdy się nie resetuje a widać wielu użytkownikom firmware potrafi się zawiesić. restart pokrętła - czyli odpięcie aku na chwilę (potem oczywiście procedura kręcenia kierą i drugi start silnika) ale z tego co widzę to sprawę też powinno załatwić wyjęcie na chwilę bezpiecznika F21 w skrzynce pod podłogą bagażnika.

Mozesz też jechać do ASO, albo zrobią to samo, albo Ci wymienią na nowy, z tym że nie wiadomo czy w nowych coś poprawili a jest ryzyko że partacze przy wymianie (zdejmowanie panelu tunelu) coś porysują/połamią/podziubią (bo często nie mają pojęcia jak to zrobić właściwie, dokumentacji/instrukcji też im się nie chce chyba czytać tylko na pałę robią - własne doświadczenie właśnie z wymianą ale pokrętła infotainmentu).

jest o tym temat

Przepraszam, że założyłem ten temat - nie mogłem po słowach kluczowych znaleźć odpowiedniego (choć może ten się komuś przyda w przyszłości). Jeżeli wiesz, jak wyszukać ten temat, czy możesz podesłać mi link? Być może nie powielę wtedy pytań, które już tam są?

restart pokrętła - czyli odpięcie aku na chwilę (potem oczywiście procedura kręcenia kierą i drugi start silnika)

Czy cała ta procedura jest gdzieś opisana dokładnie? Nie powiem, nie robiłem jeszcze czegoś takiego i nie chciałbym czegoś sknocić w nerwach. Czy po odłączeniu aku pojawiają się błędy?

z tego co widzę to sprawę też powinno załatwić wyjęcie na chwilę bezpiecznika F21 w skrzynce pod podłogą bagażnika.

Czy po takim manewrze też mogą pojawić się jakieś błędy, czy raczej nie?

wyszukuje się googlami z frazą site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio, forumowa wyszukiwarka jest do bani, ciężko nią cokolwiek wyszukać

procedura to start silnika, pokręcić max w lewo, max w prawo, na środek, chwilę silnik pochodzi (może pracować nierówno), będą też błędy AST i innych, brak trybu D, gasisz, po 10 sek znów odpal i powinno byc dobrze (jeśli nie to po paru kolejnych cyklach rozruchu/gaszenia silnika będzie dobrze).

Dzisiaj ponad 450 km i co pięć minut dotykanie pokrętła DNA i nic, jak było chłodne to tak do końca.

cieszyć się, brak problemów, Dynamic zostaje jeszcze za niedługo będzie device - pilot do wydechu z klapami pod ten stary typ

Przepraszam za dłuższy brak odzewu.
4 tygodnie temu zgłosiłem się do serwisu z usterką. Odłączyli całkiem przełącznik (przez miesiąc czasu jeździłem w trybie N) i zamówili nowe - z Włoch.
Dzisiaj wymiana potrwała ok. 2 godziny i znów mogę cieszyć się trybem dynamicznym.

a provowales odlaczac aku w celu resetu (non jak kazdy modulCAN jest zasilnany caly czas)

PS. 5mib temu wybudzili mnie z narkozy a ja juz na forum haha

0D056553-276E-49B7-B370-73626467C17F.jpeg8C695C89-798B-4885-AF11-D0DCB66BAAF7.jpeg

Miałem tak, Giulia stała 75 dni nieruszana. Po tym czasie wsiadam i nic. Ładuję akumulator i po naładowaniu (trybem agm) nie powrócił system DNA. W pokrętle (tryb oporowy nie skokowy) nie działa podświetlenie i nie można zmienić trybu jazdy. Doczytałem tutaj, że można pobudzić zawieszony system poprzez wyjęcie bezpiecznika f21. Tak zrobiłem, wszystko powróciło do działania. Umiejscowienie bezpiecznika przesyłam na obrazku. Puszka z bezpiecznikiem jest pod dywanikiem w podłodze bagażnika. :cool:

Amortyzatory
Powrót