jeszcze raz napisze - używacie potocznie pojęcia szyba laminowana do szyby klejonej czyli jak w tradycyjnym aucie z warstwą folii miedzy dwoma warstwami szkła zabezpieczającej przez rozbiciem. to 2 rożne pojęcia
jeszcze raz napisze - używacie potocznie pojęcia szyba laminowana do szyby klejonej czyli jak w tradycyjnym aucie z warstwą folii miedzy dwoma warstwami szkła zabezpieczającej przez rozbiciem. to 2 rożne pojęcia
Panowie, żeby usystematyzować temat zamieszczam foto i opis szyb montowanych w Stelvio MY 20020 z dodatkowym wyposażeniem 57J i 7H6 (aktualnie poziom i oznaczenie wyposażenia mogło ulec zmianie):
1. Szyba przednia laminowana wyposażona w filtr przeciwsłoneczny (kod wyposażenia 57J)
2. Szyba przednia boczna dwuwarstwowa z dość grubą warstwą folii pomiędzy szybami, co można dostrzec patrząc na jej przekrój po otwarciu okna (widać że szyba składa się z dwóch płatów szkieł). Takie szyby boczne są montowane m.in w pakiecie 7H6 - redukcja hałasu w kabinie. Szyby tylne są jednowarstwowe.
![]()
![]()
no i jeszcze jeden typ szyby - laminowana bez filtra przeciwsłonecznego
Ciekawe jaki koszt tych "akustycznych" szyb bocznych do Stelvio i Giulii... Może to pomysł na kolejnego moda![]()
Do Giulii ok. 750 zł. za stronę.
Giulia Super 2.2 MultiJet
Można jeszcze spróbować dać folię przeźroczystą od środka .
Myślałem o tym ale wydaje mi się, że to niewiele poprawi.
Szyba z pakietu cichego jest grubsza, jak pisali koledzy, jakby dwuwarstwowa: szyba - folia - szyba.
Też mnie kusi podmiana szyb, szczególnie, że planuję zdemontować i wyciszyć na wiosnę boczki.
Giulia Super 2.2 MultiJet
Czy ktoś interesował się już tematem? Wystarczą same szyby boczne czy trzeba zmienić coś jeszcze?
przecuez bylo pisane ze grodz jeszcze. do tego szyby przez 2 mce jak pytalem to ktoras strona byla ciagle niedastepna w Turynie
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Mi się na przeglądzie Stelvio przyrąbali do przedniej szyby, mimo, że jest na niej folia nieprzyciemniająca. Gołym okiem widać, że jest bardziej przejrzysta niż zielonkawe boczne we wszystkich stojących obok samochodach, ale zobaczyli folię i bla bla bla... wtf?!