[Giulia] Wypadanie zapłonu silnik 2.0 T giulia ,stelvio

U mnie też się pojawiało takie poszarpywanie na zimnym silniku. Obecnie mam przejechane ponad 70k km. Poszarpywanie z tego co pamiętam pojawiało się w chłodniejsze dni i przy przebiegu 10k - 20k km. Przez pierwsze 500m - do 1km auto szarpało nawet podczas bardzo delikatnej jazdy. Od długiego czasu tego nie ma. Moje podejrzenie - paliwo i jego jakość. Ale może zupełnie coś innego.

Olej, świece a finalnie multiair. Przy ok. 40 000 km pierwsze objawy a przy 70 000 km padł mi multiair.

Mam tak samo od ponad roku, delikatnie na zimnym przerywa, po zagrzaniu jest ok , auto jeździ bez zarzutu , przestałem się tym przejmować , przebieg 95 tkm jeżdżę już tak min 30 tkm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cześć, ja mam przejechane dopiero 3 tys. km (Stelvio 2.0, 200) i też się zdarza, że zatrzęsie budą na zimnym. Gdzieś już na forum był taki wątek. Ponoć ten typ tak ma. Na razie to olałem - jeżdżę / obserwuję :)

No nic, świece zmienię razem z olejem, zrobię płukankę i dodam AR9100 i będę obserwował. Mam tylko nadzieję, że to nie MA bo niezły bubel by wypuścili jakby przy takim przebiegu miał siadać. Rozumiem jego początki w 1.4 MA ale mineło już 10 lat więc powinno to zostać dopracowane. Poza tym FCA powinno się poczuwać do wymiany tego elementu nawet jak będzie po gwarancji tak jak kiedyś Mercedes robił z pompami SBS.

U mnie jest 65 tys, 10 tyś temu zmieniłem świece na chwilę pomogło teraz jest tak jak było, za 35 tyś będę zmieniać rozrząd i będę próbował go skorygować na zmiennych fazach rozrządu, tak jak się to robi w 1.4 w tedy auto lepiej jedzie i nie ma wypadania zapłonów

U mnie jest 65 tys, 10 tyś temu zmieniłem świece na chwilę pomogło teraz jest tak jak było, za 35 tyś będę zmieniać rozrząd i będę próbował go skorygować na zmiennych fazach rozrządu, tak jak się to robi w 1.4 w tedy auto lepiej jedzie i nie ma wypadania zapłonów

Rozrząd planujesz wymienić z jakiegoś powodu bo nigdy nie spotkałem się z interwałem wymian rozrządu dla tego silnika?

Rozrząd planujesz wymienić z jakiegoś powodu bo nigdy nie spotkałem się z interwałem wymian rozrządu dla tego silnika?

Podobnie jak z wymiana oleju w skrzyni czy dyfrach, wg producenta to nic nie trzeba wymieniać no chyba ze silnik czy skrzynie w konsekwencji

Czytajcie instrukcje tam jest odpowiedź na powyższe pytania.
cyt:
"Strefy niezakurzone: maksymalny zalecany przebieg to 100 000 km. Niezależnie od przebiegu pasek powinien być wymieniany co 5 lat. Strefy zakurzone i/lub
uciążliwa eksploatacja samochodu (chłodny klimat, użytkowanie głównie w mieście, długa praca silnika na biegu jałowym): maksymalny zalecany przebieg to
60 000 km. Niezależnie od przebiegu pasek powinien być wymieniany co 3 lata."

Owszem ale pasek alternatora a łańcuch rozrządu to nie to samo. Z łańcuchami znam szkole, że póki nie hałasują to się nie rusza chyba, że wyciągają się jak w thp czy tsi no to inna bajka ale w tym silniku nikt nie zgłaszał problemu wyciągniętego łańcucha. Stąd też moje pytanie, dlaczego planowana jest wymiana rozrządu przy przebiegu 100tkm

Pasek ? Przecież jest łańcuch w tych silnikach

Wyraźnie napisałem cytat, skrót cyt. Tak to jest opisane w instrukcji "Wymiana paska zębatego napędu rozrządu". Jednocześnie ciekaw jestem czy wiecie jak wygląda łańcuch rozrządu Giulii ?. (Ja widziałem przy wymianie).

Pewno dotyczy opis wersji z dieslem. W 2.0 masz łańcuch. Widziałem na YT jak wygląda, dosyc nietypowo z tymi zębami

Nie doszukujcie się spiskowych teorii to jest po prostu tłumaczenie. Tłumacze nie są inżynierami (a szkoda) i stąd biorą się takie "perełki". Potwierdzam ciekawą, nietypową (jak dla mnie) budowę łańcucha.

ciekawe jak chcesz zrobić tą korektę jak tam nie ma wariatora i po co wymieniać łańcuch. Łańcuch jest dwurzędowy dość delikatny.

Ma chłopak czas i pieniądze to niech wymienia łańcuch rozrządu i co 30 tyś... a kto bogatemu zabroni...

Tylko zanim przystąpicie do wymiany ustalcie z "fachofcem" co wymieniacie... bo wymieni pasek osprzętu a skazuje za wymianę łańcucha rozrządu ;)

Nie jestem znawcą tematu, ale czytając niektóre wątki ma się wrażenie, że to forum o FSO a nie o Alfie Romeo.

Witam

Czy ma ktoś może dostępny manual do wymiany świec w Stelvio?

20200921_190413.jpg

Dzisiaj wymieniałem świece po 40 000 km. Tak wypadały. Auto miało już sporadycznie wypadanie zapłonu na zimnym i lekko szarpało przy ruszaniu (też tylko na zimnym)

Amortyzatory
Powrót