[Giulia] Bagażnik dachowy

mdymel

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
Dobre pytanie, też się zastanawiam od dwóch miesięcy i nie mogę się zdecydować. Może faktycznie ktoś coś podpowie

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Znalazłem wątek o bagażnikach na alfaowner: https://www.alfaowner.com/threads/alfa-romeo-roof-bars.1167375/
i zapytałem "Ares QV" o te oryginalne. Odpowiedział, że są super i poleca, więc je wezmę - wyglądają dużo lepiej :)

Hi - they are great. Only been used a couple of times, but both times quick, easy and secure to fit, look good and being bespoke for the car, no niggles in fitting.

The lock is all covered with a plastic cover which tightens into place, screwing into the door frame (you'll see the threaded holes there already).

Not sure what a dynamometric lock is though?

I do recommend them though!

Czy ktoś ma może oryginalny bagażnik od Alfy? Jak się sprawuje?
Pokaż załącznik 272091

Zastanawiam się, czy brać ten, bo wygląda zdecydowanie najfajniej, czy lepiej jednak Thule:
https://www.e-bagazniki.pl/bagaznik...ki-thule-wingbar-edge-950-kit-5055,16128.html

Ten thule też nie wygląda źle, a podejrzewam, że może być troche lepszej jakości...

Moim zdaniem Giulia z jakimkolwiek bagażnikiem na dachu wygląda najdelikatniej pisząc słabo...
Ale wracając do tematu to ja z czystym sumieniem mogę polecić Thule, którego zasadniczą zaletą jest to, że możesz bagażnik użytkować z innym autem wymieniając jedynie "łapki". Mój obecny bagażnik ma już 11 lat i był kupiony pod kątem 159-ki. trzy lata temu dokupiłem jedynie "łapki" do Giulii za około 80 zł. Pomimo 11 lat użytkowania nadal się dobrze trzyma, a raczej go nie oszczędzam, ładuję 2 rowery i pudło ponad 500 litrów, czasami jakieś deski, kajak, materac, itp.
Mam belki prostokątne i hałas nie jest specjalnie dokuczliwy, więcej szumu robi pudło lub rowery.

Raz miałem oryginalny fiatowski bagażnik do Fiata Stilo, owszem względnie ładnie to wyglądało, ale kosztowało kupę kasy, a jak sprzedałem Stilo to kupujący nie był zainteresowany bagażnikiem pasującym tylko do jednego auta i dość długo czekałem aż trafi się chętny na jego zakup.

Natomiast pomijając stronę estetyczną, jeżeli chcesz wozić dużo sprzętu na dachu, to warto rozważyć taki model https://www.e-bagazniki.pl/bagaznik...amp-belki-wingbar-evo-127-kit-5055,13883.html, te kilkanaście centymetrów więcej na belce może mieć znaczenie ;-)

Ostatnia edycja:
No pewnie, że słabo, ale jakoś trzeba w góry z deskami dojechać ;) Albo z rowerami...
Ja też mam do 159 (akurat MontBlanc) i wygląda to strasznie - przez to, że stopy są osobno, całość jest strasznie wysoka. Dlatego teraz chciałem pójść jednak w oryginalne - wygląda to jednak lepiej ;)

Ja też mam do 159 (akurat MontBlanc) i wygląda to strasznie - przez to, że stopy są osobno, całość jest strasznie wysoka. Dlatego teraz chciałem pójść jednak w oryginalne - wygląda to jednak lepiej
A to na pewno!

Daj znać ile sprzętu dasz radę tam zapakować ;-)
Ja już narzekam trochę na brak miejsca w kufrze i na dachu i zaczynam rozważać montaż haku pod bagażnik na rowery...

Też polecam Thule. Kupiłem, używam i jestem bardzo zadowolony.
mogę polecić Thule, którego zasadniczą zaletą jest to, że możesz bagażnik użytkować z innym autem wymieniając jedynie "łapki".
Z tym akurat różnie bywa. Działa to w ten sposób tylko wtedy, gdy długość belek jest podobna. Ja miałem wcześniej kombi z relingami (rozstaw mniejszy, od szerokości dachu). Teraz mam sedana. Belki nie pasowały (były za krótkie) i musiałem kupić cały nowy bagażnik bazowy.

U mnie właśnie podobnie, bo z tego, co widzę, mont blanc do giuli stóp nie produkuje.

4788C947-3925-4A5D-8FE8-157BB98F1B19.jpgMam oryginalną bazę i jestem zadowolony wygląda ok
Mocowanie tez solidne, nie ma mowy żeby się coś ruszało lub żeby cos za mocno przykręcić i tym samym uszkodzić dach.
Polecam ...

Ostatnia edycja:
Mam taki bagażnik jak ten na górze ten taki z obłymi rogami. Uważam że jest ok, ja z uwagi że mam cały przód samochodu oklejony folią ochronną po belki bagażnika też podjechałem okleić ( przy oklejaniu trzeba tylko zwrócić uwagę żeby na dachu doszli aż za to takie zagięcie dachu, najlepiej przywieźć bagażnik i pokazać ponieważ u mnie musieli dwa razy robić). W zestawie jest klucz do dociśnięcia bagażnika z dynanometrem więc normalnie nie da się tego popsuć, chociaż trzeba uważać ja tylko zauważyłem że wokół miejsc gdzie się wkręca śruby lekko się uwypukliła blacha ale to jest minimalna zmiana. Ja do bagażnika dokupiłem szynę na rower od Thule i wszystko ze sobą bardzo dobrze współpracuje. Auto z tym bagażnikiem nie wygląda żle, mi się nawet podoba. Montaż jest łatwy, do tego elementy kontaktujące się z nadwoziem są pomalowane taką gumowatą, miększą farbą więc nawet bez oklejania powinno być ok. W zestawie też jest folia którą można przykleić pod elementy stykające się z nadwoziem tylko mają małą powierzchnię. Bagażnik jest zamykany na kluczyki. Do tego same belki są lekkie. Pierwszą instalację lepiej zrobić w 2 osoby ponieważ wtedy jest więcej kręcenia, aktualnie zakładam go sam jest to szybkie. Pozdrawiam :)

ja mam Thule. niestety montaż bagażnika na auto to konieczność - w maju z reguły montuję, na koniec sierpnia ściągam - tu jakiś wyjazd na dalszą wycieczkę rowerową, tu jakiś weekend ze znajomymi, w końcu wyjazd wakacyjny - nie chce mi się tego demontować w międzyczasie i psuć auta (potencjalne zarysowanie, wgniecenie itp). alternatywa to hak, trochę więcej kosztuje, z resztą miałem ze 150 już bazowy, zmieniłem tylko wkładki do stóp dla Giulii.

Tak to wyglądało na ori Veloce w 2018r bez rowerów/boxa:
20180614_145712.jpg
tak w 2019 po dołożeniu prgów z Q i akurat z boxem:
20190803_104954_HDR.jpg
a tak w 2020 po obniżeniu zawiasu bez boxa:
20200808_064712.jpg

Zastanawiam się czy da radę elektryka( w sensie rower) 23 kg na dachu wozić
Miał ktoś doświadczenia w tym temacie ?

Zastanawiam się czy da radę elektryka( w sensie rower) 23 kg na dachu wozić
Miał ktoś doświadczenia w tym temacie ?
Jednego pewnie da radę. Nośność dachu, to 50 kg, więc masz spory zapas na bagażnik bazowy plus przystawkę na rower.

Jednego pewnie da radę. Nośność dachu, to 50 kg, więc masz spory zapas na bagażnik bazowy plus przystawkę na rower.

Tylko dziękuję za ładowanie 25 kilowego roweru na dach. Przy cięższych rowerach raczej szedłbym w stronę haka.

Rozglądam się za bagażnikiem dachowym do Giuli i w zasadzie przed zamówieniem mam tylko jeden dylemat - Thule Wingbar Edge czy Wingbar Evo. Z jednej strony evo daje znacznie dłuższe belki, z drugiej "podobno" edge ma niższy profil. Właśnie - czy ktoś ma może wspomniane stopy Thule Edge 720500 i mógłby zmierzyć wysokość od dachu do belki ?

Znalazłem takie info
Evo - wysokość stopy 7105 - 9,5 cm;
Edge - wysokość stopy 7205 - 8,5 cm;
1cm to nie za wielka różnica, chyba, ze różnie mierzą. Podjadę pewnie do jakiegoś sklepu i obejrzę to na żywo

Ostatnia edycja:
Różnica w użytecznej długości belek jest jednak bardzo duża. Mając podobny dylemat i po obejrzeniu na żywo wziąłem Evo z tego powodu.
Z wysokością niestety nie pomogę.

Podbijamy stary temat.
Jak montowany jest bagażnik, do otworów gwintiwanych które widać po otwarciu drzwi na dachu?
Nie rysuje się dach, czy pękają uszczelki drzwi?
Podrzucie jakieś zdjęcia z montażu.
Jaką prędkość z boxem ma dachu? Max 140 trochę mało, czytałem gdzieś, że Thule zrobiło box dla Porsche do 180 chyba i to ma sens :) ale teraz nie mogę znaleźć. Jakie wasze doświadczenia?

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

używałem zestawu z Thule te stopy bodajże 754 oraz adaptery do Giulii 1419 (które podobno wycofali) - w otwory gwintowane wchodził trzpień. Generalnie mam porysowane miejsca pod stopami i już nie chcę tego więcej zakładać. na ten rok założyłem hak i kupiłem bagażnik na 3 rowery na hak. zestaw na dach leży na wszelki wypadek (mam też boxa Thule Motion 600) - tylko jakbym naprawdę potrzebował zabrać dużo rzeczy.

Co do prędkości, to zestaw na dachu gwiżdże szumi dużo bardziej niż na haku, tak że długa trasa jest tym bardziej męcząca. 180km/h nie ma sensu bo przy 120-140 w 2.0 auto pali ze 3l/100km więcej, czuć tez opór jak chcesz przyspieszyc.

Amortyzatory
Powrót