Użyłem daleko idącego skrótu myślowego, chodzi mi o system w samochodzie. Łudziłem się, że skoro w Jeepie Renegade jest to możliwe, to w Giulii też.
Użyłem daleko idącego skrótu myślowego, chodzi mi o system w samochodzie. Łudziłem się, że skoro w Jeepie Renegade jest to możliwe, to w Giulii też.
obawiam się że do dyspozycji masz tylko:
- wykupienie usługi Alfa Connect z instalacją modułu w aucie - wówczas sprawdzenie z poziomu aplikacji mobilnej lub w przeglądarce po zalogowaniu
- podpięcie laptopa i sprawdzenie w MultiECUscan
- wpięcie do gniazdka zapalniczki miernika/testera aku
Mam Alfa Connect. Aktualizacja tego ustrojstwa... bez komentarza. Od początku grudnia to zgłaszałem. Nie chcę sobie psuć przyjemności posiadania nowego samochodu![]()
Cześć,
Czy ktoś już może uzupełniał odprysk metodą SSR (missano blue), jest sens się w to bawić? Wczoraj w drodze z Bielska do Katowic dostałem paroma kamyczkami i jeden uszkodził rant klapy, a inny spowodował odprysk w szybie. Swoją drogą już raz szybę w Stelvio wymieniałem z powodu odprysku, co jest o tyle dla mnie dziwne, że przez poprzednie 20lat mojego jeżdżenia nie zdarzyło mi się to wcale - delikatne te szyby w Alfach.
Cześć. Nie mogę znaleźć już na tym forum (megadużo wątków i słaba wyszukiwarka) tematu dotyczącego miernika napięcia podłączanego do gniazda zapalniczki. Po problemach Kolegów z akumulatorem nabyłem taki. Napięcie jakie pokazuje podczas jazdy to 14,5 - 14,6. Gdy silnik jest wyłączony przez S-S spada do ok. 12. Czy takie urządzenie jest w jakikolwiek sposób miarodajne, czy takie poziomy napięcia są OK i czy w jakikolwiek sposób, jeśli tak to w jaki, ten miernik ostrzeże mnie, że czas na podładowanie akumulatora? Mam aplikację my alfa connect ale ona nie pokazuje nic w zakresie akumulatora.
Jeżeli S&S wyłącza silnik, to aku. jest dostatecznie naładowany. Napięcia w inst., które pokazuje Twój miernik też są prawidłowe. Gdy silnik pracuje alternator ładuje i napięcie w inst. wzrasta - do max. ok. 14,5V. Gdy S&S gasi silnik, systemy elektr. uruchomione w czasie jazdy nadal działają więc napięcie spada. O stanie aku. prawdę powie tester, który pod odpowiednim obciążeniem mierzy spadek napięcia w baterii.
Ostatnio edytowane przez kaz156 ; 07-01-2021 o 19:42
Nie chciałem zakładać nowego tematu.
Tak się zastanawiałem czy nie dałoby rady założyć zamka klapy z dociągiem od Stelvio do Giulii. Wtedy nie trzeba byłoby mocno zamykać klapę tylko silniczek by ją dociągnął.
Co o tym myślicie ?
W czasie jazdy, jeżeli alternator, regulator napięcia są sprawne, zawsze napięcie w inst. bedzie większe 13,8 - 14,5V. Sam pobieżnie mozesz ocenić stan aku. wyłącz silnik i po ok. 15min (gdy wszystkie systemy elektr. wyłaczą się) sprawdż na swoim mierniku (upewnij się, czy nie przekłamuje) napięcie aku. Dobry aku. będzie miał 12,4 - 12,6. Jeżeli ma 12V lub nizej to raczej aku. jest słaby lub niedoładowany. Ja teraz przy nis. temp. profilaktycznie 1 x w tygodniu podłączam prostownik mikroprocesorowy (kupisz za ok. 100zł)na noc, nigdy nie miałem problemu z aku. Zaletą tych prostowników jest to, że już po 1 - 2godz. pokaże stan naładowania aku, a po naładowaniu " do pełna" sam się rozłączy.
Jeżeli sam nie jesteś w stanie, na podstawie własnych obserwacji stwierdzić, co jest wart Twój aku. już pisałem, w warsztacie elektrotechnicznym testerem to sprawdzą.