• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wariujac wskazanie temperatury zewnetrznej

Cześć
Mam krótkie pytanie - jak rozumiem ten czujnik temperatury , który podałeś będzie pasował do Stelvio z każdego rocznika ? (bo też mi niestety dzisiaj zwariował - w górach mieszkam a na zewnątrz +80:confused:)

Od kilku dni mam dziwne wskazania temperatury zewnętrznej. Właśnie się dowiedziałem, że w mojej Giuli (2021) czujnik temperatury nie występuje odrębnie, lecz jest częścią kompletnego lusterka. Podobno jednak istnieje możliwość wymiany samego czujnika. Stąd pytanie, czy ten opis wymiany @Dareek da się zastosować w tym przypadku ?

Od kilku dni mam dziwne wskazania temperatury zewnętrznej. Właśnie się dowiedziałem, że w mojej Giuli (2021) czujnik temperatury nie występuje odrębnie, lecz jest częścią kompletnego lusterka. Podobno jednak istnieje możliwość wymiany samego czujnika. Stąd pytanie, czy ten opis wymiany @Dareek da się zastosować w tym przypadku ?

Myślę, że w każdej Giulii chcą wymieniać całe lusterko, skazsują 5k PLN podczas gdy czujnik kosztuje parędziesiąt złotych. Da się wymienić sam czujnik, u mnie taki zabieg był przeprowadzany w Carserwis.

wrzucałem już instrukcje jak to zrobić na forum- cza poszukać

Myślę, że w każdej Giulii chcą wymieniać całe lusterko, skazsują 5k PLN podczas gdy czujnik kosztuje parędziesiąt złotych. Da się wymienić sam czujnik, u mnie taki zabieg był przeprowadzany w Carserwis.

Zadzwoniłem do ASO w Kielcach i mówię, że wskazania temperatury zewnętrznej są dziwne i że to może czujnik ... na co usłyszałem, że najpierw trzeba podpiąć komputer i przeprowadzić jakieś czynności, które mają trwać około 3 godzin i będą połączone z jazdą próbną. Całość za 300 zł (chyba netto). Odpowiedziałem, że chcę się dowiedzieć za ile oni by wymienili ten czujnik. Mieli oddzwonić .... nadal czekam ... ale pewnie boją się proponować wymianę całego lusterka

A jakie były objawy w Twojej Giuli ?

Ps. swoją Julcię odbierałem w Carserwisie :)

Ale może to coś w konektorach na wiązkach nie styka a termistor jest ok?

Może się przyda: https://www.alfaowner.com/threads/faulty-outside-temperature-sensor.1193305/

Ale czy w braku styku odczyty temperatury nadal by się zmieniały i to w sposób logiczny (np. w garażu niższa, a na zewnątrz słońcu wyższa) ? Jedyny dziwny objaw to wskazania ... dzisiaj miałem w środku dnia 8C, a rano 1C ... co oznacza różnicę wobec realnej temperatury o od 10 do 15 C

Ostatnia edycja:
Kompletny brak styku (przerwa) oczywiście by nie dawał takich efektów
Ale, zaśniedziałe styki będąc w obwodzie szeregowo z termistorem sztucznie zwiększałyby rezystancję widzianą przez komputer - a tym samym skoro to układ przystosowany do sensora NTC (im wyższa temperatura tym niższa rezystancja termistora) to miałbyś zaniżone wartości na wyświetlaczu. Bo rezystancja nie spadałaby zgodnie ze zmianami temperatury.

W tym linku piszą, że ten termistor powinien mieć 10kOhm w temperaturze 25st. Odłącz kostkę, wstaw samochód do garażu 25st i zmierz rezystancję w kostce.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót