Aktywny tempomat i rozpoznawanie znaków

mdymel

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
Witam,
Wg instrukcji, podczas jazdy na tempomacie, po rozpoznaniu znaku z ograniczeniem prędkości, system powinien zasugerować zmianę ustawienia tempomatu małą strzałką, którą akceptuje się kółkiem zmiany prędkości. Czy u Was to działa? U mnie rozpoznaje znaki, mrugają, jeśli przekroczę prędkość, ale nie sugeruje zmiany w tempomacie.

Witam,
Wg instrukcji, podczas jazdy na tempomacie, po rozpoznaniu znaku z ograniczeniem prędkości, system powinien zasugerować zmianę ustawienia tempomatu małą strzałką, którą akceptuje się kółkiem zmiany prędkości. Czy u Was to działa? U mnie rozpoznaje znaki, mrugają, jeśli przekroczę prędkość, ale nie sugeruje zmiany w tempomacie.

To tylko chyba w nowym aucie 2020r.

Witam,

Nie pamiętam jak to dokładnie działało, ale wydaje mi się, że aby pojawił się sugestia zmiany ustawionej prędkości musisz mieć ustawioną na tempomacie wyższą prędkość. Sprawdź to.

Sprawdź jeszcze w ustawieniach. O ile pamiętam są tam dwie opcje do odhaczenia, jedna włącza mruganie a druga coś jeszcze. Nie pamiętam co bo mam to wszystko wyłączone.

No właśnie wszystko przejrzałem i nie ma nic na ten temat - ani o aktywnym tempomacie. To, co mówisz to regulacja tolerancji przy mruganiu.

Witam,

zeby Ci sugerowalo zmiane na tempomacie musisz miec system ISC (Inteligent Speed Control), ktory jest tylko w pakiecie Asystent Kierowcy Plus. W pakiecie Asystent Kierowcy masz tylko rozpoznawanie znakow ale bez sugestii do ACC, ograniczenie bedzie migac dopoki manualnie nie dojedziesz do danej predkosci + ewentualny offset (max +10 kph).

No właście mam ten pakiet Plus. Jest aktywny tempomat, asystent jazdy w korku, na autostradzie - wszystko ładnie działa, oprócz ISC.

w takim razie zglos do ASO zeby Ci to aktywowali, jesli masz Asystenta Kierowcy Plus powinna sie Ci pojawiac w zakladce Driver Assistance opcja ISC jak tutaj: https://youtu.be/cIDvS5vuaao?t=33 pomiedzy Driver Attention Assist a Traffic Sign Recognition

swoja droga Ciekaw jestem czy da sie to aktywowac/retrofitowac jakims MESem dla samochodow ktore maja jedynie rozpoznawanie znakow albo nawet dla tych ktore go nie maja, jedynie aktywny tempomat. Pytanie czy samochod ma do rozpoznawania znakow jakis specjalny hardware, czy maja to wszystkie auta i trzeba tylko aktywowac (jak ACC w samochodach bez niego). Nie trzeba do tego dodatkowych przyciskow bo uzywa sie jedynie tych od tempomatu. Inna sprawa z HAS i TJA bo do nich jest dodatkowy przycisk na kierownicy. Ktos wie ? :)

Osobiscie posiadam tylko ACC i Lane Departure Warning, nie zeby mi jakos szczegolnie zalezalo na rozpoznawaniu znakow ale jakby sie to dalo wlaczyc ot tak to czemu nie, zawsze moznaby wylaczyc :P

Ostatnia edycja:
w takim razie zglos do ASO zeby Ci to aktywowali, jesli masz Asystenta Kierowcy Plus powinna sie Ci pojawiac w zakladce Driver Assistance opcja ISC jak tutaj: https://youtu.be/cIDvS5vuaao?t=33 pomiedzy Driver Attention Assist a Traffic Sign Recognition

Super! Dzieki bardzo. Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji, czy coś powinno być dodatkowo w ustawieniach.

swoja droga Ciekaw jestem czy da sie to aktywowac/retrofitowac jakims MESem dla samochodow ktore maja jedynie rozpoznawanie znakow albo nawet dla tych ktore go nie maja, jedynie aktywny tempomat. Pytanie czy samochod ma do rozpoznawania znakow jakis specjalny hardware, czy maja to wszystkie auta i trzeba tylko aktywowac (jak ACC w samochodach bez niego). Nie trzeba do tego dodatkowych przyciskow bo uzywa sie jedynie tych od tempomatu. Inna sprawa z HAS i TJA bo do nich jest dodatkowy przycisk na kierownicy. Ktos wie ? :)

Osobiscie posiadam tylko ACC i Lane Departure Warning, nie zeby mi jakos szczegolnie zalezalo na rozpoznawaniu znakow ale jakby sie to dalo wlaczyc ot tak to czemu nie, zawsze moznaby wylaczyc :P

Dołęczę do tematu...
Zajął się ktoś taką opcją?
Mam ACC i LDW w MY20. Kamera pewnie ta sama...

bylem na poczatku roku u kolegi [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] i probowalismy wlaczyc (pozdrawiam ;)) w menu sie pojawilo ale znakow nie chcialo rozpoznawac, prawdopodobnie jest gdzies glebiej zaszyte albo trzeba jeszcze cos wlaczyc dodatkowo, no idea. Bardzo mozliwe ze to tego trzeba miec nawigacje (lub aktywowany jakis jej modul) i system konfrontuje to co samochod "widzi" z tym co ma w nawigacji, jesli chodzi o ograniczenia predkosci

Ostatnia edycja:
Dzięki za info.
Daj znać jakby udało Ci się ogarnąć temat.

[MENTION=23389]method[/MENTION], również pozdrawiam :)

To ja tylko dodam, że u mnie problem rozwiązała aktualizacja softu - była kampania jakiś czas temu. Teraz wszystko działa jak należy - całkiem fajna opcja na autostradach.

To ja tylko dodam, że u mnie problem rozwiązała aktualizacja softu - była kampania jakiś czas temu. Teraz wszystko działa jak należy - całkiem fajna opcja na autostradach.

wiem że była kampania na ISC, ale myślałem że to poprawka działania, ona (ta funkcja) w ogóle wcześniej nie działała? jeśli tak to muszę odgrzebać logi z auta kolegi [MENTION=23389]method[/MENTION] (pozdrawiam), może jednak da sie to odblokować ale po updatcie (tylko pytanie czy wskoczy do auta bez ISC z fabryki, tu wątpliwość po update na ABS i retrofitach ACC z 1 generacji Giulii)

Amortyzatory
Powrót