• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Ze wstecznego możesz na D wrzucić łopatką, bez sięgania do lewarka. Plus ja często hamuję silnikiem redukując bieg po biegu łopatką.

Czy da się gdzieś ustawić, żeby lusterka boczne nie składały się same z każdym razem, tylko przyciskiem kiedy tego chcę?

Czy da się gdzieś ustawić, żeby lusterka boczne nie składały się same z każdym razem, tylko przyciskiem kiedy tego chcę?

Nie. Jedyny sposób jaki znamy (oprócz grzebania kompem w proxy bo chyba się da) to zamknąć auto przyciskiem z wewnątrz i nie zamykać kluczykiem/keylessem. Wtedy lusterka się nie składają.

Jakoś to przeżyję, choć mnie to denerwuje. Na szczęście to jak dotąd jedyna rzecz, którą chciałem ustawić i się nie dało.

Ze wstecznego możesz na D wrzucić łopatką, bez sięgania do lewarka. Plus ja często hamuję silnikiem redukując bieg po biegu łopatką.

U mnie łopatką nie przełącze z R na D, ani na N - może inne oprogramowanie (moja jest z USA). Jeżeli chodzi o hamowanie biegami, to owszem, biegi idą w dół, obroty silnika wzrastają, ale efekt hamowania biegami jest mizerny. Mam wrażenie, że MA przy zbijaniu biegów zawory ssące otwiera i silnik nie stawia wyraźnego oporu.

To widać po spalaniu czy pokazuje zero czy nie, moja hamuje silnikiem w N i D a w A żegluje, nowe żeglują chyba w każdym trybie jeśli dobrze pamiętam.

U mnie w instrukcji jest, że funkcja coasting działa w trybach N i A, ale jeszcze nie testowałem.

ja prdl, to już żeglowanie jest i w trybie N? Co aktualizacja to coś spier... i nie chodzi mi o alfę tylko tych ekoterrorystów i ich naciski

Tak w my2020 żeglowanie jest też w N.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

Jeżdżąc Alfą, żeglowanie? Nie znam.

Witam, nietypowe pytanie
z czego zrobione są końcówki wydechu w Giuli Q?
Zwykły metal, nierdzewka, chromowany, czy jakiś metal z warstwą ochronną?
Pytam bo nie wiem czym to czyścić, a są dosłownie czarne.

Cześć, czy ktoś może orientuje się jaki rozmiar klucza typu torx zewnętrzny ( bo chyba taki jest) jest potrzebny do odkręcenia dolnego mocowania amortyzatora tył giulia. coś mi tam puka po prawej dziwny odgłos jakby uderzania o te osłony podwozia, nie metaliczny. stacja kontroli wytrzęsła auto na wszelkie sposoby i nie znaleźli. powiedzieli że nic co zagraża bezpieczeństwu natomiast mnie to wk..wia solidnie, sam patrzyłem na kanale na jakieś luźne mocowania ale nie znalazłem, stukanie na poprzecznych nierównościach prawy tył.

Jeżdżąc Alfą, żeglowanie? Nie znam.

Jak nie żartujesz, to dopowiem (moze ktoś jeszcze nie wie). " Żeglowanie" to inaczej jazda, jak na luzie w skrzyni manualnej. W moim przypadku rozpoczęcie żeglowanie jest dostępne tylko w trybie A, prędkość>100 i koniecznie 8 bieg. Jak nie hamuję lub mocno nie skrecam, to luzem jedzie aż prędkość spadnie do ok. 60 -70km/ha. Jazdę "na luzie" rozpoznać można po chwilowym zużyciu paliwa, na wyświetlaczu pokazuje ok. 2l. a nie "0" jak silnik hamuje.

[MENTION=114]Belfer[/MENTION] [MENTION=3821]marek230482[/MENTION]

Chciałbym się przychylić do kilkukrotnej sugestii [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], aby ten temat zamknąć. Niestety nie działa tak jak byśmy tego chcieli, często pytania przeradzają się w dłuższe dyskusje. A samo forum nie jest najlepsze w prowadzeniu wielowątkowej dyskusji w jednym temacie.

Obecnie mamy na tapecie żeglowanie, czyszczenie końcówek, dobieranie się do amortyzatorów, używanie łopatek... A strach pomyśleć ile postów pozostało bez odpowiedzi bo zagubiły się gdzieś pomiędzy innymi pytaniami i dyskusjami.

W pełni się zgadzam. Proszę o podpinanie się do istniejących wątków tematycznie lub zakładanie nowych w przypadku nowych problemów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót