[Giulia] Wymiana oleju w moście - tył?

Nie wiem jak wygląda olej w tylnym dyfrze po 100 tys km (i na szczęście tego u siebie nie zobaczę ;) ) - ale po 37 tys km wygląda jak na obrazku. Czyli tak-sobie. Wymiana jest bezproblemowa; u mnie weszło ok 1.1l
Pokaż załącznik 273971
Nie oceniaj już na oko "tak sobie". Obecnie oleje są tak różne że tylko analiza oceni jego stan, sam mam styczność z olejem który do momentu przepracowania zmienia 3-krotnie kolor, ile telefonów na początku było od klientów że "coś się popsuło" :)

Ja póki co mam 59900km. Bardziej bym się skłaniał ku skrzyni niż dyfrze. ale czeka mnie teraz przeglad po 60tys w ASO...

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Nie oceniaj już na oko "tak sobie". Obecnie oleje są tak różne że tylko analiza oceni jego stan, sam mam styczność z olejem który do momentu przepracowania zmienia 3-krotnie kolor, ile telefonów na początku było od klientów że "coś się popsuło" :)

No w silnikach wiem, że wygląd oleju nic nie oznacza. Ale w mechanicznym podzespole? Raczej sytuacja jest zupełnie inna. W ręcznej skrzyni biegów olej po ponad 100kkm wygląda zazwyczaj dużo lepiej niż te że zdjęcia olejów z dyfra i skrzyni 4x4, które zlałem po 37kkm w stelvio. Myślę jednak, że te oleje są mocno zużyte.

Koledzy czy ten olej do skrzynki rozdzielczej sie nada?

https://allegro.pl/oferta/olej-euro...lPNw9CvE04-Ad4RuysExQfz3WlCD33oRoCSS8QAvD_BwE

Jest problem z dostępnością Tuteli a w tej klasie lepkości zastanawiam się tylko czy dać pełen syntetyk czy półsyntetyk.

W Krakowie tutela jest w ASO u Zasady. Mają bo byłem tam w poniedziałek ;)
Tak o w internecie rzeczywiście ciężko dostać, ale duża część osób leje motul a raczej są to dobrej jakości oleje. Na stronie motula jest opcja doboru oleju do samochodu, wtedy łatwo namierzysz jaki olej lać :)

Tutela Transfer Case jest olejem 75W. Ty proponujesz 75W90 który ma dużo wyższą lepkość. Niektórzy koledzy twierdzą, że wlali 75W80 - który może być kompromisem.

- - - Updated - - -

Tutela Transfer Case jest olejem 75W. Ty proponujesz 75W90 który ma dużo wyższą lepkość. Niektórzy koledzy twierdzą, że wlali 75W80 - który może być kompromisem.
P.S. Olejami, które spełniają tą samą normę co w/w Tutela są np: RAVENOL Transfer Fluid DTF-1 albo Motul Multi DCTF

- - - Updated - - -

P.S. Olejami, które spełniają tą samą normę co w/w Tutela są np: RAVENOL Transfer Fluid DTF-1 albo Motul Multi DCTF

A jakie mamy alternatywy do tylnego dyfra?

Tylko ze motul jest polsyntetykiem ze specyfikacją gl4 a z tego go patrzyłem potrzeba gl5. W ravenolu nie znalazłem tego parametru. Chyba, że to nie istotne, nie znam się zbyt na olejach.

A jakie mamy alternatywy do tylnego dyfra?
Oryginalnie w dyfrze jest Tutela 75W85. Kilka osób z forum (w tym ja) zalało Motula Gear 300 75W90. Moim skromnym zdaniem budowa i smarowanie dyferencjału to nie jest jakaś wielka filozofia i dowolny syntetyczny 75W90 będzie dobry.

Tylko ze motul jest polsyntetykiem ze specyfikacją gl4 a z tego go patrzyłem potrzeba gl5. W ravenolu nie znalazłem tego parametru. Chyba, że to nie istotne, nie znam się zbyt na olejach.
Jeśli obawiasz się, że olej nie będzie dobrym zamiennikiem (i masz do tego pełne prawo) to idź w oryginalne Tutela Transfer Case.

RAVENOL DGL SAE 75W-85 GL-5 LS jest w pełni syntetycznym zamiennikiem zalecanej TUTELA TRANSMISSION LS AXLE FLUID
Spełnia normę 9.55550-DA9 i ma te same parametry co Tutela.
Kupiłem 2 butelki i też będę zmieniał.

RAVENOL DGL SAE 75W-85 GL-5 LS jest w pełni syntetycznym zamiennikiem zalecanej TUTELA TRANSMISSION LS AXLE FLUID
Spełnia normę 9.55550-DA9 i ma te same parametry co Tutela.
Kupiłem 2 butelki i też będę zmieniał.

I to jest odpowiedź, na która czekałem:)!

PS.
...aż dwie butelki? Czytałem, że wchodzi niecały litr (to jedna powinna wystarczyć) no chyba że ten Ravenol jest inaczej konfekcjonowany?

Różnica między GL4 a GL5 jest kolosalna (chodzi o zastosowania). RAVENOL DGL SAE 75W-85 GL-5 LS to rzeczywiście 100% zamiennik, pewnie następnym razem taki wleję (połowa ceny Tuteli ;-)).
Niestety, z Motulem mam problem (widziałem, że niektórzy używają, i też rozważałem) - brak jakichkolwiek formalnych dowodów na zgodność z Giulią/Stelvio...

Ale nie mylimy teraz oleju do rozdzielacza z tym do dyfra? Mam wrażenie że piszemy o dwóch różnych

RAVENOL DGL SAE 75W-85 GL-5 LS nadaje się wyłącznie do tylnego dyfra Giulii/Stelvio - norma FIAT 9.55550-DA9

Zamiennikiem TUTELA TRANSMISSION LS AXLE FLUID jest RAVENOL DGL SAE 75W-85 GL-5 LS.
Spełnia wymaganą normę 9.55550-DA9
Moim zdaniem będzie też znacznie lepszy jakościowo (pełny syntetyk, baza PAO).

Motul Gear 300 75w90 też jest bardzo dobrym olejem, w pełni syntetycznym, na estrach.

Jeśli auto nie będzie startowało codziennie przy bardzo ujemnych temperaturach, nie będzie ostro traktowane auta po uruchomieniu i pozwoli się rozgrzać olejowi, to Motul też będzie bardzo dobrym olejem.
Do upalania na tor pewnie nawet lepszym niż zalecana Tutela.

- - - Updated - - -

...aż dwie butelki?
Dwie, bo wg instrukcji do dyfra RDU210/215-LSD idzie 1,1 litra.
Można też wlać nieco więcej, żeby przepłukać dyfer.

No chyba właśnie różne.
Moja instrukcja podaje 3 rodzaje:
Mechanizm różnicowy RDU230-LSD(litry) 0,9
Mechanizm różnicowy RDU210-eLSD (zależnie od wyposażenia)(litry) 1,4
Mechanizm różnicowy RDU210/215-LSD(litry) 1,1
Ciekawe, bo wszystkie są typu LSD.
Czyli są z ograniczonym tarciem?

No chyba właśnie różne.
Moja instrukcja podaje 3 rodzaje:
Mechanizm różnicowy RDU230-LSD(litry) 0,9
Mechanizm różnicowy RDU210-eLSD (zależnie od wyposażenia)(litry) 1,4
Mechanizm różnicowy RDU210/215-LSD(litry) 1,1
Ciekawe, bo wszystkie są typu LSD.
Czyli są z ograniczonym tarciem?

...miałem wrażenie, że coś takiego jak napisałeś gdzieś widziałem, a wiesz może jak sprawdzić który z powyższych mam w aucie?

Amortyzatory
Powrót