[Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.

Lober

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium
Myślę, że brakuje takiego tematu i może pozwoli to zachować trochę porządku.

Mam Giulie Veloce prod. 2019, w opcjach oświetlenia jest pozycja "podświetlenie progu" w zakresie "wył", oraz skala 1-5. Niezależnie od tego co ustawię, nic się nie zmienia. Czy to jakaś "martwa" funkcja, która jest aktywna pomimo braku jakiegoś elementu wyposażenia?

Myślę, że brakuje takiego tematu i może pozwoli to zachować trochę porządku.

Mam Giulie Veloce prod. 2019, w opcjach oświetlenia jest pozycja "podświetlenie progu" w zakresie "wył", oraz skala 1-5. Niezależnie od tego co ustawię, nic się nie zmienia. Czy to jakaś "martwa" funkcja, która jest aktywna pomimo braku jakiegoś elementu wyposażenia?

Zmienia się ale subtelnie izauważysz to tylko w nocy i najlepiej przygaś sobie oświetlenie zegarów to wtedy będzie łatwiej to zobaczyć

Tak jak pisze kolega [MENTION=75332]murder[/MENTION], funkcja działa i najlepiej widać to jak będziesz zmieniał w zakresie 1-5 patrząc się na podświetlenie we wnętrzu pojazdu np. w schowkach bocznych lub pod nogami. Zmienia się od takiego dość intensywnego do dyskretnego.

Dziękuję, sprawdzę w garażu. Myślałem, że to dotyczy tej lampki u dołu drzwi albo nie wiem... u niektórych widziałem świecące logo Alfa Romeo na progu. Czyli chodzi o podświetlenie schowków w drzwiach oraz podłogi kierowcy i pasażera?

Dziękuję, sprawdzę w garażu. Myślałem, że to dotyczy tej lampki u dołu drzwi albo nie wiem... u niektórych widziałem świecące logo Alfa Romeo na progu. Czyli chodzi o podświetlenie schowków w drzwiach oraz podłogi kierowcy i pasażera?

Dotyczy to również oświetlenia przy otwartych drzwiach (tej lampki od dołu drzwi) tyle, że zmiana jest widoczna jak się ją obserwuje w nocy.

Tak, oni to idiotycznie przetlumaczyli z tym progiem. Zmień sobie na chwilę język na angielski i wtedy stanie się to bardziej czytelne ;)

Gentleman's
Giulia Veloce 2019
Którą cyferkę ustawić aby światła dzienne,
jak najpóźniej przełączały się na xenon?
1- ka, czy 3- ka?
Thx.

1 = czułość minimalna, 3 = czułość maxymalna.
Przy czułości "3" światła zewnętrze szybciej powinny się zaświecić po zmierzchu.

W instrukcji opis/tłumaczenie jest niezrozumiałe a różnica między 1 i 3 jest w praktyce bardzo niewielka. Niemniej jednak z testowania ustawień wychodzi tak jak mówi [MENTION=83701]Stacho[/MENTION]. Z drugiej strony gdzieś tu na forum widziałem jak ktoś twierdził, że w polifcie (MY2020) jest odwrotnie...

[MENTION=75332]murder[/MENTION], [MENTION=83701]Stacho[/MENTION], sprawdziłem! Rzeczywiście poziom oświetlenia wnęk schowków i podłogi się zmienia. Przełączyłem język na angielski, bo nie tylko to było przetłumaczone na polski przez wczesną wersję google translate :D
[MENTION=33691]Grzechu[/MENTION], ponoć poziom pierwszy "1." t najniższa czułość- czyli późniejsze przełączenie z dziennych na mijania. Musi się zrobić ciemniej niż na poziomie 3. Nie mniej w ogóle z tego nie korzystam, bo czujnik w mojej ocenie jest i tak za czuły. W garażu światła zawsze się włączą, na zewnątrz zdecydowanie za wcześnie, albo przy deszczu w ogóle. Także niestety automat świateł jest bezużyteczny, chyba, że często jeździsz przez tunele i nie żal Ci palników ksenonowych i przetwornic, które włączają się na krótki okres czasu, co jest zdecydowanie niewskazane i szkodliwe.

Też staram się nie korzystać z automatu. Tyle, że przy ustawieniu świateł na "0" na pokrętle, świecą się przednie dzienne razem z tylnymi pozycyjnymi, co mi nie odpowiada. Wolałbym, żeby tylne w dzień się nie świeciły. Niestety nie mogę tego wyłączyć w pozycji "0". Natomiast jeśli włączę automat (pierwsza pozycja w prawo na pokrętle) i jest widno, to świecą się tylko przednie dzienne. Takie to pokręcone. Automatu unikam, bo potrafi się nawet włączyć w dzień, pod wiatą, na stacji benzynowej (pomimo ustawienie nr 1 w menu takie to czułe).

[MENTION=74950]Lober[/MENTION], [MENTION=29090]daras[/MENTION] wszystko prawda tylko jest jedno małe ale - w Stelvio nie ma pozycji 0 jak macie w Giulii. Więc pozostaje jeździć na stałe na odpalonych ksenonach albo w pogodny dzień wyjeżdżać/wjeżdżać z/do garażu trzymając pokrętło na pozycyjnych, takie akrobacje... Odpuszczenie pokrętła powoduje samoczynny powrót na automat i odpalenie ksenonów w garażu. Tak samo gdy wywołasz pozycyjne przed odpaleniem, puścisz pokrętło i odpalisz silnik.

Ostatnia edycja:
Z drugiej strony gdzieś tu na forum widziałem jak ktoś twierdził, że w polifcie (MY2020) jest odwrotnie...

Sprawdziłem w obu instrukcjach tj w tej dla rocznika 2019 i w tej na MY2020 i w obydwu jest tak samo, poniżej cytat z instrukcji str. nr 27 dla rocznika 2019 i str. nr 28 dla roczników 2020:

FUNKCJA AUTO (Czujnik zmierzchu) ...Możliwa jest regulacja czułości czujnika zmierzchu w 3 poziomach: poziom 1 = czułość minimalna, poziom 2 = czułość średnia, poziom 3 = czułość maksymalna. Im większa jest ustawiona czułość, tym mniejsza jest ilość światła zewnętrznego wymaganego do sterowania zaświecaniem świateł zewnętrznych (np. przy ustawieniu na poziomie 3 po zmierzchu światła zewnętrzne szybciej zaświecają się niż w przypadku poziomu 1 i 2).

Faktycznie, automatyczne włączanie się świateł po wjeździe do garażu jest irytujące - no ale coś za coś...

No ale panowie chyba każdy wie jak działa czujnik zmierzchu. Jest ciemno zapala, jest jasno wyłącza. To jak miałby rozpoznawać że garaż to nie, no bez jaj. Ok przydałaby się aktywacja połączona z wycieraczkami, ale tego nie ma.

Wiadomo jak działa czujnik.
Tylko jeśli w trybie auto, światła mijania włączają się w jasno oświetlonym garażu, pod wysoką wiatą na Lotosie albo po wjechaniu do lasu, tzn., że czujnik jest bardzo czuły, pomimo ustawienia na 1.
To taki trochę irytujący drobiazg w naprawdę doskonałym aucie.

Tylko jeśli w trybie auto, światła mijania włączają się w jasno oświetlonym garażu, pod wysoką wiatą na Lotosie albo po wjechaniu do lasu
Ja mam ustawioną czułość na 3 i zapalają się jak jest naprawdę raczej już ciemno. Co do lasu to naprawdę jakieś tunele drzew. Nie zauważyłem takiej czułości, tym bardziej jak mówię że mam na 3

Witam,

Stelvio 17" 2.0 280, czy spotkał się już ktoś z " brzęczeniem", stukaniem z pasa bezpieczeństwa przy fotelu kierowcy?

Problem jest niezwykle irytujący nawet dla cierpliwej osoby... ( :

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Też staram się nie korzystać z automatu. Tyle, że przy ustawieniu świateł na "0" na pokrętle, świecą się przednie dzienne razem z tylnymi pozycyjnymi, co mi nie odpowiada. Wolałbym, żeby tylne w dzień się nie świeciły. Niestety nie mogę tego wyłączyć w pozycji "0". Natomiast jeśli włączę automat (pierwsza pozycja w prawo na pokrętle) i jest widno, to świecą się tylko przednie dzienne. Takie to pokręcone. Automatu unikam, bo potrafi się nawet włączyć w dzień, pod wiatą, na stacji benzynowej (pomimo ustawienie nr 1 w menu takie to czułe).

No i co tego, że się potrafi włączyć w dzień, pod wiatą...?

Mam u siebie, bardziej takie ciche klikanie niż brzęczenie. Nie zawsze występuje.

No i co tego, że się potrafi włączyć w dzień, pod wiatą...?

Ano to, że niektórzy chcieliby dbać o trwałość takich elementów jak palniki ksenonowe czy przetwornice. Gdyby to były ledy to by pewnie wszystkim latało jak często i na jak krótko się załączają.
I problemem nie jest tu oczywista zasada działania czujnika zmierzchu tylko to, że w Stelvio jesteśmy skazani na automatyczne światła. Dlaczego Alfa wyposaża Giulię w przełącznik świateł z pozycją 0 a Stelvio w pełen automat?? Znacie jeszcze jakąś markę/model z takim rozwiązaniem? Pomijam oczywiście wersje "skandynawskie" gdzie często na stałe są światła mijania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót