[Giulia] Dźwignia zmiany biegów AT - wymiana na poliftową

Trantor

Nowy
Auto
Była 159 jest Giulia 2.2d
Wymiana dźwigni automatu na polifową

Byłem dziś w ASO i oglądałem Julkę po lifcie. Dźwignia do automatu wygląda super. W naszych przedliftowych jest to ostre dziadostwo. Zapytałem, czy wymienią mi na poliftową ? Nie robią takich rzeczy. Pytanie do Was. Czy ktoś zrobił lub próbował wymiany ?

Ostatnia edycja:
Przyłączam się do pytania. Podejrzewam, że nie będzie problemu z samą wymianą - odniosłem wrażenie, że różnica jest tylko wizualna. Nowy selektor wygląda dużo lepiej od przedliftu. Właściwie to widziałem na zdjęciach kilka wersji: obszyty gładką skórą i perforowaną. Pewnie nie prędko pojawi się wśród używanych części na aukcjach. Wie ktoś ile kosztuje nowy?

wg starego ePera cena z VAT wynosiła w okolicach 415EUR za drążek

Według informacji z giuliaforums nowa dźwignia w starym aucie nie zadziała, będzie również błąd przy wykonywaniu PROXI.

może chociaż z nowej da się przełożyć same obudowy skoro elektronika czy firmwary się różnią?

ja myślę żeby u siebie i tak zrobić inaczej, dać do jakiegoś tapicera samochodowego który specjalizuje się w kierownicach/gałkach itp i obgadać temat co może zaproponować na obecnym drążku - zamiast tego czarnego plastiku widziałbym tam albo perforowaną skórę albo może alkantarę (mam na kierownicy) i do tego czerwoną nić (też mam), ale niekoniecznie ze zmianą kształtu główki drązka (choć nie wykluczam)

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION], świetny pomysł. Ciekawe, jak to wyjdzie :)

może chociaż z nowej da się przełożyć same obudowy skoro elektronika czy firmwary się różnią?

ja myślę żeby u siebie i tak zrobić inaczej, dać do jakiegoś tapicera samochodowego który specjalizuje się w kierownicach/gałkach itp i obgadać temat co może zaproponować na obecnym drążku - zamiast tego czarnego plastiku widziałbym tam albo perforowaną skórę albo może alkantarę (mam na kierownicy) i do tego czerwoną nić (też mam), ale niekoniecznie ze zmianą kształtu główki drązka (choć nie wykluczam)
Jedynym problemem będzie wykończenie przy guziku P i wyświetlaczu. Kiedyś obszywalem perforowana skóra i to niestety dość grube jest :/
Ciekaw jestem efekty, bo to co mamy to ...

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

ja myślałem o poprzycinaniu ori wkładki plastikowej czarnej i obszyciu tylko jej - czyli taki dość dyskretne ale już znacznie lepiej wyglądające niż to co mamy. może ktoś na forum ma speca który mógłby taką modyfikację wykonać , może miałby od razu iluśtam klientów z forum? ktoś zna odpowiedniego człowieka?

ja myślałem o poprzycinaniu ori wkładki plastikowej czarnej i obszyciu tylko jej - czyli taki dość dyskretne ale już znacznie lepiej wyglądające niż to co mamy. może ktoś na forum ma speca który mógłby taką modyfikację wykonać , może miałby od razu iluśtam klientów z forum? ktoś zna odpowiedniego człowieka?
Ja dzisiaj zająłem ramkę wokół "wyświetlacza". Po zdjęciu okazało się, że ona jest z gumowanego tworzywa. To nie jest zwykły chamski twardy plastik. Zdejmowalem z ciekawości, ale po zdjęciu przeszlifowałem papierem ściernym ostre krawędzie i odczucia są znacznie lepsze. Szczerze to plastik mi nie przeszkadza, jedynie ostre krawędzie mnie denerwowały.
Wydaje mi się, że nie da się tego estetycznie zrobić. Jet tam bardzo mało miejsca i zatrzaski dość "ciasne". Trzeba by taka ramkę zrobić na nowo, tylko cieńsza, bo ta jest dość grubą

Ostatnia edycja:
Nie rozumem tego. Czy doprawdy nikt kto w fabryce oglądał finalny produkt nie skapnal się, że ten drążek pasuje jak g... do twarogu? Zrobią g... popsują caly efekt wnętrza, a ty człowieku potem drutuj, żeby fabrykę uratować...

Nie nakręcajmy się, wg mnie nie jest tak źle ;) ale fakt w polifcie wygląda to super.

Jak ktoś jest fanem karbonu, to można by takie akcesorium nabyć. Ale fakt, przy wersji poliftowej, wygląda to słabo...
Tak samo jak i kierownica. Poliftowa jest super. Czy to jest kwestja plug in & play?2020_09_28_13_58_58_MoparStelvio_32_PL_srebro.indd.jpg

Widziałeś cenę tego karbonium -dramat; a według mnie kierownica przedliftowa jest lepsza ??????

Kwestia gustu. Mi nie pasuje ten materiał na dole + przy kciukach. Jakiś taki... materiał :)
I wolę grubsze kiery i taka jest poliftówka: gruba i relatywnie jednolita :)

Kierownica poliftowa świetnie wygląda na zdjęciach, a w rzewistości nie jest już tak piękna. Choć przyznam, że jest wciąż dużo ładniejsza niż przedliftowa.

Panowie,

A czy obszywał ktoś już kierownicę na własną rękę?
Pytam ponieważ za dwa dni będę właścicielem Giuli niestety ze zniszczoną kierownicą i będę chciał ją zrobić od nowa, z porządnej jakości skóry..., Zwróciłem uwagę, że kierownice mają dużo zakamarków, sporo części zszytych oddzielnie itp. Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? Zastanawiam się czy jeden kawałek skóry nie wyglądałby najkorzystniej...

Panowie,

A czy obszywał ktoś już kierownicę na własną rękę?
Pytam ponieważ za dwa dni będę właścicielem Giuli niestety ze zniszczoną kierownicą i będę chciał ją zrobić od nowa, z porządnej jakości skóry..., Zwróciłem uwagę, że kierownice mają dużo zakamarków, sporo części zszytych oddzielnie itp. Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? Zastanawiam się czy jeden kawałek skóry nie wyglądałby najkorzystniej...

Nie wiem czy nie lepiej w tym przypadku kupić jakąś używaną kierownicę z wtórnego - nawet z wersji Q z alcantarą jeśli się podoba

Nie wiem czy nie lepiej w tym przypadku kupić jakąś używaną kierownicę z wtórnego - nawet z wersji Q z alcantarą jeśli się podoba

To jest dobre pytanie..., tu zawsze mam dylemat między ceną a jakością i możliwością "zaprojektowania" według własnego pomysłu. Widząc jak w tym aucie wygląda kierownica czy podłokietnik po zaledwie 60 tyś km, zakup innej, używanej to jak skok z deszczu pod rynnę:).

...w moim aucie jest kierownica podgrzewana co trosze komplikuje i podraża zakup używanej w lepszym stanie.

Ja dzisiaj zająłem ramkę wokół "wyświetlacza". Po zdjęciu okazało się, że ona jest z gumowanego tworzywa. To nie jest zwykły chamski twardy plastik. Zdejmowalem z ciekawości, ale po zdjęciu przeszlifowałem papierem ściernym ostre krawędzie i odczucia są znacznie lepsze. Szczerze to plastik mi nie przeszkadza, jedynie ostre krawędzie mnie denerwowały.
Wydaje mi się, że nie da się tego estetycznie zrobić. Jet tam bardzo mało miejsca i zatrzaski dość "ciasne". Trzeba by taka ramkę zrobić na nowo, tylko cieńsza, bo ta jest dość grubą

Czy łatwo było zdjąć tą gumę wokół selektora dźwigni zmiany biegów. Po prostu podważyć i wyciągnąć ? Nic się nie urwie ? Myślę nad zdjęciem podszlifowaniem i może polakierowaniem czarnym lakierem fortepianowym lub srebrnym.

Pozdrawiam Darek

Czy łatwo było zdjąć tą gumę wokół selektora dźwigni zmiany biegów. Po prostu podważyć i wyciągnąć ? Nic się nie urwie ? Myślę nad zdjęciem podszlifowaniem i może polakierowaniem czarnym lakierem fortepianowym lub srebrnym.

Pozdrawiam Darek
Zdjąć łatwo, gorzej założyć :D
To jest gumowany plastik, moim zdaniem nie da się go lakierować, szlifowanie jest trudne, bo jest miękki i gumowany, piano Black niewykonalne

Amortyzatory
Powrót