• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wymiana rozrządu - Giulia

dk08012

Nowy
Auto
AR Giulia 2.2 ZF 8HP
Panowie, zbliżam się do terminu wymiany rozrządu w Giulii 2.2. Czy możecie polecić dobry serwis w Warszawie który podejmie się wymiany? Obecny przebieg to 83k km, zalecana wymiana do 100k lub 5 lat. (miesięcznie robię ok. 4k km także max 1-2 msc i wymiana)
Pytalem w Carserwisie - 2k brutto
Pytałem w Dukiewiczu - 3300 brutto

Jeśli macie też sugestie gdzie tego na pewno nie robić, to również proszę o informację.

Panowie, zbliżam się do terminu wymiany rozrządu w Giulii 2.2. Czy możecie polecić dobry serwis w Warszawie który podejmie się wymiany? Obecny przebieg to 83k km, zalecana wymiana do 100k lub 5 lat. (miesięcznie robię ok. 4k km także max 1-2 msc i wymiana)
Pytalem w Carserwisie - 2k brutto
Pytałem w Dukiewiczu - 3300 brutto

Jeśli macie też sugestie gdzie tego na pewno nie robić, to również proszę o informację.

Potwierdzam zdanie Kozaka, rób w ASO. Zawsze masz papier, cześci na 99 % oryginalne i procedura serwisowa . I narzedzia specjalne powinny byc tylko do tego i tego modelu.
Ja do tej pory ze swoim Mito, mimo ze juz niedługo bedzie 9 rok tego typu rzeczy robie w ASO, duperele typu klocki, klima poza ASO. I to sie sprawdza. I ze Stelvio tez tak jest/bedzie bo jeszcze ma gwarancje.

Zastanawiam sie skąd wynika taka róznica cenowa.. Dukiewicz twierdzi ze koszt samych czesci to 2000zł, a Carserwis twierdzi ze czesci to 1200zł :)

1200 zł. za pasek, rolkę prowadzącą i napinacz to bardzo dużo.
Chyba, że w komplecie jest jeszcze pompa ale to nadal sporo za dużo.
Problem jest taki, że ciągle nie ma tzw. zamienników.
Tzw., ponieważ te "oryginały" z ASO to obstawiam, że standardowy zestaw FIAT'a, czyli: teflonowy pasek Dayco i INA (rolka, napinacz).
Podobnie zamienników nie ma zawieszenie, pomimo, że wahacze są od TRW.
A cena takiego wahacza to 500 zł. za sztukę, przed rabatem a są 3 sztuki na stronę z przodu.
Giulia jest 5 rok na rynku i nadal nie ma zamienników, co naprawdę dziwi.

tak dla wskazania cen, jestem po wymianie rozrządu i paska osprzętu wraz z filtrem blow-by- 1800 zł robocizna+materiały ich. ASO Bielsko.

Różnice pomiędzy ASO potrafią być kosmiczne. Wczoraj kolega z firmy chciał umówić Skodę Fabię do ASO w naszym mieście - określili cenę usługi na ok. 2 tys. Za to samo w 3-mieście 1100 zł. Ciekawe.

Amortyzatory
Powrót