GIULIA - samoczynnie otwierające się szyby ???

Gregor-Wrocław

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0GME 200KM 2019r
Witam.

Dziś zdarzyła mi się dziwna sytuacja. Sąsiad zadzwonił do mnie, że mam pootwierane okna w aucie. Wczoraj wieczorem, kiedy wróciłem autem i zaparkowałem je w garażu wszystkie szyby były na bank pozamykane, zawsze sprawdzam. Kiedy po telefonie sąsiada zszedłem do garażu zastałem auto z przednimi szybami opuszczonymi na maxa, lewa tylna otwarta do połowy, a prawa tylna zamknięta, zamki były normalnie zaryglowane, a alarm aktywny. O co chodzi? Spotkał się ktoś z czymś takim?

Ja nie miałem i mam nadzieję, że nie będę, ale miałem w poprzednim samochodzie i winny był zamek drzwi kierowcy, dawał zły sygnał, ale czy tak jest tutaj to nie wiem

Zamek, to mało prawdopodobne, raczej coś z modułem komfortu? Wilgoć?

Mnie również zdarzyła się taka sytuacja, ale samochód otworzył mniej szyb i w mniejszym stopniu niż u Ciebie. Jestem pewien, że wszystkie były wcześniej domknięte a Alfa prawidłowo zaryglowana. Kolejne kilka dni żyłem w niepewności wracając do samochodu na różnych parkingach. Więcej to się nie zdarzyło a ja o sprawie zapomniałem dopóki nie utworzyłeś tego tematu.

Sytuacja zdarza się niejednokrotnie poprzez niefortunne (przypadkowe) wciśnięcie przycisku otwierania na dłużej niż 3 sec. Zrobiłem mały eksperyment (w swoim) samochodzie - zamknąłem drzwi (keyless - centralny zamek), opuściłem pilotem szyby (nastąpiło odblokowanie centralnego zamka drzwi), drzwi zamknięte, po chwili zamki drzwi same się zamknęły a szyby pozostały opuszczone.

Ostatnia edycja:
Masz albo do wymiany akumulator, lub bardzo rozładowany spróbuj go naładować i zobaczysz czy pomoże, temat przerabiany nie raz

Masz albo do wymiany akumulator, lub bardzo rozładowany spróbuj go naładować i zobaczysz czy pomoże, temat przerabiany nie raz

Hej!

Aku jest ok. Ale dziwna by to była sytuacja, kiedy przez słaby akumulator auto by się otwierało :))

Sytuacja zdarza się niejednokrotnie poprzez niefortunne (przypadkowe) wciśnięcie przycisku otwierania na dłużej niż 3 sec. Zrobiłem mały eksperyment (w swoim) samochodzie - zamknąłem drzwi (keyless - centralny zamek), opuściłem pilotem szyby (nastąpiło odblokowanie centralnego zamka drzwi), drzwi zamknięte, po chwili zamki drzwi same się zamknęły a szyby pozostały opuszczone.

Też na to uważam, 2 razy mi się kiedyś przytrafiło - guzik od kluczyka musiał się wcisnąć w ciasnej kieszeni.

Niemniej jednak, szyby powinny być równomiernie opuszczone, więc nie wiem czy to ten przypadek co w tym temacie [MENTION=86642]Gregor-Wrocław[/MENTION] spróbuj otworzyć szyby z pilota i zobacz czy się równomiernie opuszczają.

Otwierając szyby z "pilota - kluczyka" po przez przytrzymanie przycisku otwiera mi wszystkie szyby równomiernie i w takim przypadku sprawa byłaby w miarę jasna, ale tak jak napisałem wcześniej otwarte były tylko 3 szyby, w tym jedna tylna do połowy i to jest dziwne, nie mniej jednak na razie sytuacja się nie powtórzyła, więc Giulia miała kaprys - mam nadzieję że jednorazowy :) To jak dotąd był jej jedyny kaprysik, a auto naprawdę bardzo lubię :)

Amortyzatory
Powrót