• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Terkotanie z silnika. 2.0 280 , prośba o posłuchanie.

Kacper_agh

Nowy
Auto
156 2.0 TS 1997
Koledzy proszę posłuchajcie dźwięku mojej alfy.
[video]https://photos.app.goo.gl/fuMPqYRKZgbQvo7r6[/video]

Przebieg 25 tys. Rocznik 18.

Na początku terkotanie było ciche, myślałem ze ten typ tak ma.
Ostatnio zrobiło się głośniejsze.
Niestety na filmie dźwięk jest bardzo wzmocniony jakoś i wydaje sie bardzo głośne, na zywo jest dużo bardziej ciche.

Jak widać pasek osprzętu jest zdjęty, wiec to raczej nic z dodatkowych akcesoriów.
Najgłośniej terkota przy lekkim dodaniu gazu . na wyższych obrotach pow 2,5 tys już cichnie.

Auto miało stłuczkę z przodu, wiec moja teoria jest taka ( znaczy mam taką nadzieje, że to to ) ze to koło pasowe wału , zostało uszkodzone po uderzeniu i może coś tam się rozwulkanizowało/pękło ?Jak się dokładnie popatrzy to może mieć takie minimalne bicie.
Chyba że alfy miały jakieś problemy z napinaczami rozrządu ? Czy coś np z łańcuchem ? ale przy takim przebiegu to już by mogło nastąpić? Bo przecież to chyba nie panewka ? ?

Czy ktoś wymieniał to koło główne? Jakie są koszty i czy tylko ASO czy może gdzieś się da dostać?
Auto z USA, wiec gwarancji nie ma, za ASO nie przepadam. Kogo polecacie w Krakowie lub okolicach do Giulii?
Co mogę jeszcze sprawdzić żebym nie wymieniał tak na ślepo ?
Jutro osłucham stetoskopem to może coś więcej usłyszę, samo koło to chyba sam ogarnę ?

Ostatnia edycja:
Chodzi jak maszyna do szycia...

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

koło pasowe zdejmiesz w 5 min, nowe w aso kosztuje ok 500 zł. Chyba mam gdzieś używane jak chcesz. Dźwięk nie jest fajny i może to być koło pompy oleju.

I te stukowe spalanie to normalne dla tego silnika?

Koło zdjąłem. Wiele nie widać bo zawulkanizowane wszystko, ale pęknięcia delikatne na gumie są. Ponadto w palcach pracuje, a tak chyba nie powinno być? jak się położy na stole to 2-3 mm bieżnia ruszą się na boki.
A przy odkręcaniu to bieżnia stała a koło można było 15 stopni przekręcić , wiec chyba jest pozrywane w środku.

Koło zamówiłem, czekam na dostawę. Okaże się po założeniu nowego czy moje podejrzenia są prawdziwe.
Czy ktoś wie może jakim momentem dokręcić koło ?

Natomiast ostatnio to forum mnie bardzo rozczarowuje, zadane jest konkretne pytanie, a 1 post na wiele jest na temat. W innych tematach to samo.
A najbardziej mnie rozbawiło to zeby nie pisać o usterkach bo potem ktoś przeczyta i będzie ze alfa jest awaryjna. no ręce opadają, czyli musimy tajną grupę założyć żeby o cokolwiek zapytać ?
A na forum będziemy pisać tylko o doborze dywaników?
A może trzeba zrobić dwie kategorie, 1 dla "prawdziwych: giuli z polskiego salonu, a drugą dla plebsu co ma samochód ze świata. Szkoda ze przy innych modelach nie ma takiego problemu. A auta sprowadzane z zachodu nie są tak samo walone jak te z USA? jeszcze gorzej to sprawdzić, bo nie ma carfaxa.

Koło zdjąłem. Wiele nie widać bo zawulkanizowane wszystko, ale pęknięcia delikatne na gumie są. Ponadto w palcach pracuje, a tak chyba nie powinno być? jak się położy na stole to 2-3 mm bieżnia ruszą się na boki.
A przy odkręcaniu to bieżnia stała a koło można było 15 stopni przekręcić , wiec chyba jest pozrywane w środku.

Koło zamówiłem, czekam na dostawę. Okaże się po założeniu nowego czy moje podejrzenia są prawdziwe.
Czy ktoś wie może jakim momentem dokręcić koło ?

Natomiast ostatnio to forum mnie bardzo rozczarowuje, zadane jest konkretne pytanie, a 1 post na wiele jest na temat. W innych tematach to samo.
A najbardziej mnie rozbawiło to zeby nie pisać o usterkach bo potem ktoś przeczyta i będzie ze alfa jest awaryjna. no ręce opadają, czyli musimy tajną grupę założyć żeby o cokolwiek zapytać ?
A na forum będziemy pisać tylko o doborze dywaników?
A może trzeba zrobić dwie kategorie, 1 dla "prawdziwych: giuli z polskiego salonu, a drugą dla plebsu co ma samochód ze świata. Szkoda ze przy innych modelach nie ma takiego problemu. A auta sprowadzane z zachodu nie są tak samo walone jak te z USA? jeszcze gorzej to sprawdzić, bo nie ma carfaxa.

Daj znać jak poszło

a dodając komentarz to jestes na forum od 2009 i nie zauwazyles ze 50% to pierdolenie (za przeproszeniem) nie na temat 15% to (a u mnie w innym modelu kiedyś...) 30% to utarczki i wyprawy personalne, 5% max to konkrety :)
czyli polaka życie w pigułce :)

w

Kiedyś tłumaczyłem klientom, którzy podpierali się wiedzą z forów, że czytać należy 1., góra 2. stronę. Ale chyba i to jest nieaktualne :)

Na tym kole nie ma czasami osłony ?

Jak robiłeś alfę po dzwonie nie miałeś czasem połamanej tej obudowy ?

Może jej nie miałeś od samego początku?

Takie moje skromne zdanie.

Alfa jest bardzo delikatna z przodu wystarczy lekkie popchnięcie chłodnic i zawór https://sklep.akuki.pl/Zawor-termostatyczny-pompa-Giulia-Stelvio-k68312761ad jest połamany.
Prawdopodobnie u Ciebie uderzenie było głębsze i uszkodziło koło pasowe. Zwróć uwagę na zawór czy jest cały

Ostatnia edycja:
Jak robiłeś alfę po dzwonie nie miałeś czasem połamanej tej obudowy ?

Może jej nie miałeś od samego początku?

Takie moje skromne zdanie.

Alfa jest bardzo delikatna z przodu wystarczy lekkie popchnięcie chłodnic i zawór https://sklep.akuki.pl/Zawor-termostatyczny-pompa-Giulia-Stelvio-k68312761ad jest połamany.
Prawdopodobnie u Ciebie uderzenie było głębsze i uszkodziło koło pasowe. Zwróć uwagę na zawór czy jest cały

Osłona jest i na niej nie widać za bardzo jakiś śladów. Ale jak to z plastikiem, może się wygiąć i odskoczyć. U mnie uderzenie poszło raczej dołem ale było lekkie, nawet poduszki się nie otworzyły.
Może coś złapało za pasek( albo przy uderzeniu nagle zatrzymało pasek i koło zadziałało jak bezpiecznik ) i jakieś obciążenie poszło większe, nie wiem, może u blacharza ktoś zahaczył o to koło, może być wiele hipotez.
Mam nadzieje ze jak założę nowe to będzie po problemie.
Dzięki za sugestie z termostatem, sprawdzę sobie, ale wycieków nie widać.

Dzisiaj wrzuciłem nowe koło. Niestety wymiana nie pomogła, znaczy kwestia jest bardzo dwuznaczna, bo na nowym kole terkotanie jest cichsze ( dokładnie te same obroty, taki sam dźwięk tylko ciszej ) , wiec jeśli to coś nie związanego z kołem i paskiem - to czemu dźwięk jest teraz cichszy ?
Jeśli nie miało by związku to powinno nić się nie zmienić.
Film na nowym kole :
[video]https://photos.app.goo.gl/PQb6d6DUVGymJh919[/video]

Wiec teraz zostaje ostawić auto do mechanika bo mi się pomysły skończyły, jeśli by to było coś z elektroniką, czy wtryskami czy czymś ze spalaniem w silniku, to by sytuacja się zmieniała jakoś czy zimny silnik czy ciepły, tutaj nie ma różnicy.
Chyba jest to problem z rozrządem, albo końcówka wału jest krzywa, w sumie końcówkę wału mógłbym zmierzyć czujnikiem czy nie ma bicia.
A rozrząd po 25 tys to byłoby bardzo dziwne, ale może nie ma związku z kolizja.

Mam już diagnozę Giulii. Tak jak myślałem i tak jak mówiliście, winna stukania jest zębatka pompy oleju. Z tym ze u mnie stukało na tyle, że wałek pompy oleju uległ wyrobieniu. Muszę więc wymienić pompę.

Pytanie czy komuś nie zalega nowa pompa? :) bo w starej cenie pompa kosztowała 1200 zł, a teraz poszło do góry znacznie.

Moja Giulia w końcu wróciła do żywych. Silnik pracuje pięknie i cicho. Trwało to długo ale w końcu się udało.
Niestety tak jak pisałem zmienili cenę pompy i teraz kosztuje ona niecałe 5 tys. zł.
U mnie śruba była luźna dość długo i koło wyrobiło wałek pompy.
Na szczęści udało się zregenerować wałek pompy ( w firmie zajmującej się regeneracją wałków rozrządu, poprzez napylenie metalu).
Wiec jest to ciasno dopasowane z nowym kołem. Choć takie pasowanie koła na wałku jest moim staniem dość dziwne i może sprawiać problemy. ( nie ma tam wpustu czy wieloklina, jest tylko spłaszczenie na wałku) .
Robiłem to w ASO w Krakowie na Zakopiance, polecam. Jeśli ktoś by kiedyś miał taki problem to będą już wiedzieli jak się za to zabrać.

Moja Giulia w końcu wróciła do żywych. Silnik pracuje pięknie i cicho. Trwało to długo ale w końcu się udało.
Niestety tak jak pisałem zmienili cenę pompy i teraz kosztuje ona niecałe 5 tys. zł.
U mnie śruba była luźna dość długo i koło wyrobiło wałek pompy.
Na szczęści udało się zregenerować wałek pompy ( w firmie zajmującej się regeneracją wałków rozrządu, poprzez napylenie metalu).
Wiec jest to ciasno dopasowane z nowym kołem. Choć takie pasowanie koła na wałku jest moim staniem dość dziwne i może sprawiać problemy. ( nie ma tam wpustu czy wieloklina, jest tylko spłaszczenie na wałku) .
Robiłem to w ASO w Krakowie na Zakopiance, polecam. Jeśli ktoś by kiedyś miał taki problem to będą już wiedzieli jak się za to zabrać.

Co do Twojej usterki mam dwa pytania. Do tej pompy sam dla siebie jak będę chciał sprawdzić, czy u mnie wszystko gra. Dostęp jest lepszy z góry czy osłonę silnika trzeba zdejmować? Masz może jakieś zdjęcie żeby był pewien, która to śruba?

po demontażu przedniego zderzaka i chłodnic dostęp jest bezproblemowy

ktoś w innym temacie robił zdjęcia jak to wygląda, ale nie pamiętam jaki to temat, chyba ten o stelvio.

Do sprawdzenia rozrządu lub pompy nie potrzeba kanału nie trzeba osłony zdejmować żadnych zderzaków ani chłodnicy, wystarczy wyjąć wentylator, pokrywę zaworów i przednią pokrywę rozrządu, oczywiście trzeba kupić nową uszczelkę pod pokrywę zaworów, pokrywa od rozrządu jest składana na silikon

dźwignia zaworu turbiny- TTTM

Amortyzatory
Powrót