schemat poziomowania Stelvio xenon
E3080 - HEADLAMP ALIGNMENT CORRECTOR [BI XENON PROJECTORS WITH AFS].pdf
Fajne, kolorowe, zupełnie nic mi to nie mówi. Ja totalny amator w takich sprawach, do mnie przemawiają fotki komponentów z zaznaczonym gdzie jaki kabelek wpiąć choć kiedyś się trochę w elektronikę bawiłem, diy audio, mody CD i te sprawy to wszystko zapomniałem i się z tego cieszę, że z kablami i elektroniką nie mam wiele wspólnego![]()
Cóż, wzrok nie ten, chciałem bez wyciągania kostki wpinać piny.
Teraz w kwestii montażu obejścia SGW w stelvio bo różne dziwne recepty są w necie, np na youtube:
- odkręcić górną osłonę kolumny kierownicy,
- odkręcić liczniki, wypiąć wtyczkę i wyjąć delikatnie by nie uszkodzić tapicerki,
- włożyć rączkę w szczelinę z małą grzechotką i odkręcić 3 śrubki SGW z nasadką M10 - będzie więcej widać i łatwiej wypiąć 2 wtyczki,
- wyjąć moduł SGW,
- włożyć bypass i wpiąć wtyczki (w moim przypadku był to moduł https://qvstore.pl/sklep/alfa-romeo-...ernu-fca-2017/)
- zdemontowany moduł SGW schować dla potomnych lub z powrotem przykręcić by nie zaginął (może być na dwie śrubki po przeciwnych stronach modułu by nic nie pierdziało podczas jazdy, trzecia w moim przypadku spadła przenikając przez lukę czasoprzestrzenną i zniknęła we wszechświecie na zawsze)
- wsadzić zegary i przykręcić,
- przykręcić górną osłonę kolumny kierownicy,
- koniec.
Lub wydać 1000, zapłacić za usługę z materiałem i się w to nie bawić - moim zdaniem lepsza opcja.
Demontowanie schowków kierowcy to jakaś ściema, chyba, że chce się mieć dostęp do wtyczki OBD obejścia na kabelkach (czerwone z chin) zamiast fabrycznego złącza lub możliwość wymiany modułu bez demontażu zegarów w przypadku jego padaki (wtedy moduł z linku wraz z dodatkowymi przedłużkami kabli).
Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 29-09-2023 o 19:05
Nie wiem jakim cudem, tam jest trochę żelastwa i moim zdaniem nie ma możliwości by tamtędy wyjąć wtyczki z firewalla boscha i wpiąć bypass. Wyjęcie schowka kierowcy pomaga we wpięciu obejścia SGW - od góry można docisnąć kabelki, których ledwie starcza, by wtyczki się pojawiły od strony schowka nad kolumna kierownicy i od dołu wpiąć kostkę obejścia ale nie jest to konieczne.
Mowa o wersji USA, sgw jest przykręcone za zegarami.
Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 29-09-2023 o 21:48
USA a EU różni się tym że ma poduszkę kolanową i tyle.
chłopie, my zakładaliśmy bypas do kilkudziesięciu Stelvio, z czego połowa USA. produkujemy bypassy.
zakładamy demontując osłonę nad pedałami, schowek, odkręcając radio (bez wypinania wtyczek radio przekręcamy i idzie na bok), i wtedy jest dostep jakis, na tyle że w miare sprawnie ogarniamy. czasem idzie łatwo z łapy, czasem toola używamy którego sobie zrobiliśmy, a jak wtyk ciasno siedzi (stosują we wiazkach wtyki 2 producentów - całe czarne ciasno potrafią siedzieć), to w nagorszym wypadku parę minut odkręcenie 3 nakrętek 10tek, SGW na bok, mamy widoczność spod kierownicy, palcem jednej ręki naciska się zatrzask wtyczki, w drugiej ręce płaski wygięty tool do przekręcenia w przerwie pomiedzy wtykiem/gniazdem i tyle. Tak robimy, tak działa, tak nie zepsuliśmy, tak setki klientów robiło wg naszej instrukcji.
Raz próbowałem z góry sie dobierać, ale nie szło, wolę ten co opisałem.