Szyberdach z panorama

Meritum

Nowy
Auto
Giulia 2.0 280km q4
Witam, od ostatniego czasu rozmyślałem nad kupnem giulli i teraz, to jest już pewna decyzja :D, ale wiadomo zawsze człowiek przed wydaniem tak dużych pieniędzy chce się dowiedzieć, co warto, a co nie. Więc mam pytanie odnośnie szyberdachu i panoramy czy warto? Ogólnie lubię bardzo widzieć gwizdy wieczorem, a za dnia oglądać niebo i mieć trochę światła, nie będę otwierać tego dachu przy prędkościach powyżej 80km, ale naczytałem się, że dach w alfie wiele zostawia do życzenia, jak multimedia

+ w jesienne dni daje trochę światła i ciepła
+ bajerancki wygląd
- uchylenie a la szyber daje tylko minimalną szparę
- jazda z otwartym dachem w dowolnej pozycji ma sens do 70 km/h, powyżej hałas staje się nie do zniesienia. Sytuację poprawia trochę uchylenie tylnych szyb
- wydaje się, że przy 140 km/h większość hałasu w aucie dochodzi z dachu. W zależności od prędkości wiatru od 180 km/h zaczyna się mniejsze lub większe świszczenie
- masa auta zwiększona o kilkadziesiąt kilogramów (grube szyby plus mechanizm vs aluminium)
- mimo średniego wzrostu odnoszę wrażenie, że głowę mam prawię przy podsufitce
- w lecie wnętrze mocniej się nagrzewa

+ w jesienne dni daje trochę światła i ciepła
+ bajerancki wygląd
- uchylenie a la szyber daje tylko minimalną szparę
- jazda z otwartym dachem w dowolnej pozycji ma sens do 70 km/h, powyżej hałas staje się nie do zniesienia. Sytuację poprawia trochę uchylenie tylnych szyb
- wydaje się, że przy 140 km/h większość hałasu w aucie dochodzi z dachu. W zależności od prędkości wiatru od 180 km/h zaczyna się mniejsze lub większe świszczenie
- masa auta zwiększona o kilkadziesiąt kilogramów (grube szyby plus mechanizm vs aluminium)
- mimo średniego wzrostu odnoszę wrażenie, że głowę mam prawię przy podsufitce
- w lecie wnętrze mocniej się nagrzewa

Ja akurat jak jeździłem Giulią bez szyberdachu, to miałem poczucie klaustrofobicznej przestrzeni. Zresztą od kilkunastu lat mam tylko auta z szyberdachem i przy zakupie, jego posiadanie to było jedno z podstawowych kryteriów wyposażenia. Wg mnie nie jest ani mniej ani bardziej głośny niż w innych samochodach. Zawsze jeżdżę z odsłoniętą zasłoną, chociaż zostawiając auto na słońcu, nie zaszkodzi jej zasuwanie.

Szyberdach można zawsze zasłonić, wtedy też to będzie jakaś izolacja termiczna czy akustyczna, ale ogólnie szklany dach to bardzo fajna sprawa. Jeśli nie masz miliona wzrostu to warto

Ja mam 184cm wzrostu, oparcie fotela raczej pionowo i miejsca mi nie brakuje. Z otwarta roleta jest super. Do tego z zewnątrz wygląd sporo na plus. W dzień przy otwartej rolecie mam wrażenie większej przestrzeni. Ja tam panoramę zdecydowanie polecam. Żona kiedyś miała 500 z panorama i tez byliśmy bardzo zadowoleni.

Sent from my iPhone using Tapatalk

O ile mniej miejsca na głowy jest z tyłu w przypadku szyberdachu (porównując do giulii bez szyberdachu)? Próbowaliście porównywać?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Nie odpowiem jak z tyłu. Ale okno dachowe zabiera bardzo dużo miejsca. Przed zakupem swojej jeździłem jedną z oknem dachowym i głowe miałem cały czas opartą o podsufitkę przy maksymalnie obniżonym fotelu (fotele z pakietu luxury). Bez okna dachowego mam 3-4 palce nad głową (fotele sportowe elektryczne)

Nie odpowiem jak z tyłu. Ale okno dachowe zabiera bardzo dużo miejsca. Przed zakupem swojej jeździłem jedną z oknem dachowym i głowe miałem cały czas opartą o podsufitkę przy maksymalnie obniżonym fotelu (fotele z pakietu luxury). Bez okna dachowego mam 3-4 palce nad głową (fotele sportowe elektryczne)

Dzięki za info. Przed zakupem swojej strasznie chorowałem na okno dachowe, ale obawiałem się, że miejsca nad głową będzie bardzo mało, zwłaszcza z tyłu. Potem okazało się, że do wersji Veloce Ti nie można zamówić okna dachowego, a zależało mi na tej konkretnej wersji, więc problem sam się rozwiązał (mimo, że wciąż z lekką zazdrością spoglądam na ludzi, które te okna dachowe mają).

Właśnie sprawdziłem z ciekawości w konfiguratorze nowej wersji, po zaznaczeniu pakietu Veloce Carbon nie można wybrać przeszklonego dachu, czyli tak samo, jak było dotychczas.

ja mam przeszklony dach i polecam. Przez chwile jeździłem giulia bez szkła w suficie -duża różnica, "duża" to słowo klucz, u mnie jest przestronniej, jaśniej -lepiej, paradoksalnie, bo na prawdę to u mnie jest mniej miejsca niż u kolegi, który nie ma szyberdachu. Nie żałuję, że wybrałem wersję z przeszklonym dachem.

Jak jest z miejscem nad głową na tylnej kanapie Giulii z szyberdachem?

Ostatnia edycja:
Dla dzieci dobrze. Dorośli jeżdżą z przodu :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót