• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zawór GFB DV+

Techno

Nowy
Auto
Giuletta Sprint, Giulia Veloce 2.0T Q4 LSD
Pomimo dziwnych opinie na forum dziś na własnej skórze/dupie przekonałem się o właściwościach wspomnianego zaworu. Po 4 miesiącach zawór dotarł do mnie bezpośrednio z AU, w sumie 15 minut pracy i był zamontowany.
Uważam że to jedna z ważniejszych modyfikacji, taki must have w tym silniku. Auto zrobiło się płynne i wogole nie jest zero-jedynkowe jak było wcześniej. Jazda i operowanie gazem jest w końcu płynne. Oczywiście nie jest to walenie momentem po plecach /nie ma cudów/ ale po wciśnięciu gazu od razu czuć że ciśnienie w coolerze jest obecne i pcha całe auto do przodu, to powoduje że jazda jest bardziej przewidywalna, płynniejsza i przyjemniejsza...
Największa /jedyna/ wada auta została wyeliminowania, polecam Panowie i Panie.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
145.jpg

Ostatnia edycja:
sory, ale w 15min nie da sie go wymienić :) chyba ze poszedles na zywiol i od razu caly w kubeł poleciał.
a co do dzialania, to ja takich zachwytow nie doswiadczylem... nie odczulem roznicy przed i po wymianie.

sory, ale w 15min nie da sie go wymienić :)
No dobra, w 20 min [emoji2957]
Filozofii raczej nie ma, najfajniejsze że jest poprawa performance'u

efekt placebo raczej, ten zawor sie wymienia jak chcesz wiecej dmuchac, mocniejsza sprezyna bedzie go trzymała zeby pod wplywem wiekszego cisnienia nie otiwerał sie i nie puszczal powietrza spowrotem w dolot. ale zeby byl polepszony performance w seryjnym aucie, nie sadze :)

Reakcja na gaz w moim aucie jest lepsza, jestem pewien że nie jest to efekt placebo.

Z tego co zrozumiałem przu opisie budowy i zasady działania tego zaworu to kolega nie ma placebo a opisuje stan faktyczny.

Jakby ktoś chciał zaoszczędzić czas i pieniądze to dajcie znać :) ogarnę te zaworki w 4-5 dni
Kontakt albo przez stronę z podpisu albo na PW.
Ewentualnie www.gofastbits.pl :) ale przekieruje Was i tak na ShopEFI.pl w poniedziałek dodam asortyment GFB na stronę z cenami - oczywiście alfaholicy są traktowani inaczej więc zalecam kontakt PW lub mail

Ostatnia edycja:
Nie zauważyłeś bo możliwe ,że masz inną technikę jazdy 0-1 [emoji38]
Dziwi mnie czemu fabryka takich zaworów nie stosuję. Czyżby chodziło o patent?

Pomimo dziwnych opinie na forum dziś na własnej skórze/dupie przekonałem się o właściwościach wspomnianego zaworu. Po 4 miesiącach zawór dotarł do mnie bezpośrednio z AU, w sumie 15 minut pracy i był zamontowany.
Uważam że to jedna z ważniejszych modyfikacji, taki must have w tym silniku. Auto zrobiło się płynne i wogole nie jest zero-jedynkowe jak było wcześniej. Jazda i operowanie gazem jest w końcu płynne. Oczywiście nie jest to walenie momentem po plecach /nie ma cudów/ ale po wciśnięciu gazu od razu czuć że ciśnienie w coolerze jest obecne i pcha całe auto do przodu, to powoduje że jazda jest bardziej przewidywalna, płynniejsza i przyjemniejsza...
Największa /jedyna/ wada auta została wyeliminowania, polecam Panowie i Panie.

145.jpg

Napisz ile taka przyjemność kosztuje.

Na eBay ok 600pln z wysyłka.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

U mnie zależnie od tego ile sztuk zamówienie naraz 560-580zł. Jak coś zapraszam do kontaktu

Napisałem swoją opinię bo uważam że warto zainwestować te kilka stówek.
Oczywiście dyskusje trochę jak na forum audio, porównywanie Altusów z Bowers & Wilkins, kwestia subtelności i gustu.
Mnie też zawór był potrzebny, auto momentalnie reaguje na gaz oczywiście nie kopnięciem w plecy ale czuć że w układzie dolotowym jest wyższe ciśnienie i auto jest chętne do jazdy bez poczucia opóźnienia.
Przykład, dojeżdżając do głównej drogi zdejmuje nogę z gazu, lekkie hamowanie, widzę że pusto naga na gaz i od razu odjeżdżamy ze skrzyżowania, płynnie, przyjemnie i bezpieczniej.

Jakim cudem wysze ciśnienie? Bajki opowiadasz. Ori zawór trzyma do ok 1.8b , później potrafi się otwierać i masz niedoladowanie. Ale nie w seryjnym aucie.
On ma za zadanie upuszczać nadmiar doładowania , jak cie limiter trzyma na 1.6b to ni chusteczkę ten zawór ci nie da więcej.
Jedyne co to może się szybciej otwierać zamykać i to tyle. Ale ciśnienia to on ci nie zwiększy.

Ostatnia edycja:
Ja opisuje obrazowo wrażenia, rozumiem że nie zmienisz zdania bo masz więcej postów i dawno temu już się zafiksowałes że ten zawór nic nie daje, itp itd
Rozumiem że u siebie wymontowałeś [emoji6]

Ciekawe ustrojstwo, jeśli ta część opisu to prawda:

This feature also improves on the factory system by opening the valve progressively in response to boost pressure, so it only opens as much as required to get the job done (the factory valve simply opens and shuts, it cannot partially open if boost pressure is low), resulting in better throttle response.

Na giuliaforums piszą że ciężko rozmontować oryginał bez połamania, wam się udało?

Co ty, stary idzie w kubeł. Tłoczek się łamie , to plastik.
A ja go mam , bo mam dużo większe doladowanie niż seryjnie i seryjny dv nie trzyma i upuszcza w dolot.

Gościowi z Madness Autoworks na YT się udało, ale podważał delikatnie i mozolnie (chociaż ciekawe ile wcześniejszych prób się nie powiodło)

Chętnie bym to przetestował, ale trochę mnie zniechęca bardzo prawdopodobny brak możliwości (bezkosztowego) powrotu do stock.

Gościowi z Madness Autoworks na YT się udało, ale podważał delikatnie i mozolnie (chociaż ciekawe ile wcześniejszych prób się nie powiodło)

Chętnie bym to przetestował, ale trochę mnie zniechęca bardzo prawdopodobny brak możliwości (bezkosztowego) powrotu do stock.
Ja próbowałem podważać, ale tam jest mega twardy plastik i od razu pęka. Jak coś to mam zapasowy [emoji6]

Na YT to wyglądało fajnie ale pomimo delikatnych prób też swój lekko ukruszylem, faktycznie droga w jedną stronę

Amortyzatory
Powrót